În gastronomia Americii de Nord, supa densă și cremoasă care conține pește și fructe de mare, în special scoici, în rețetele originale. Cuvântul ”chowder” provine din bretonul ”chaudière”, care înseamnă ”cazan”. Se pare că pescarii bretoni au adus această rețetă și obiceiul de a găti la cazan și l-au răspândit în Nova Scoția, New Brunswick și New England.
În bucătăria din New England, rețeta poate conține pește și fructe de mare, carne sărată de porc, ceapă, cartofi și lapte. Rețeta de chowder din Manhattan, pe de altă parte, înlocuiește laptele cu roșii. În secolul al XVIII-lea, supa chowder era mai variată în ceea ce privește ingredientele și putea fi făcută inclusiv din carne roșie sau de pasăre, cu vin, condimente, ierburi, cidru și alte arome specifice fiecărei zone. Chiar și în prezent, există regiuni unde chowderul se servește alături de biscuiți sărați crocanți sau crutoane. În zona de sud și de centru-vest a Statelor Unite, boabele tinere și dulci de porumb înlocuiesc scoicile din rețetele originale.
Istoria acestei supe este pe cât de interesantă, pe atât de actuală. În cele ce urmează, însă, vom vorbi despre o rețetă foarte populară, de origine irlandeză: supa chowder de somon. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și cu multiple beneficii pentru sănătate, pe care o va îndrăgi întreaga familie. Chiar și cei care iubesc mai puțin peștele vor fi impresionați. În plus, somonul este un pește sănătos, cu un conținut ridicat de omega 3, renumit pentru proprietățile antiinflamatoare. Iată de ce ai nevoie pentru a o prepara:
Ingrediente necesare:
- 3 linguri de unt gras (82%)
- ¾ ceașcă de ceapă tocată mărunt
- ½ ceașcă de țelină tocată mărunt
- O linguriță de usturoi granulat
- Două cești de cartofi tăiați cubulețe
- 2 morcovi mărunțiți
- Două cești de supă concentrată de pui
- O linguriță de sare
- O linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- O linguriță de mărar tocat mărunt
- 450 g de somon
- 350 g de lapte condensat neîndulcit
- 400 g de boabe de porumb fiert
- 200 g de brânză Cheddar mărunțită
Mod de preparare:
În primul rând, vei spăla, curăța și toca legumele crude – cartofii, țelina, morcovii, mărarul. Ulterior, vei prepara somonul într-o tigaie, fără ulei; se gătește repede, așa că cca 2-3 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficiente pentru a se pătrunde suficient. Apoi, vei folosi blenderul pentru a obține o cremă din boabele de porumb. Sfat: nu le scurge lichidul din conservă, acesta te va ajuta să omogenizezi mai ușor compoziția și să ajungi la textura de care ai nevoie pentru supa chowder.
După ce ai pregătit toate ingredientele necesare rețetei, topește untul într-o cratiță de dimensiuni medii spre mari, la foc mediu sau pe o treaptă intermediară a plitei electrice sau cu inducție. Sotează ceapa și țelina în unt, alături de pulberea de usturoi, până când ceapa se înmoaie și devine sticloasă. Adaugă cartofii, morcovii și mărarul și asezonează cu sare și piper după gust sau conform rețetei. Acum este momentul să adaugi și supa concentrată de pui, suficientă cât să acopere legumele.
După ce supa începe să fiarbă, redu căldura aragazului sau a plitei și acoperă cratița cu un capac. Lasă compoziția să fiarbă timp de 20 de minute. După acest interval, adaugă somonul tăiat bucățele, laptele condensat neîndulcit, crema de porumb și brânza Cheddar mărunțită. Lasă focul mic și așteaptă până când supa dă în clocot.
Servește-o ca atare sau alături de biscuiți sărați sau crutoane. Poftă bună!
Sursă foto: Unsplash
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.