Pentru Revelion

Revelionul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Oamenii deja s-au învățat cu preferatele grele, ba chiar își doresc mai multă prospețime, ceva nou și ușor. De asemenea, cei mai mulți dintre români se confruntă cu dureri de cap, clasica mahmureală de după o noapte de petrecere. Cel mai bun și mai clasic remediu pentru această problemă sunt zemurile acre, care resetează complet organismul.

Bineînțeles că alegerile preferate ale românilor sunt ciorbele. Acestea curăță stomacul și alungă senzația de greață datorită acrelii. De asemenea, se evită ciorbele cu fasole sau foarte mulți cartofi deoarece acestea sunt foarte grele, sățioase și consistente. În cazul în care aveți nevoie de o rețetă de ciorbă pentru revelion, pentru a vă ușura stomacul, vă puteți inspira din unele dintre rețetele de mai jos.

Ciorbă de potroace pentru Revelion

Ciorba de potroace este folosită în special după evenimentele importante din viețile românilor, evenimente ce presupun mult alcool și multă mâncare – nunți, botezuri, zile de naștere etc.. Acest aspect o transformă în ciorba perfectă pentru dimineața (sau mai bine zis prânzul) de după noaptea de Revelion.

În tradiția românească, potroaca se definește ca fiind ceva foarte sărat, care se considera pe vremuri o zeamă ce scotea „veninul” alcoolului din sângele petrecăreților. Este o ciorbă perfectă pentru sezonul rece și plin de sărbători, care se încheie cu măreața noapte de Revelion.

Ciorba de potroace este, prin excelență, una dintre cele mai sărate și mai acre ciorbe pe care le puteți prepara și nici nu ar trebui să fie altfel. Aceste aspecte o definesc și o fac să fie ciorbă de potroace. În cazul în care această ciorbă nu este acră și sărată, ea devine o ciorba banale cu legume și carne. Ciorba de potroace se acrește de obicei cu moare de varză sau de alte murături. De menționat este faptul că aceste murături ar trebui să fie din saramură, nu din oțet. De asemenea, această ciorbă conține și anumite lipide, care contribuie la eliminarea alcoolului din organism. Totuși, deși conține grăsimi, ciorba de Revelion nu pică greu la stomac.

La baza acestui preparat, în afară de moarea de varză, stă carnea de pasăre, dar nu orice fel de carne – mai ales măruntaiele (fără ficăței). Totodată, ciorba de potroace este o ciorbă ce trebuie dreasă neapărat la final, acesta fiind unul dintre elementele cheie ale acestei rețete. Rețeta necesită un timp de două ore și jumătate pentru a fi gata și poate oferi până la 10 porții de ciorbă, o cantitate perfectă pentru o masă de petrecăreți obosiți.

Ingrediente:

·         1 kg spinări de pasăre

·         500 g pipote și inimi de pasăre

·         3 morcovi

·         1 rădăcină pătrunjel

·         1 rădăcină păstârnac

·         1 țelină mică

·         2 cepe

·         Sare, piper – după gust

·         2 ardei roșii sau gogoșari

·         120 g de orez cu bob rotund

·         1 l moare de varză

Pentru dres:

·         7 gălbenușuri

·         500 g smântână cu minim 20% grăsime

·         Frunze de leuștean sau de pătrunjel

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este pregătirea cărnii. Spinările se toaletează de puf, pene și tuleie. De asemenea, este foarte important să le îndepărtați glanda de la târtiță. Pentru grăbirea fierberii și dispersarea aromei, acestea se taie în bucăți mari, ele urmând să fie dezosate după ce se fierb în ciorbă. Pipotele i inimile se taie fie în fâșii, fie în cuburi, din aceleași motive.

După ce ați terminat cu pregătirea cărnii, vă apucați de pregătirea legumelor. Zarzavaturile trebuie spălate și curățate de coajă. Un consumator mare de timp va fi tocarea lor în cubulețe cât mai mici. Aceste cubulețe trebuie să fie atât de mici pentru a se căli mai ușor. Un secret vechi din bucătăria românească este călirea zarzavaturilor înainte de adăugarea în ciorbă. Aceasta tehnică face ca gusturile legumelor să fie mai dulcegi și mai intensificate, iar culoarea lor este mai puternică. De data aceasta, nu căliți chiar toate legumele.

Într-o tigaie cu puțin ulei vegetal lăsat la încins, se adaugă doar zarzavaturile. Acestea nu trebuie călite foarte mult, ci suficient cât să devină ușor moi, fără a se rumeni. De asemenea, puteți adăuga și un praf de sare peste ele. Deși în multe rețete se călesc și ceapa și ardeiul, în rețeta de față aceștia vor fi depozitați separat și tocați tot în cuburi mărunte, urmând să fie adăugați în ciorbă ulterior.

Într-o oală separată puneți la fiert măruntaiele de pasăre. Apa trebuie să fie rece și sărată cu o lingură rasă de sare. Se va produce spumă ce trebuie îndepărtată constant, iar carnea va sta pe foc în jur de o oră, pe foc mic.

După ce se scurge o oră, este momentul să adăugați legumele călite în oală, alături de ceapă și de ardei. Amestecați bine zeama și lăsați-o să fiarbă în jur de 25-30 de minute. Dacă vă place gustul de piper, acum puteți adăuga puțin în oală.

Testați măruntaiele. Dacă acestea par fierte, îndepărtați-le din oală și lăsați-le câteva minute să se răcească. Cât timp așteptați să se întâmple acest lucru, puteți pregăti orezul. Acesta trebuie spălat în câteva ape reci și după aceea trebuie scurs foarte bine. El poate fi adăugat în ciorbă în acest moment și are nevoie de un timp de fierbere de circa 20 de minute.

