BORȘ

Bunicile aveau parcă întotdeauna o ulcică cu borș la îndemână de fiecare dată când găteau ciorbe pline de gust și savoare. Abia acum au început să fie descifrate proprietățile tămăduitoare ale borșului, acesta fiind un adevărat rezervor de sănătate. Există și cure cu borș recomandate pentru perioadele de convalescență sau detoxifiere a organismului.

bors

Borșul este considerat un aliment specific românesc, deoarece nu se cunosc alte preparate culinare aparținând altor țări care să îl întrebuințeze la acrirea ciorbelor. Este bogat în vitamine și minerale, ajutând în același timp și la absorbția acestora de către organism. Este un excelent revigorant și energizant, care contribuie la reglarea digestiei și a metabolismului. De aceea, este un prieten extraordinar dacă ne decidem să slăbim în mod sănătos.

Pe lângă toate acestea, mai putem întrebuința borșul și în afecțiuni respiratorii ușoare sau răceli. Este ideal pentru a ne întări imunitatea, având enzime naturale și proprietăți antibacteriene. În trecut, borșul era folosit ca și medicament, căci ajută în procesul de vindecare după boală.

Beneficii ale borșului:

Virtuți anticancerigene. Borșul purifică organismul, ceea ce înseamnă că pe termen lung ajută la prevenirea afecțiunilor la nivelul colonului și al rinichilor. Astfel, că dacă îl consumăm cu regularitatea vom scăpa de riscurile dobândirii cancerului de colon, sau chiar și a altor tipuri de cancer.

Leac pentru mahmureală. Cei care au făcut exces de alcool cunosc senzațiile neplăcute pe care le are mahmureala. Amețeli, dureri acute de cap, greață și senzație generală proastă, sunt cele mai frecvente simptome ale mahmurelii. Borșul este recunoscut pentru capacitatea de ameliorarea a răului după băutură. Pentru un efect instant este indicat să se bea unul până la doi litri de borș odată, iar la nevoie se poate bea o cană sau două de borș dacă simptomele persistă. Consumat des, borșul poate duce și la tratarea alcoolismului, căci scade pofta sau nevoia de alcool.

Un energizant natural. Borșul este bogat în nutrienți esențiali, precum complexul de vitamine B, vitamina C, vitaminele D și H, precum și minerale esențiale ca magneziu, fosfor și calciu, oligoelemente importante ca seleniu și crom. Din acest motiv îl putem folosi ori de câte ori ne simțim obosiți sau lipsiți de vlagă. De asemenea, borșul este recomandat și în tratarea oboselii cronice prin efectuarea unor cure regulate de borș.

Tratament pentru boli respiratorii. Bolile respiratorii au dezavantajul că sunt recurente, astfel că nu se vindecă complet de foarte multe ori. Devine foarte frustrant când acestea revin și nu ne dau pace. O cură cu borș ajută la tratarea, ameliorarea și prevenirea bolilor tractului respirator.

Conferă finețe pielii. Putem folosi zeamă de borș pentru a ne curăța fața și a o tonifia. Pielea rămâne foarte fină și suplă, astfel că nu va trebui să folosim alte produse pline de chimicale. O soluție ieftină, ușor de preparat și foarte eficientă pentru o piele radiantă!

O modalitate foarte simplă de a introduce borșul în dieta noastră este să îl folosim la acrirea ciorbelor. Există o sumedenie de rețete de ciorbe și borșuri din care putem alege, așa că nu ne rămâne decât să le încercăm. Nu avem cum regreta, căci borșul nu are un gust neplăcut, iar acreala pe care o conferă ciorbelor este una fină și plăcută.

Borșul completează perfect gustul ciorbei de perișoare, ciorbei de legume, ciorbelor de porc sau miel, precum și a borșului moldovenesc cu fasole boabe sau a celebrului borș rusesc cu sfeclă roșie. Practic, este foarte bine să avem la îndemână niște borș pregătit în casă, căci așa orice ciorbă va ieși delicioasă. Nu este deloc complicat să umplem borșul, adică să îl facem în casă. Variantele la plic nu reprezintă cea mai bună opțiune căci conțin ingrediente artificiale, care imită gustul de borș dar nu au sub nici o formă toate proprietățile miraculoase ale unui borș autentic făcut în casă.

Cum se prepară borșul în casă

Pentru a umple borșul avem nevoie de 150 de grame de tărâțe de grâu și ale 150 de grame de mălai. Peste acestea se adaugă o lingură de zahăr, 2-3 felii de lămâie dacă dorim, crenguțe de cimbru și 2 felii de pâine prăjită bine. Dacă avem, este ideal să punem și o crenguță de vișin și una de leuștean, dar putem renunța la acestea dacă nu e sezonul lor. Este nevoie cam de 5 litri de apă pentru a obține aproximativ 3,5 litri de borș.

