Complexitate medie

Rețetele de ciorbă cu complexitate medie sunt, în general, destinate acelor persoane care au mai cochetat cu bucătăria, în special în realizarea preparatului de față, ciorba. O dificultate medie poate presupune anumite tehnici de preparare ale unor ingrediente, achiziționarea unor ingrediente mai speciale sau pur și simplu multă răbdare pentru a finaliza un preparat. Indiferent dacă o persoană este pasionată în bucătărie și are mai multă experiență sau se află la început de drum, orice rețetă, oricând de grea ar fi, este posibilă.

Tot ce trebuie făcut este să se urmeze etapele pas cu pas, iar atunci când există nelămuriri, nu trebuie ezitată întrebarea persoanelor mai pricepute sau căutarea răspunsurilor pe internet. Dacă vreți să vedeți ce presupune o rețetă de ciorbă cu complexitate medie, vă puteți inspira din rețelele ce urmează.

Ciorbă de burechițe cu complexitate medie

Această ciorbă de burechițe este o ciorbă tradițională românească. Deși este incredibil de delicioasă, nu este cunoscută în toate părțile țării, ea provenind din vest. Secretul acestei ciorbe și ceea ce o încadrează ca având o complexitate medie sunt burechițele. Cea mai bună definiție a acestora ar fi foi de tăiței umplute cu bucățele de carne, asemănătoare cu tortellini italienești. Dacă vă simțiți aventuros în bucătărie și vreți să încercați această rețetă, ciorba de burechițe presupune un grad de complexitate mediu, necesită aproximativ două ore pentru preparare și gătire și oferă în jur de 10 porții. Nu este necesar să urmăriți lista de ingrediente în proporție de 100%, dar pentru a obține un rezultat autentic, asta este recomandat.

Ingrediente:

·         300 g carne de vită dată prin sită fină (de cel puțin 2 ori)

·         2 ouă

·         100 g făină

·         2 morcovi

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 rădăcină mică de țelină

·         1 ceapă

·         1 ceașcă de bulion

·         200 g smântână grasă

·         1 gulie mică

·         2 linguri ulei de floarea soarelui

·         1 legătură de pătrunjel

·         2-3 foi de dafin

·         3 ramuri de cimbru verde sau o linguriță de cimbru măcinat

·         4-5 ramuri de tarhon

·         2 linguri de frunze de tarhon mărunțite

·         Sare, piper și oțet – după gust

Pentru autenticitatea rețetei, se recomandă prepararea aluatului pentru tăiței în casă – dacă nu doriți să faceți asta, treceți peste această porțiune a rețetei și cumpărați foi de aluat subțiri din comerț.

Pe bancul de lucru presărați făina cu sare, iar în mijlocul grămăjoarei, spargeți oul. Pentru amestecare, tehnica trebuie să înceapă de la mijloc și să se incorporeze ușor făina în ou, până ce acesta este amestecat omogen. Secretul este să frământați constant, cu putere și să adăugați încă o lingură de făină, dacă este necesar. După ce terminați de frământat, acoperiți aluatul cu un bol și lăsați-l deoparte între 20 și 30 de minute.

Cât timp așteptați să se scurgă aceste minute, vă puteți pregăti celelalte ingrediente. Legumele trebuie curățate și spălate în apă rece. Rădăcinoasele și gulia trebuie tocate în cubulețe destul de mici. Tocați ceapa foarte mărunt, iar din toată cantitatea, dați deoparte o lingură de ceapă – aceasta va fi folosită la carne.

În ceea ce privește prepararea cărnii, această trebuie măcinată de cel puțin două ori printr-o sită fină și apoi amestecată într-un castron împreună cu lingura de ceapă, pătrunjelul verde și sare și piper după gust. Amestecați bine compoziția. Se recomandă amestecarea cu mână deoarece căldura corpului va lega și va întrepătrunde mai bine aromele.

Tot acum este momentul să separați și celălalt ou din lista ingredientelor. Pentru început, lăsați gălbenușul separat și apucați-vă să bateți albușul până devine spumă – acest procedeu se poate face de mână sau cu mixerul.

Următorul pas ce trebuie urmat este formarea burechitelor. Aluatul trebuie întins într-o foaie subțire. Ungeți foaia cu albușul de ou și tăiați-o în pătrate potrivite, după care puteți plasa o biluță de carne în centru. Procedeul de închidere a burechitelor este foarte simplu – lipiți două colțuri, iar celelalte două colțuri le uniți deasupra lor. Pentru moment, lăsați burechițele făcute deoparte.

Dacă dispuneți de crenguțe de tarhon și cimbru și vreți să le folosiți în rețetă, un truc este să le legați într-un buchet, alături de foile de dafin, pentru a le găsi și a le scoate mai ușor din ciorbă la sfârșit.