Cât timp orezul se fierbe, ocupați-vă de carne. Este o alegere personală dacă doriți să lăsați carnea cu oase în ciorbă sau nu. În cazul în care nu vă deranjează să fie servită cu oase, scoaterea acesteia din zeama nici nu mai este necesară. Dacă totuși doriți o consumare mai lesne și mai rapidă a preparatului, îndepărtați carnea de pe oase și tocați-o în bucăți potrivite. De asemenea, acum este momentul să vă decideți dacă lăsați pielea de pasăre în oală sau o scoateți. Grăsimea din piele este bună pentru mahmureală, dar îngrașă ciorba – dacă totuși alegeți să o lăsați în oală, aceasta nu se servește niciodată în farfuriile oaspeților.

După ce s-a scurs timpul de fierbere al orezului, trebuie adăugată zeama de la murături în ciorbă, precum și carnea tocată. De asemenea, acum este momentul să gustați pentru potrivire. Moarea de varză este deja sărată, așa că probabil nu va mai fi necesară suplimentarea cu sare, dar este bine să gustați. După adăugarea acestor ultime ingrediente, ciorba trebuie să mai fiarbă maxim 5 minute după care puteți stinge focul.

Separat, pregătiți amestecul pentru dres. Tocați verdeața, în funcție de preferințe, fie leuștean, fie pătrunjel. Într-un bol separat, amestecați foarte bine gălbenușurile și smântâna, până când devin o pastă omogenă și puteți adăuga și verdețurile. Dacă adăugați acest amestec în ciorbă așa, riscați să se brânzească. Pentru a evita acest lucru puteți folosi un truc ce se numește temperare. Pentru a realiza temperarea amestecului pentru dres, în bolul acestuia trebuie adăugat treptat câte un polonic de zeamă fierbinte în timp ce se amestecă energic. Repetați procedeul până ce amestecul devine fierbinte – abia atunci se poate adăuga în oala de ciorbă.

Această ciorbă pentru Revelion este gata de servire!

Ciorba de porc moldovenească pentru Revelion

Această rețetă de ciorbă pentru Revelion este folosită în regiunea de origine, Moldova, dar și în restul țării. Ceea ce o face o ciorbă perfectă pentru a fi servită de revelion este faptul că este făcută cu carne de porc – grăsimile metabolizează mai repede alcoolul din sânge – și este acrită cu zeamă de varză – sarea și acritura neutralizează senzația de greață cauzată de mahmureală.

De asemenea, ciorba de porc moldovenească pentru revelion este o rețetă foarte rapidă și ușor de făcut, un alt plus, deoarece după toate sărbătorile de iarnă încheiate cu Revelion, oamenii nu mai dispun de atât de mult timp și chef pentru a găti preparate complexe sau care necesită mult timp.

Rețeta de ciorbă de porc moldovenească pentru revelion poate oferi până la 10 porții.

Ingrediente:

·         700 g carne de porc cu puțină grăsime

·         450 g cartofi

·         1 morcov

·         1 ceapă

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         400 g roșii decojite

·         3 linguri bulion

·         2 linguri ulei vegetal

·         1 l zeamă de varză

·         Frunze de leuștean și pătrunjel

·         Sare și piper – după gust

Primul pas pe care ar trebui să îl faceți este să vă pregătiți toate ingredientele. Spălați foarte bine și curățați legumele.  Morcovii trebuie tăiați în rondele subțiri pentru a avea o mai mare vizibilitate în ciorbă, iar ceapa trebuie tocată în cubulețe finuțe. Un secret folosit în bucătăria românească este călirea legumelor pentru ciorbă la început. Acest truc este menit să intensifice culoarea morcovului și să le ofere legumelor un gust dulceag și potențat. Legumele se călesc cu puțin ulei vegetal, până ce se înmoaie și ceapa devine ușor translucidă.

Între timp, spălați și tocați și carnea de porc în cuburi mari. Atunci când ceapa devine translucidă, puteți adăuga și carnea în tigaie. Aceasta își va lăsa grăsime și va începe să-și schimbe culoarea. Tigaia trebuie ținută pe foc până ce carnea de porc devine albă.

În timpul în care tigaia încă se află pe foc, puneți oala de ciorbă cu apă pe aragaz și așteptați să devină fierbinte. Când carnea de porc a devenit albă, vărsați conținutul tigăii peste apa fierbinte și amestecați. De asemenea, adăugați în oală și rădăcina de pătrunjel, frunzele de leuștean sau pătrunjel și bulionul. Separat opăriți roșiile. Pentru a face asta, puneți la fiert o cantitate de apă suficientă cât să acopere roșiile. În momentul în care această devine clocotită, crestați roșiile și adăugați-le în apă timp de 1 mint. După ce le scoateți, îndepărtați pielița, tăiați-le, scote-ți miezul și sâmburii, tocați-le și adăugați-le în ciorbă.

Când carnea este aproape fiartă, adăugați cartofii tăiați în cuburi. După ce aceștia fierb, adăugați în oală zeama de varză și lăsați totul să mai fiarbă 5 minute.

Această ciorbă pentru Revelion este gata!

 

Bors-de-peste-lipovenesc

Borș de pește

Borșul de peste autentic reprezintă una dintre specialitățile pe care doar Delta ți le poate oferi. Astfel, nu ai cum să ajungi în Deltă fără să guști celebrul borș de pește pe care majoritatea locuitorilor din această zonă îl pregătesc cu apă din Dunăre, la un foc de lemne în […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »