De legume

În cazul în care vă doriți să incorporați mai multe legume în dieta dumneavoastră, în cazul în care încercați să mai reduceți carnea sau pur și simplu vă plac legumele și vreți mai multe idei pentru a le adăuga în ciorbele dumneavoastră, aici veți găsi câteva variante. În general, ciorbele cu multe legume sunt mai bogate în fibre, mai sănătoase și mai ușoare pentru stomac. Atenție însă, aceste rețete, deși sunt de ciorbă cu legume mai multe, nu sunt exclusiv de post sau exclusiv cu legume!

Ciorbă falsă de burtă

Dacă vă este poftă de o ciorbă de burtă, dar ați vrea să faceți totuși o ciorbă de legume, aceasta este cea mai potrivită variantă pentru dumneavoastră. De asemenea, puteți încerca rețeta și dacă nu sunteți amatori ai ciorbei de burtă, dar vă place gustul zemii. Această ciorbă de legume are la bază secretul că în locul cărnii de burtă, se folosesc ciuperci pleurotus sau champignon (crude sau la conservă). Rețeta este perfectă pentru a obține aproximativ 3 l de ciorbă, între 6 și 8 porții. Timpul de preparare al acestui preparat este de 10 minute, iar timpul de gătire este de 30 de minute.

Ingrediente:

·         200 g kaiser, bacon, costiță afumată

·         2 cepe

·         500 g ciuperci, fie pleurotus, fie champignon (crude, proaspete sau la conservă, borcan)

·         2 linguri de ulei de floarea soarelui

·         Sare, piper, cimbru uscat – după gust

·         1 ardei roșu sau 1 gogoșar

·         1 morcov mediu

Liezon:

·         4 gălbenușuri proaspete

·         300 g smântână acrișoară (minim 20% grăsime)

·         5 căței de usturoi

În cazul acestei rețete, se merge pe principiul că nicio ciorbă de legume nu are un gust la fel de bun dacă nu conține puțină carne. Prin urmare, primul pas este tocarea măruntă a cepei și a kaiserului. Nu aruncați coasta afumată de la kaiser! Curățați și ciupercile și tăiați-le felii, precum ați face cu burta pentru ciorbă. În oala pe care doriți să o folosiți pentru ciorbă, căliți cu o lingură de ulei kaiserul și ceapa. După ce încep să se înmoaie ușor, adăugați și ciupercile și nu uitați să asezonați cu sare și piper după gust. Nu vă speriați de cantitatea de apă pe care ciupercile o lasă atunci când sunt călite – aceasta se va evapora. În continuare, adăugați și ardeiul tocat cubulețe și mai lăsați la sotat amestecul câteva minute.

Între timp, în altă oală, puteți la fiert apă – exact câtă încape în oala pe care ați ales-o pentru călit. După ce terminați cu sotatul legumelor și al kaiserului, stingeți amestecul cu apa fierbinte și adăugați și puțin cimbru, după gust (acest condiment se potrivește foarte bine cu usturoiul și cu ciupercile). Aduceți amestecul la fierbere și lăsați-l așa aproximativ 20 de minute.

Dintr-o ciorbă de legume nu poate lipsi morcovul. Spălați bine morcovul și dați-l printr-o răzătoare fină. Adăugați-l într-o tigaie cu o lingură de ulei și căliți-l bine, la foc mic, până se înmoaie. Această tehnică îi intensifică culoarea și îi sporește aroma. După ce este gata puteți să îl adăugați în ciorbă și să îl lăsați să fiarbă 5 minute. În acest momentul ciorba este gata, puteți stinge focul și puteți pregăti liezon-ul.

Într-un vas adăugați gălbenușurile, smântâna și usturoiul bine zdrobit și amestecați totul cu un tel. Cel mai mare secret pentru a nu se tăia întregul amestec, este să îl temperați. Pentru mixtura creată adăugați un polonic de ciorbă fierbinte și nu uitați să amestecați încontinuu. După ce s-a omogenizat amestecul, mai adăugați încă un polonic și continuați să amestecați. Repetați procedeul până ajungeți la 8 polonice de ciorbă. Când considerați că liezon-ul este gata, adăugați-l pe tot peste ciorbă și amestecați bine cu telul. Această ciorbă cu legume în loc de burtă este gata! La servire, puteți să o acriți cu oțet, lămâie sau borș.

Ciorbă de legume cu salată verde și afumătură

Ce ciorbă cu legume ar fi o ciorbă, dacă nu ar avea multă verdeață în ea? Această rețetă de „zamă de șălate” își are originile în Ardeal și este un exemplu de ciorbă cu legume foarte ieftin și foarte ușor de preparat, dar incredibil de delicios. Această ciorbă de salată conține și carne și ou, deci nu este o rețetă de post.

De asemenea, această ciorbă cu legume are la bază laptele, precum și o cantitate destul de mare de salată verde – nu veți reuși să faceți o ciorbă de calitate cu o singură căpățână de salată. Mixul de arome pe care îl conține este de usturoi, afumătură, mărar, pătrunjel și boia dulce, toate asezonate după gustul fiecăruia. În ceea ce privește rețeta prezentată, aceasta are nevoie de 15 minute de preparare și doar 30 de minute de gătire – o ciorbă cu legume foarte rapidă, rezultând în 4 L de ciorbă, suficient cât să ajungă pentru 8-10 porții.