Acum se începe realizarea propriu-zisă a ciorbei. Primul pas este călirea legumelor în oala în care se dorește prepararea ciorbei. Legumele se călesc cu ulei de floarea soarelui rece și cu 1 linguriță de sare până se înmoaie. Această tehnică este utilizată pentru intensificarea gustului și a culorii ingredientelor. După ce s-au călit 3 minute, adăugați 3 l de apă fierbinte și introduceți în oală și buchețelul de cimbru, tarhon și dafin. Așteptați ca oala să dea în clocot și așteptați ca legumele să fie pe jumătate fierte, după care puteți adăuga în oală și bulionul.

După adăugarea bulionului, așteptați ca ciorba să dea în clocot din nou, moment în care puteți adăuga toate burechițele în compoziție. Ciorba trebuie gătită în clocote în jur de 8 minute. Când sunteți de părere ca s-a gătit suficient carnea din burechițe, puteți îndepărta și legătura cu crenguțele de condimente. Tot acum este momentul să introduceți în compoziție frunzele de tarhon tocate foarte mărunt și luați oala de pe foc.

Până ce aceasta se mai răcește puțin, puteți pregăti amestecul pentru dres ciorba. Într-un vas separat, amestecați smântâna grasă cu gălbenușul păstrat mai devreme. Înainte să adăugați amestecul în ciorbă, mixul trebuie să fie temperat. Acesta este secretul care previne brânzirea smântânii atunci când este introdusă în ciorba fierbinte. Pentru temperare, se adaugă în bol câte un polonic de zeamă fierbinte, în timp ce se amestecă constant. Când toată compoziția devine suficient de fierbinte se poate adăuga în oala de ciorbă în timp ce se amestecă constant.

După ce a fost adăugat și acest mix, ciorba se gustă și se potrivește de sare și piper și se poate acri. Pentru acrire se recomandă folosirea oțetului, adăugat direct în oala mare sau în farfurie, la servire. Această ciorbă de complexitate medie este gata de servire!

Ciorbă de perișoare cu complexitate medie

Ciorba de perișoare este un clasic al bucătăriei românești și este un preparat care este bine să fie făcut, cel puțin o dată în viață, de fiecare gospodină. Un lucru interesant despre această ciorbă pe care este posibil să nu îl fi știut este acela că ciorba de perișoare are origini otomane pe teritoriul României. Ciorba de perișoare nu este o rețetă tocmai ușor de realizat, în special dacă faceți singuri perișoarele, de aceea este considerată o ciorbă cu complexitate medie. Această rețetă necesită un timp de aproximativ 1 oră pentru finisarea preparatului și poate face până la 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         600 g carne slabă, măcinată (se poate folosi orice tip de carne doriți, se recomandă pasăre)

·         2 cepe

·         6 linguri de orez alb

·         2 ouă

·         1 linguriță de boia dulce (sau iute, după preferințe)

·         3 morcovi

·         1 ardei

·         1 fir de păstârnac

·         1 țelină mică

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 gulie/150 g de conopidă

·         1 roșie

·         200 g smântână grăsime minim 20%

·         Verdeață (pătrunjel, leuștean sau mărar verde)

·         Sare, piper și acritură (oțet, zeamă de lămâie sau borș) – după gust

Pentru început, trebuie să pregătiți legumele. Acestea trebuie spălate și curățate. Rădăcinoasele, ardeiul, gulia și una dintre cepe se toacă în cubulețe mici, după care le puteți adăuga în oala de ciorbă și le puteți pune la fiert cu 4 l de apă rece. Nu vă sfiiți să adăugați mai multe legume – ciorba de perișoare este recunoscută ca fiind abundentă în legume. Opțional, dacă aveți timp și vă doriți un plus de intensificare al gustului și al culorii, puteți călii legumele în oală înainte – un truc foarte eficient – după care adăugați apa.

Puneți pe foc o altă oală cu 500 ml de apă. Pună ce aceasta ajunge în punctul de clocotire, puteți spăla orezul în câteva ape reci, după care îl scurgeți bine. În momentul în care apa din oală clocotește, adăugați 3 linguri de orez și opăriți-le 2 minute. După ceea, scurgeți orezul și clătiți-l cu apă rece.

Tocați și cealaltă ceapă cât de mărunt puteți și separați gălbenușurile de albușuri. Într-un bol separat, adăugați carnea tocată, orezul opărit, albușurile de ou, ceapa, 1 mână de pătrunjel tocat foarte mărunt, lingurița de boia și sare și piper după gust, după care puteți amesteca compoziția. Se recomandă frământarea cu mână, căldura corpului ajutând mai bine la întrepătrunderea și dispersarea aromelor. După amestecare, formați perișoarele, cât de mici puteți – cât să încapă cu lejeritate într-o lingură.

În tot acest timp, oala de pe foc cu legume trebuie să fi ajuns la fiert. Când începe să fiarbă în clocote, puteți introduce în ciorbă celelalte trei linguri de orez, precum și perișoarele făcute. Tot acum puteți gusta pentru a mai adăuga sare sau piper. Lăsați să fiarbă compoziția cam 20 de minute, timp în care vă puteți ocupa de roșie.

Roșia trebuie opărită, decojită și tocată în cubulețe mici. Pentru a opări roșia, puneți suficientă apă cât să acopere roșia la fiert. Când aceasta devine fierbinte, crestați roșia foarte fin și băgați-o în apa fierbinte un minut. După ce o scoateți, îndepărtați cu ușurință pielea și tocați roșia. După ce s-au scurs cele 20 de minute menționate mai sus, puteți adăuga și roșia în oală. Așteptați să mai dea în clocot vreo 3 minute, timp în care puteți toca verdeața, care poate fi la alegerea dumneavoastră între pătrunjel, mărar sau leuștean. Opriți puțină verdeață pentru decor în momentul servirii, iar restul adăugați-l în oală. Stingeți focul, amestecați foarte bine verdeața și puneți capacul pentru a se infuza mai bine.

Până ce se liniștește ciorba, se pregătește amestecul pentru dres. Într-un bol, amestecați bine smântâna grasă împreună cu gălbenușurile de ou rămase și cu câteva linguri de apă rece. Pentru a introduce acest amestec în ciorbă fără a se brânzi, acesta trebuie temperat. Pentru temperare, adăugați treptat câte un polonic de zeamă fierbinte și amestecați energic, până ce amestecul devin foarte cald. Ulterior, el poate fi adăugat în oală. Această ciorbă de perișoare cu complexitate medie este gata de servit, putând fi acrită chiar în farfurie!

 

Supa-de-galuste

Supă de găluște

Supa de găluște este una dintre preferatele mele, cu toate că am stricat vreo două supe până am învățat să fac faimoasele găluște. Supa de găluște este îndrăgită deopotrivă de cei mai, cât și de cei mici. Ușoară, cu o culoare ușor aurie, supa de găluște iese perfect mai ales […] vezi rețeta »

Ciorba-de-perisoare

Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi […] vezi rețeta »

Ciorba-radauteana

Ciorbă rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este alternativa ciorbei de burtă, atât de controversată, iubită de foarte mulți și detestată de tot atâția. Astfel, pentru că ciorba albă, bogată în smântână este o bunătate, dar burta e și nu prea, a luat naștere și varianta mai ușoară, cu pui, altfel spus, ciorba rădăuțeană. De […] vezi rețeta »

Ciorba-de-fasole

Ciorbă de fasole

Ciorba de fasole boabe este una dintre preferatele mele, îmi aduce aminte de bunici, de copilărie, de momentul în care alegem fasolea, bob cu bob. Era din producția proprie și îmi amintesc că de câteva ori am asistat și la bătutul ei. Era o mare plăcere să o aleg, pentru că […] vezi rețeta »

Bors-de-fasole

Borș de fasole

Borșul de fasole, cu afumătură sau nu, este una din ciorbele mele preferate. De fapt, cam tot ce înseamnă ciorbă, borș, supă sau supă cremă îmi place, la felul principal am mai mult de cârcotit. Cu toate acestea, borșul de fasole acrit după cum îi spune și numele cu borș […] vezi rețeta »

Bors-de-peste-lipovenesc

Borș de pește

Borșul de peste autentic reprezintă una dintre specialitățile pe care doar Delta ți le poate oferi. Astfel, nu ai cum să ajungi în Deltă fără să guști celebrul borș de pește pe care majoritatea locuitorilor din această zonă îl pregătesc cu apă din Dunăre, la un foc de lemne în […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »

bors-de-gaina

Borș de găină

Borșul de găină, adevărat, este cel făcut cu ingrediente naturale, bio. Mai ales carnea din acest borș de găină ar trebui să fie cât mai naturală, aparținând unei găini de țara. În ciuda faptului că aceasta carne este mai ațoasă decât cea din comerț ea oferă un gust unic borșului de găină. […] vezi rețeta »

supa-de-pui

Supă de pui

Supa de pui este unul dintre remediile cele mai eficiente atunci când răceala sau gripa te-a doborât. Simplă și rapid de făcut, supa de pui este bună oricând, vară sau iarnă, toamna sau primăvară, în orice sezon ea reprezintă o sură de energie, o adevărată poțiune magică. INGREDIENTE Supă de […] vezi rețeta »

Ciorba-de-vacuta

Ciorbă de văcuță

Ciorba de văcuță nu are o perioadă anume când poate fi gătită, o poți pregăti oricând, este aromată, gustoasă și bogată în legume. Carnea de vită este un pic mai ațoasă, dar pregătită ca la cartea aceasta aproape că se va topi în gură. Secretul unei ciorbe de văcuță este […] vezi rețeta »