Cu carne

Ciorba a devenit unul dintre preparatele tradiționale ale bucătăriei românești. Indiferent dacă este consumată ca felul întâi sau ca felul principal, ciorba va fi mereu regăsită pe masa românilor. De-a lungul timpului s-au inventat atâtea variațiuni ale ciorbei, pentru toate gusturile și preferințele. Astăzi vă vom prezenta cele mai bune rețete de ciorbă cu carne.

Ciorbă cu carne de pui

Dacă vă doriți o ciorbă ușoară pentru stomac, care să fie făcută cu o carne lejeră, nu foarte grasă, ciorba cu carne de pui este o alegere excelentă. Există numeroase tipuri și variante în care o puteți prepara, însă una dintre cele mai cunoscute ciorbe cu carne de pui este ciorba de pui a la grec. Aceasta este o ciorbă ușor acrișoară, poate fi dreasă cu smântână sau iaurt, ou și lămâie și conține și orez, mărar și pătrunjel tocat. În funcție de zona în care este făcută, gustul ei poate să difere. De exemplu, în Ardeal, unde se fac de obicei ciorbe dulci sau supe, ciorba de pui a la grec este considerată o ciorba chiar acră. Aceasta se poate acri după gust, fie cu zeamă de lămâie, fie cu aguridă.

În ceea ce privește carnea de pui folosită la ciorbă, aceasta poate varia. La prepararea ciorbei de pui a la grec se poate folosi un pui întreg – pentru un plus de savoare este recomandat să folosiți un pui de țară, se pot folosi și măruntaie de pui (pipote sau inimi), precum și carcasele rămase de la dezosat, spinarea sau gâtul puiului și vârfurile aripilor. De asemenea, este recomandat să păstrați oasele și pielea, urmând ca acestea să fie scoase la final. Ele dau savoare și puțină grăsime ciorbei, gustul fiind mult mai bun.

În cazul în care vreți să faceți o ciorbă cu carne de pui a la grec, este de preferat să nu o dregeți pe toată de la început, mai ales dacă este vorba de o cantitate mare care vă ajunge pentru câteva zile. În cazul în care adăugați ou, acesta se va coagula și va face foarte greu procesul de reîncălzire al ciorbei, mai ales având în vedere faptul că o ciorbă lăsată la rece ar trebui încălzită și adusă la clocotire (cel puțin 5 minute) pentru a fi sterilizată și gata de mâncare. De asemenea, tot la momentul servicii este bine să adăugați și verdeața proaspătă – mărarul și pătrunjelul – culoarea rămâne mai vibrantă, iar gustul este mai proaspăt.

Rețeta de ciorbă cu carne de pui a la grec pe care o vom prezenta obține aproximativ 4 litri de ciorbă – cam 8 porții pline. Timpul de preparare este de 20 de minute, iar cel de gătire este de o oră.

Ingrediente:

·         1 kg de carne de pasăre cu oase și piele

·         3 morcovi pe care trebuie să îi tăiați bucățele

·         O rădăcină de păstârnac tocată cubulețe

·         O legătură de pătrunjel tocată cubulețe

·         O țelină mică tocată cubulețe

·         O ceapă medie/ 3 fire de ceapă verde, orice variantă alegeți trebuie tocată

·         Două linguri de ulei de floarea soarelui

·         Sare și piper după gust

·         100 g orez

·         Smântână sau iaurt

·         Gălbenușuri proaspete

·         Lămâie, mărar și pătrunjel după gust

Preparare:

Pentru a vă ușura munca, vă puteți pregăti de la început toate ingredientele pe masă. Pentru început, decojiți legumele rădăcinoase, spălați-le și tocați-le cubulețe mici, la fel și ceapa. Înainte de a le adăuga în ciorba, căliți rădăcinoasele pentru a obține un gust mai dulceag și pentru a intensifica culorile legumelor. Pentru asta, adăugați cele două linguri de ulei de floarea soarelui într-o cratiță cu capac și legumele tocate mărunt și amestecați-le timp de 5 minute. Ceapa se adaugă crudă în ciorbă.