Ingrediente:

·         3-4 căpățâni de salată verde

·         150 g slănină afumată sau bacon afumat

·         2 legături ceapă verde

·         2 legături usturoi verde / o căpățână de usturoi

·         1 lingură ulei de floarea soarelui

·         Pentru zeamă: fie 1,5 l lapte, fie 750 ml lapte și 750 ml apă, fie doar apă

·         Sare, piper, boia dulce – după gust

·         1 legătură de mărar verde

·         1 legătură pătrunjel

·         300 g de iaurt gras sau de lapte bătut

·         1 linguriță de făină

Papara (omleta din ciorbă):

·         5 ouă

·         Ulei de floarea soarelui pentru prăjit

·         Verdeață, sare, piper – după gust

Pentru început, tăiați slănina afumată în cubulețe mici. De asemenea, tocați și ceapa verde și cățeii de usturoi, dar nu uitați să păstrați jumătate din cantitatea de usturoi pentru a o folosi la final pentru dregerea ciorbei.

Salata trebuie spălată foarte bine înainte de pregătire pentru a elimina orice urmă de pământ sau pesticid și este de preferat să o faceți în apă rece. Înainte de tocare, lăsați-o să se scurgă foarte bine. Când o tocați, aveți grijă să nu o faceți doar în fășii lungi, încercați să o tăiați în formă pătrată. Chir dacă vi se pare că este foarte multă salată, nu vă lăsați păcăliți – salata scade foarte mult la fiert, iar cantitatea va rămâne cel puțin înjumătățită.

Într-o oală mai mare decât cantitatea de ciorbă pe care plănuiți să o faceți, puneți ceapa, jumătate din usturoi, slănina și o lingură de ulei de floarea soarelui și căliți totul aproximativ 3 minute. Nu uitați să asezonați cu sare, după gust. Stingeți tot amestecul cu laptele rece și mai adăugați sare, piper și cel puțin o lingură de boia dulce. Tot amestecul se lasă la foc mediu pentru a ajunge la fierbere. Nu uitați să amestecați des, altfel există riscul ca laptele să se prindă de oală și să se afume. Durata este de 15-20 de minute până la fierbere. Atunci când ciorba dă în clocot, adăugați salata verde. Salata verde fierbe foarte repede, iar dacă o lăsați prea mult își pierde din culoare și devine gălbuie, prin urmare nu este indicat să o lăsați mai mult de 3-4 minute la fiert. După aceea puteți să îi stingeți focul și să pregătiți papara și liezonul.

Începeți prin a toca legăturile de pătrunjel și de mărar. Adăugați-le într-un bol mare împreună cu iaurtul, restul de usturoi, lingurița de făină și puțină sare. Păstrați puțină verdeață și pentru papară și pentru ornarea farfuriilor. În afară de asta, amestecați energic compoziția pentru a nu risca să rămână cocoloașe de la făină. Dacă adăugați amestecul acum în ciorbă, acesta se va tăia. Întâi trebuie să-l temperați. Pentru a face asta adăugați în bol 1-2 polonice de ciorbă și amestecați energic cu un tel. Repetați procedeul până umpleți bolul sau până îl simțiți că a devenit cald spre fierbinte. Abia după aceea este în siguranță să îl turnați peste ciorbă – și nu uitați să continuați să amestecați!

Pentru papară, amestecați ouăle într-un bol cu sare și piper și restul de verdeață rămas. Încingeți o tigaie cu puțin ulei de floarea soarelui. În cazul în care nu vă încape compoziția într-o singură tigaie, puteți să pregătiți papara în două tranșe. Faceți o omletă tip clătită, nu foarte groasă. Când este gata, scoateți-o pe o farfurie sau un tocător și tăiați-o în fâșiuțe subțiri și scurte. Dacă nu vreți să se îmbibe cu ciorbă, nu le puneți în oală. Acestea pot fi adăugate în castron atunci când serviți ciorba. Această ciorbă cu legume este gata!

Ciorbă de legume cu lobodă, ștevie sau urzici

Nu poate exista o ciorbă cu legume care să conțină mai multă verdeață decât ciorba cu lobodă, ștevie sau urzici. Această rețetă este perfectă pentru primăvară, având o aromă fresh, ușoară, dar incredibil de gustoasă. Se poate adăuga chiar și leurdă la această compoziție. Rețeta este foarte rapidă și foarte ușor de făcut. Aveți nevoie de doar 15 minute de preparare și 30 de minute de gătire pentru a face o ciorbă cu legume delicioasă de 6 porții.