Ingredientele le putem pune într-un borcan cu capacitate mare, ori într-un ulcior cum se face în mod tradițional. Mălaiul nu este bine să fie din cel grisat, ci măcinat din boabe întregi, astfel că este o idee bună să fie procurat de la țară sau obținut de la moară. Peste amestecul de mălai, tărâțe și zahăr turnăm cam jumătate de litru de apă, cât să se înmoaie toate componentele. Apoi adăugăm restul de ingrediente. Peste toate acestea vom turna treptat apa fiartă, dar nu clocotită. Se amestecă vârtos totul cu o lingură mare de lemn și se acoperă cu o farfurie, apoi se lasă la decantat.

Partea foarte importantă este cea care urmează, anume, unde amplasăm recipientul cu borș. Dar, cel mai important aspect este să avem grijă la temperatura ambientală, căci borșul se acrește doar ținut la căldură. De aceea, borcanul sau ulciorul se va acoperi cu o pătură groasă care să ajute la menținerea unei temperaturi ridicate. Durează maxim trei zile până ce borșul va fi gata, în funcție de câtă căldură a avut parte.

Când este gata acrit putem trece la operațiunea de stocare. Strecurăm bine borșul și îl punem în sticle pe care le depozităm în frigider. Borșul rezistă foarte bine la rece, astfel că ne putem bucura de el o bună perioadă de timp.

Licoarea cu gust acru poate fi consumată în stare pură, dar o putem folosi și pentru a da gust ciorbelor. Mai jos vă propun câteva idei de borșuri și ciorbe numai bune de acrit cu borș.

Borș de fasole

O rețetă ușoară, hrănitoare și vegetariană, foarte potrivită în sezonul virozelor respiratorii, este borșul moldovenesc de fasole. Desigur, dacă dorim să adăugăm și carne putem pune costiță afumată sau piept afumat, pentru o aromă de neegalat și mai mult gust.

Începem prin a fierbe bine fasolea, pe care în prealabil am curățat-o și am eliminat boabele stricate. Putem folosi atât fasole albă, cât și din cea roșie ori pestriță, pentru mai mult gust și culoare. Pasul următor este să tocăm legumele, ori să le dăm pe răzătoare. Putem folosi 1-2 morcovi, 2-3 cepe, 2 ardei grași sau capia, praz și țelină. Legumele le tragem puțin în tigaie, simple sau împreună cu carnea, iar când sunt semi-călite putem pune și fasolea scursă de apă. Mai punem și vreo 4 litri de apă și lăsăm să fiarbă bine.

Când considerăm că este aproape gata putem adăuga sucul de roșii și borșul, condimentăm și potrivim de gust. Rețeta nu indică cât borș să punem, căci în funcție de aciditatea acestuia putem pune mai mult sau mai puțin. Este bine să adăugăm treptat și să gustăm până ajunge la echilibrul perfect. După ce stingem putem presăra verdeață tocată, în special leuștean, și cu siguranță nu ne vom sătura cu o singură porție.

Bunica mea prepara des acest borș, iar oricine din familie îl adora. Ea spunea că scoate microbii din organism, și probabil știa ce spune. Este binevenit în perioadele reci, dar îl putem consuma rece și vara pentru a ne răcori instant.

Borș rusesc cu sfeclă roșie

Recunosc, multă vreme nu am fost fana cea mai înverșunată a sfeclei roșii. Asta pentru că nu cunoșteam prea multe rețete care să o conțină și pentru că avea un gust cu care nu eram prea familiarizată. Treptat am început să o utilizez în salate de crudități, coaptă la cuptor sau în salată de sfeclă cu sau fără hrean. Dar, în borșul rusesc este pur și simplu genială.

Am încercat această rețetă, de origine ucrainiană, când am participat la o nuntă din acea zonă. Borșul cu sfeclă se servește la nunți începutul mesei, are o culoare roșu intens, o aromă îmbietoare și un gust demențial. De atunci am devenit instant o fană garantată a acestui borș. Putem prepara varianta vegetariană, dar este foarte bun și cu carne de vită, pentru un preparat mai consistent.

Dacă folosim carne, atunci vom fierbe mai întâi carnea în apă cu sare, dacă nu, putem trece direct la fiertul legumelor. Se folosesc cartofi tăiați cubulețe, morcovi, țelină, ardei roșii, 2-3 sfecle roșii și cam jumătate de varză mai mică. Rădăcinoasele le putem da prin răzătoare pentru a conferi mai multă textură borșului. Călim legumele în ulei, apoi adăugăm o cutie de suc de roșii sau roșii pasate și celebrul borș, între 1și 2 litri în funcție de gradul de acrire. Se lasă să mai dea în clocot puțin, iar la final presărăm leuștean din abundență.