Carnea de pui trebuie adăugată într-o oală mai mare decât intenționați să vă iasă toată cantitatea de ciorbă. Acoperiți-le cu apă rece, adăugați sare după gust și fierbeți carnea în timp ce culegeți spuma de la suprafață. După ce limpeziți ciorba de spumă și carnea este fiartă, adăugați legumele călite, ceapa crudă și piper, tot după gust. Ciorba se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, la un foc mediu și cu capacul întredeschis. În cazul în care scade, puteți suplimenta cu două căni de apă. După 30 de minute, scoateți carnea din ciorbă, dezosați-o, îndepărtați pielea și tocați-o mărunt. Între timp, puteți pregăti orezul, anume să îl spălați în câteva ape reci și să îl scurgeți bine. Reintroduceți carnea în ciorbă și aduceți-o în stadiul de fierbere, după care adăugați și orezul și mai lăsați la fiert aproximativ 15 minute – gustați să vedeți dacă este făcut.

La final, adăugați o parte din mărarul și pătrunjelul tocat, restul păstrați pentru pusul în farfurie, la fel și gălbenușurile și smântâna sau iaurtul. Ciorba cu carne de pui este gata!

Ciorbă cu carne de vacă

Ciorba cu carne de vacă sau mai bine spus ciorba de văcuță este una dintre cele mai iubite ciorbe de români, indiferent de anotimp. Această ciorbă cu carne se face cu bucățele mici de carne fragedă de vită, multe zarzavaturi, legume și poate fi acrită cu bulion sau borș. De asemenea, este servită deseori cu smântână și ardei iute.

Carnea folosită la această ciorbă poate proveni fie de la o vită de țară, fie dintr-un pachet cu spată de vită din comerț, ce poate conține și puțină grăsime pentru savoare. De asemenea, se poate folosi și carne de vită de rasol.

Rețeta pe care o vom prezenta poate face aproximativ 5 litri de ciorbă. Deși este multă cantitate, ciorba de văcuță este una dintre cele mai rezistente ciorbe în timp și are avantajul de a deveni tot mai gustoasă după fiecare reîncălzire. Timpul de preparare este de aproximativ 30 de minute, iar cel de gătire este de 3 ore.

Ingrediente:

·         600-700 g de carne de vită

·         3 morcovi

·         2 legături de pătrunjel

·         O rădăcină de păstârnac

·         O țelină mică

·         O ceapă mică sau medie

·         3 cartofi medii

·         150 g boabe de mazăre

·         150 g păstăi de fasole verde

·         300 ml de bulion

·         Sare/piper după gust

·         O lingură de ulei de floarea soarelui

·         Cimbru uscat și frunze de leuștean sau țelină (ingrediente opționale)

Pentru a vă asigura că veți obține o carne de vită fragedă, cel mai bine este să o fierbeți într-o oală sub presiune. Așezați carnea de vită în oală, turnați aproximativ 4 l de apă peste și sare după gust. Lăsați-o pe foc încă 45 de minute după ce oala începe să fâsâie. În cazul în care nu beneficiați de o astfel de oală, fierberea se face într-o oală obișnuită, însă procesul poate dura până la 2 ore, timp în care trebuie să spumați carnea regulat și să culegeți spuma.

Lăsați carnea să se răcească puțin, după care o puteți toca în cubulețe egale, nu foarte mari, dar nici foarte mici. Nu uitați să tocați și zarzavaturile și legumele în bucățele mici. Pentru un plus de savoare și culoare, căliți morcovul într-o cratiță cu capac peste care adăugați o lingură de ulei de floarea soarelui – acest procedeu durează cam 5 minute, timp în care nu trebuie să uitați să amestecați.

Mutați ciorba din oala sub presiune într-o oală normală și așezați-o pe foc, după care puteți adăuga și zarzavaturile și legumele. Acesta este momentul în care puteți adăuga și cimbru și piper, dacă doriți, după care aduceți zeama la fierbere. După aproximativ 20 de minute de fierbere, puteți adăuga și carnea, ceapa tocată și cartofii tăiați, după care mai așteptați să fiarbă cam 15 minute. Gustați și asezonați cu sare și piper. La sfârșit adăugați mazărea și fasolea, ele neavând nevoie de atât de mult timp de fierbere și adăugați și bulionul sau sucul de roșii. Ciorba de văcuță este gata! În farfurie puteți adăuga frunze de leuștean sau țelină, precum și borș după gust.