Ingrediente:

·         500 g lobodă, urzici, ștevie

·         150 g afumătură

·         1 lingură ulei

·         2 legături ceapă verde

·         2 legături usturoi verde

·         1 legătură leurdă

·         750 ml lapte

·         750 ml apă

·         Sare și piper după gust

·         1 legătură pătrunjel și 1 legătură mărar

·         400 g smântână minim 20% grăsime

·         1 lingură rasă de făină

·         Omletă din 5 ouă, verdețuri și condimente

·         Lapte acru sau zeamă de lămâie pentru acrit

Este foarte important să spălați verdețurile foarte bine cu apă rece, apoi să le strecurați bine. În funcție de ce afumătură folosiți, tocați-o în cubulețe mărunte. Tocați mărunt loboda, ceapa și usturoiul verde, precum și restul verziturilor.

Într-o oală mare turnați puțin ulei de floarea soarelui și așezați afumătura. Căliți până începe să se topească slănina sau începe să devină transparentă. După aceea, adăugați în oală ceapa și usturoiul verde, puțină sare și căliți-le aproximativ 3-4 minute, fără să le rumeniți. În continuare, adăugați zarzavaturile, în cazul acestei rețete loboda și amestecați. La final stingeți cu laptele și apa necesare. Această ciorbă nu se fierbe mult, mai mult durează până se ajunge la stadiul de fierbere – verdețurile se fierb repede – trebuie să gustați, când considerați că sunt gata puteți trece la dregerea ciorbei.

În cazul de față, ciorba de legume este dreasă cu smântâna frecată cu făină. Înainte să adăugați amestecul în oală, puneți peste un polonic de ciorbă pentru a încălzi amestecul – evitați tăierea compoziției. După ce adăugați amestecul, puneți ciorba de legume din nou pe foc  câteva minute și amestecați constant. Ciorba este gata. În ceea ce privește papara aceasta se prepară și se folosește exact ca la ciorba cu salată.

Supa-crema-de-ciuperci

Supă cremă de ciuperci

Supa cremă de ciuperci este preferata mea, pentru că ador ciupercile sub orice formă, iar în această variantă, sub formă de supă cremă de ciuperci, aș mânca până la refuz. În plus, este și foarte ușor de realizat și este gata relativ repede, în 45 minute. INGREDIENTE Supă cremă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-legume

Supă cremă de legume

Supa cremă de legume este o invenție minunată. De când am băgat lingura într-o supă cremă de legume m-am îndrăgostit iremediabil de acest preparat. Textura fină, cremoasă, bogată o face să fie deopotrivă elegantă, pretențioasă uneori, dar și extrem de accesibilă. Supa cremă de legume se poate realiza în principiu […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-broccoli

Supă cremă de broccoli

Supa cremă de broccoli are aproximativ 200 de calorii pentru o porţie, se pregăteşte foarte repede și foarte ușor, motiv pentru care o poţi faci oricând, chiar şi într-o zi obositoare din săptămână. INGREDIENTE Supă cremă de broccoli: 1 pungă de broccoli congelați 180 ml apă 450 ml supă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-cartofi

Supă cremă de cartofi

Supa cremă de cartofi poate că nu este la fel de cunoscută ca cea de țelină, ciuperci sau broccoli, însă este la fel de gustoasă și mult mai economică. Ca și timp de preparare, nu-ți ia mai mult de 45 de minute să o servești, asta cu tot cu pregătitul […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-conopida

Supă cremă de conopidă

Supa cremă de conopidă este un preparat de origine franceză foarte fin și ușor sofisticat, ce poate fi pregătit mai ales toamna când conopida se găsește din belșug. INGREDIENTE Supă cremă de conopidă: 1 conopidă mare (aproximativ 1500 g) 1 cartof mare 1 ceapă medie 25 unt 4 linguri ulei […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovleac

Supă cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovlecei

Supă cremă de dovlecei

Supa cremă de dovlecei este o adevărată porție de primăvară într-un castron aburind. Atât culoarea sa proaspătă, cât și aromele ademenitoare discrete ale usturoiului și poate și ale busuiocului, dacă ai curaj să presari câteva firicele deasupra te vor convinge să transformi supa cremă de dovlecei într-un preparat tradițional, de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-linte

Supă cremă de linte

Supa cremă linte se pregătește cel mai repede și mai ușor cu linte roșie pentru că aceasta fierbe cel mai repede. Supa cremă de linte este extrem de potrivită pentru sezonul rece, te încălzește și te îmbată cu aromele sale dacă decizi să adaugi puțină mentă sau lămâie. INGREDIENTE Supă […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-mazare

Supă cremă de mazăre

Supa cremă de mazăre este o supă ușoară ce poate fi consumată în orice perioadă a anului. Cu toate că poate fi preparată și cu mazăre din conservă sau congelată, ca mai toate preparatele, de altfel, supa cremă de mazăre este și mai bună atunci când folosești numai ingrediente naturale. […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-morcovi

Supă cremă de morcovi

O supă cremă de morcovi reprezintă alternativă delicioasă prin care poți asigura aportul de beta caroten necesar organismului nostru. Supa cremă de morcovi este ideală atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. INGREDIENTE Supă cremă cremă de morcovi: 2 cepe mici 900 g morcovi 2 linguri ulei de măsline […] vezi rețeta »