Cu pește

Ciorba cu pește, supranumită și borșul de pește, este o rețetă îndrăgită de români, fiind preparată în toate părțile țării și de foarte mult timp. După cum îi sugerează și numele, vedeta acestui preparat este peștele, indiferent de tipul său sau de proveniența sa. Tipul peștelui, precum și restul ingredientelor din ciorbă, variază de la o regiune la alta, de la o tradiție la alta și de la istoria preparatului la alta. În continuare vă vom prezenta câteva rețete de ciorbă cu pește, diferite, dar gustoase în egală măsură.

Ciorba cu pește la ceaun

Ciorba cu pește și ceaun este o rețetă tradițională de pe Mureș și Tisa, preparată mai ales în zona Aradului. Ce este deosebit despre această ciorbă cu pește este faptul că trebuie să conțină mai multe feluri de pește, cum ar fi crapul, somnul, cega, carasul sau altele (neapărat 3 sau 4 feluri de pește), precum și legume de vară și boia dulce și iute.

La originile ei maghiare, această ciorbă cu pește la ceaun se numește Halászlé și se traduce prin „zeama pescarului”. Este un preparat de origine maghiară, care se face frecvent și în partea de vest a României, dar și în Serbia. De asemenea, este un preparat foarte diferit față de ce se gătește în partea de sud-est a țării, în Delta Dunării. Această ciorbă cu pește este asemănătoare și cu gulașul de vițel. Totodată, această ciorba necesită (de preferat) un ceaun special pentru gătire. Acest ceaun are o formă deosebită, având fundul plat și o strangulare spre partea superioară. Deși scopul acestui ceaun este pregătirea ciorbei cu pește, aceasta se poate face și într-un ceaun obișnuit, precum cele destinate pentru gulaș. Un alt detaliu foarte important despre ciorba cu pește la ceaun este cantitatea mare de paprika folosită – boiaua dulce și cea iute. Cu cât este mai calitativă această boia, cu atât ciorba va ieși mai autentică și mai gustoasă.

Fiind o ciorbă foarte deosebită, rețeta pe care o vom oferi va rezulta într-o cantitate foarte mare de ciorbă – aproximativ 16 litri de ciorbă, suficient cât pentru 30 de porții. În cazul în care nu dispuneți de atâția invitați, puteți înjumătății cantitățile ingredientelor. Timpul de preparare al acestei ciorbe cu pește la ceaun este de 30 de minute, iar cel de gătire este de doar 3 minute.

Ingrediente:

·         7 kg de pește (cel puțin 2 kg trebuie să fie file cu piele, iar restul: capete, cozi, coloană vertebrală. Trebuie să existe minim 3 feluri diferite de pește: crap, somn, caras, cega etc.)

·         6 ardei kapia sau gogoșari

·         4 ardei grași albi

·         Aproximativ 1 kg ceapă roșie

·         Aproximativ 1 kg ceapă albă

·         Aproximativ 1 kg roșii (de preferat să fie de grădină)

·         O căpățână de usturoi

·         Sare grunjoasă

·         5 linguri pline de boia dulce

·         O lingură plină de boia iute (cantitatea de boia poate varia, pentru ambele feluri, în funcție de calitatea acesteia și de intensitatea gustului)

·         4 ardei iuți (reduceți numărul dacă nu agreați mâncarea picantă)

·         O lingură de piper

Pentru rețeta preparată s-au folosit 2 bucăți de crap sălbatic, 1 bucată de somn viu, 2 capete de crap și 1 cap mare de cega. Crapii au fost curățați de solzi, eviscerați și filetați, la fel și somonul, dar vom folosi la ciorbă și capetele și oasele scoase. Rețeta de ciorbă începe cu pregătirea legumelor. Acestea trebuie spălate și tăiate în bucăți mari (ceapa, ardeii, roșiile întregi și jumătate din căpățâna de usturoi). De asemenea, puteți să curățați de semințe și nervuri și 3 ardei iuți.

Puneți în ceaun legumele pregătite alături de tacâmul de pește – în cazul nostru, acesta a constat în 3 capete de crap, 1 cap de somn, 1 cap de cega, coloanele vertebrale de la crapii și somnul eviscerați și carnea somnului. Adăugați sare și lăsați-le să stea la rece puțin. După aceea, umpleți ceaunul cu apa până aproape de buza ceaunului, mai adăugați sare – fiind un preparat sărat din origine, nu vă sfiiți – și adăugați ceaunul pe foc. După ce acesta începe să fiarbă, mai trebuie lăsat cel puțin o oră pe foc.

După două ore de stat pe foc, ceaunul trebuie lăsat puțin să se răcească. Scoateți într-un vas tot ce puteți din ceaun, folosind o strecurătoare. După ce se mai răcește umplutura, sunteți nevoiți să vă apucați să scoateți cu mâna oasele de pește, pe cât este posibil. Spuma din ceaun se strecoară, după care zeama este repusă în ceaun. Se adaugă din nou și legumele și peștele ales și se adaugă și cantitățile de boia dulce și iute și piper, potrivite după gust. De asemenea, se mai completează cu apă, dar nu se mai umple ceaunul. Acum este momentul să mai adăugați și sare, dacă este cazul, după care puteți să repuneți ceaunul pe foc.

Ciorba cu carne de pește se readuce la fierbere. Între timp, fileurile de crap achiziționate sunt crestate, fără a se tăia pielea și sunt tocate în cuburi mari. În momentul în care zeama începe să fiarbă din nou, adăugați și cuburile de crap. După 5 minute este momentul să luați ciorba de pe foc – peștele fierbe incredibil de repede. Înainte de servire mai adăugați în ceaun și restul căpățânii de usturoi.

Ciorba cu pește la ceaun este gata! În cazul în care este depozitată în frigider, această ciorbă are tendință să se transforme în piftie, așa că nu vă speriați. La reîncălzire își recapătă forma inițială de zeamă. Totodată, această rețetă este incredibil de savuroasă dacă vă bucurați de ea alături de o mămăligă tradițională.

Ciorba cu pește de vară

Unul dintre avantajele acestei ciorbe cu pește este că se poate servi și rece, fiind o variantă de preparat foarte răcoritor pentru zilele toride de vară. În rețeta prezentată se va folosi somon, dar acest pește poate fi schimbat cu crap, somn, știucă și multe altele, în funcție de preferințele dumneavoastră.  De asemenea, această ciorbă merge excelent servită cu un ardei foarte iute.

Ingrediente:

·         1 kg somon

·         1 ceapă medie

·         1 ardei gras (de preferat roșu)

·         2 morcovi

·         2 dovlecei verzi

·         5 roșii

·         1 legătură de leuștean

·         1 legătură de pătrunjel

·         3-4 linguri de oțet, în funcție de cât de acră vă place ciorba

·         Sare după gust

·         2-3 l de apă, în funcție de cât de multă vreți să preparați

În cazul în care nu luați peștele gata curățat și pregătit de la magazin, acesta este primul lucru pe care trebuie să îl faceți. De asemenea, peștele trebuie tăiat în bucăți nici prea mari, dar nici prea mici. Legumele trebuie și ele să fie spălate și apoi tocate în cubulețe mici, cu excepția roșiilor. Acestea trebuie tăiate în bucăți mai mari. Puneți apa într-o oală mai mare decât cantitatea de ciorbă pe care vreți să o preparați pentru a vă fi mai ușor să amestecați. După ce puneți apa la fiert, puteți adăuga morcovii, ardeiul, dovleceii și ceapa. Se adaugă capacul peste oală și se lasă la fiert, verificând periodic, până ce toate legumele sunt aproape fierte. Când considerați că legumele sunt aproape fierte, adăugați roșiile tăiate, dar și bucățile de pește și mai stați cu ele pe foc aproximativ 10-15 minute. După ce ați terminat procesul de fierbere, adăugați după gust leuștean și pătrunjel tocat, precum și oțetul pentru acrit. Dacă mai este nevoie, puteți adăuga și sare. Ciorba cu pește este gata și vă puteți bucura de ea atât fierbinte, cât și rece.