Este cu siguranță un fel de borș foarte sățios și delicios, care te cucerește din prima. Se servește cu smântână și ardei iute, iar cu o felie de pâine aburindă va dispărea rapid din bol. Poftă bună!

Borșul umplut în casă este considerat pe bună dreptate un super-aliment, plin de nutrienți și foarte sănătos. Nu este de mirare că a devenit atât de îndrăgit în rândul românilor, care îi cunosc tainele de sute de ani. Cu un gust nemaipomenit și cu efecte garantate asupra stării de sănătate, borșul este un aliment de suflet în gastronomia românească, fiind celebru peste tot în lume. Precum se poate vedea, îl putem adăuga în rețete nemaipomenite de borșuri și ciorbe și ne putem delecta cu savoarea acestora și cu calitățile nutritive deosebite.

Curele cu borș sunt menite să revigoreze organismul, să îl curețe de toxine și să energizeze. Este ideal în curele de slăbire, căci ape un gust destul de ușor de acceptat și oferă rezultate garantate. Curele se pot începe cu două căni de borș luate înainte de masă, dimineața și seara, iar cantitatea poate crește până la șase sau șapte căni pe zi. Nu se cunosc efecte adverse ale consumului de borș, dar este știut faptul că ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv.

 

Bors de sfecla

Borș de sfeclă

Borșul de sfeclă/sfeclă roșie este leacul potrivit atunci când ne simțim obosiți, lipsiți de forță și de energie. Este plin de nutrienți, de arome și de culoare, și nici nu se prepară cu dificultate. Este și o mâncare dietetică care se poate servi la cină. Întâi de toate ne vom […] vezi rețeta »

Bors de pui

Borș de pui

Borșul de pui își face loc pe mesele noastre săptămână de săptămână, iar din regimul copiilor chiar nu este recomandat să lipsească. Este o mâncare îndestulătoare, plină de savoare, legume, verdeață și bucăți de carne moale de pui. Vom folosi un pui fără piept sau orice alte bucăți de carne […] vezi rețeta »

Bors de perisoare

Borș de perișoare

Borșul de perișoare este un preparat tradițional, îndestulător și plin cu legume și verdeață care evidențiază perfect savoarea perișoarelor. Se gătește mai ales în zilele reci ale anului, atunci când dorim o mâncare caldă, hrănitoare, dar nu foarte grea. Vom curăța, spăla și tăia în cuburi potrivite legume cât mai […] vezi rețeta »

Bors de legume

Borș de legume

Borșul de legume nu ar trebui să lipsească din dieta noastră alimentară, și asta pentru că ne permite să îl pregătim cu cât mai multe legume și verdeață pe care nu le-am consuma altfel, este ușor, sănătos și se prepară rapid. Iar în zilele de post sau în perioadele reci […] vezi rețeta »

Bors de cartofi

Borș de cartofi

Borșul de cartofi este o mâncare ieftină, spornică și care se pregătește și foarte rapid. Este perfect pentru o cină la care nu se dorește carne, ci doar ceva cald, acru și hrănitor. Vom folosi cât mai multe legume pe care le punem la fiert 20 de minute într-o oală […] vezi rețeta »

Bors-de-fasole

Borș de fasole

Borșul de fasole, cu afumătură sau nu, este una din ciorbele mele preferate. De fapt, cam tot ce înseamnă ciorbă, borș, supă sau supă cremă îmi place, la felul principal am mai mult de cârcotit. Cu toate acestea, borșul de fasole acrit după cum îi spune și numele cu borș […] vezi rețeta »

Bors-de-peste-lipovenesc

Borș de pește

Borșul de peste autentic reprezintă una dintre specialitățile pe care doar Delta ți le poate oferi. Astfel, nu ai cum să ajungi în Deltă fără să guști celebrul borș de pește pe care majoritatea locuitorilor din această zonă îl pregătesc cu apă din Dunăre, la un foc de lemne în […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »

Bors-de-ciuperci

Borș de ciuperci

Borș de ciuperci – cât de des ai auzit de acest preparat? Borșul de ciuperci este una dintre cele mai ușoare feluri de mâncare ce pot fi gătite într-un timp extrem de scurt datorită numărului redus de ingrediente. Înainte de a trece la modul de preparate trebuie să vă împărtășesc […] vezi rețeta »

Bors-de-dovlecel

Borș de dovlecei

Borșul de dovlecei este un preparat extrem de simplu de realizat, complexitatea sa redusă permițându-vă să pregătiți acest borș de dovlecei oricând, chiar și într-o zi dintr-o săptămână aglomerată. În plus, faptul că este una dintre legumele pe care o puteți găsi în supermarketuri în orice perioadă din an, borșul […] vezi rețeta »