Ciorbă cu pește și cu roșii

Această rețetă de ciorbă este foarte sățioasă, însă nu pică greul stomacului deoarece carnea de pește este în general foarte ușoară. Dacă vă dați în vânt după pește, roșii și orez și aveți la dispoziție o oră, încercați această ciorbă cu pește și cu roșii.

Ingrediente:

·         1 kg de crap proaspăt

·         1 ceapă mare

·         1 morcov

·         100 g de orez

·         2 ardei grași

·         500 g roșii, suc de roșii sau bulion

·         1 legătură de leuștean

·         200 ml borș

·         Sare și piper alb după gust

Primul pas constă în curățarea și spălarea peștelui în apă rece. După aceea, acesta trebuie tăiat felii și lăsat să se scurgă într-o strecurătoare. Între timp, tocați mărunt ceapa și morcovul sau dați-le printr-o răzătoare foarte fină. Adăugați într-o oală aproximativ 2 litri de apă și puneți-o pe foc, împreună cu legumele tocate și sare după gust. După ce începe să fiarbă, adăugați peștele și lăsați amestecul să fiarbă 20 de minute. Deoarece carnea de pește se fierbe și se sfărâmițează foarte repede, după aceste 20 de minute trebuie să o scoateți din oală și să o acoperiți cu o folie până mai târziu când va fi reintrodusă în ciorbă.

Cât timp stați cu preparatul la fiert, puteți alege orezul. Este foarte important să îl spălați în două- trei ape până ce apa rămâne complet limpede. În acest moment îl puteți adăuga în ciorbă și îl puteți lăsa să fiarbă circa 15 minute.

În ceea ce privește prepararea roșiilor, acestea trebuie opărite, decojite și zdrobite bine, fie cu blenderul, fie cu furculița, până capătă o consistență de piure. În cazul în care dispuneți de bulion făcut în casă, puteți adăuga din acesta și puteți renunța complet la roșiile pasate. Adăugați amestecul în ciorbă și mai așteptați câteva minute, după care puteți adăuga borș după gust și leuștean tocat mărunt.

La sfârșit puteți adăuga și peștele, iar oala poate să mai stea pe foc maxim 10 minute, dar la foc mic. Când este servită în farfurie, un plus de culoare și savoare îl poate aduce puțin leuștean presărat pe deasupra. De asemenea, această rețetă de ciorbă cu pește și cu roșii poate fi servite și rece, întrucât nu s-a folosit deloc grăsime, iar peștele folosit este destul de slab de la natură.

Ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt

În cazul în care beneficiați de un pește proaspăt și nu știți ce să faceți cu capul și cu coada acestuia după ce îl curățați, puteți încerca o ciorba din cap și coadă de pește.

Ingrediente:

·         Cap și coadă de pește

·         3 linguri de orez

·         1 morcov

·         1 ceapă

·         1 ardei gras

·         1 țelină mică

·         2 l de apă

·         500 ml borș sau după gust

·         Sare și piper după gust

În primul rând trebuie să curățați foarte bine capul de pește și să îndepărtați ochii și branhiile – acestea pot face ciorba amară. Orezul se lasă la înmuiat în apă rece în timp ce curățăm legumele și le tocăm mărunt. După aceea, puneți un l de apă la fiert și adăugăm legumele. Le țineți la fiert 10 minute, după care adăugați orezul și mai fierbeți 10 minute. Îl altă oală fierbeți în clocot și capul și coadă de pește pentru 5 minute. Zeama în care a fiert peștele se adaugă peste zeama inițială cu legume. Ulterior, adăugați capul și coada, borșul și gustați pentru condimente, după care încheiați cu un ultim clocot. Ciorba este gata!

Bors-de-peste-lipovenesc

Borș de pește

Borșul de peste autentic reprezintă una dintre specialitățile pe care doar Delta ți le poate oferi. Astfel, nu ai cum să ajungi în Deltă fără să guști celebrul borș de pește pe care majoritatea locuitorilor din această zonă îl pregătesc cu apă din Dunăre, la un foc de lemne în […] vezi rețeta »