Ciorbă cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este un fel de ciorbă puțin mai greoi, dar incredibil de gustos. Originea rețetei pe care o vom prezenta este ungurească. Ciorba de porc țărănească se servește de obicei cu niște găluște de făină, ca la paprikas, iar ca tip de preparare, ciorba de porc poate semăna foarte mult cu ciorba de văcuță. Timpul de preparare pentru această ciorbă cu carne de porc tradițional ungurească este de aproximativ 30 de minute, iar timpul de gătire este de aproximativ o ora.

Ingrediente:

·         1 kg de oase de porc cu carne

·         4 morcovi

·         O rădăcină de păstârnac

·         O legătură de pătrunjel

·         O țelină mică

·         2 cartofi mici

·         200 g mazăre

·         2 cepe roșii

·         2 cepe albe

·         2-3 căței de usturoi (după gust)

·         Condimente: piper boabe, chimen, sare, toate după gust

·         200 ml de suc de roșii

În general, este de preferat să facem ciorba de porc cu oase deoarece acestea păstrează mai multă savoare, dar trebuie să existe și puțină carne pe ele. Acestea pot fi fierte într-o oală sub presiune, caz în care fierberea durează aproximativ 30 de minute, sau pot fi fierte într-o oală mare alături de o ceapă albă, una roșie, cățeii de usturoi și condimente, caz în care procesul durează între o ora jumătate și trei ore, iar zeama trebuie spumată periodic. Oasele trebuie fierte până se desprinde carnea de pe ele.

După fierbere, zeama trebuie strecurată pentru a îndepărta boabele de piper și chimenul, iar carnea trebuie aleasă bine de pe oase și poate fi tocată, dacă este necesar. Între timp, puteți curăța și spăla legumele tocate și le puteți lăsa într-un castron cu apă rece. Aveți posibilitatea fie de a le toca cubulețe, fie de a le lăsa mari. După strecurarea zemii, aceasta se repune pe foc și se adaugă și legumele. Adăugați și cepele care v-au rămas. Puteți să le puneți întregi, doar pentru gust, urmând ca acestea să fie scoase la final, sau tocate, dacă vă place să le mâncați în ciorbă. La puțin timp după, adăugați și carnea. Ultimul ingredient adăugat la fierbere este mazărea deoarece aceasta fierbe imediat, în special în cazul în care este congelată sau prefiartă. După adăugarea acestor ingrediente, gustați ciorba, potriviți-o de sare și piper și adăugați și sucul de roșii (sau bulionul)  și câteva frunze de pătrunjel – dacă nu vreți să adăugați pătrunjel proaspăt în farfurie, puteți să puneți mai mult în oală. De asemenea, acum este momentul în care puteți adăuga dacă doriți și leuștean, frunze de țelină și ardei. Fierberea legumelor durează în jur de 15-20 de minute.

Rămâne la alegerea dumneavoastră cum o serviți, dar ciorba cu carne de porc țărănească ungurească este gata! Se poate servi cu smântână și acrită cu borș, lămâie sau oțet după gust.

Supa-de-galuste

Supă de găluște

Supa de găluște este una dintre preferatele mele, cu toate că am stricat vreo două supe până am învățat să fac faimoasele găluște. Supa de găluște este îndrăgită deopotrivă de cei mai, cât și de cei mici. Ușoară, cu o culoare ușor aurie, supa de găluște iese perfect mai ales […] vezi rețeta »

Ciorba-de-perisoare

Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi […] vezi rețeta »

Ciorba-radauteana

Ciorbă rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este alternativa ciorbei de burtă, atât de controversată, iubită de foarte mulți și detestată de tot atâția. Astfel, pentru că ciorba albă, bogată în smântână este o bunătate, dar burta e și nu prea, a luat naștere și varianta mai ușoară, cu pui, altfel spus, ciorba rădăuțeană. De […] vezi rețeta »

Bors-de-fasole

Borș de fasole

Borșul de fasole, cu afumătură sau nu, este una din ciorbele mele preferate. De fapt, cam tot ce înseamnă ciorbă, borș, supă sau supă cremă îmi place, la felul principal am mai mult de cârcotit. Cu toate acestea, borșul de fasole acrit după cum îi spune și numele cu borș […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »

bors-de-gaina

Borș de găină

Borșul de găină, adevărat, este cel făcut cu ingrediente naturale, bio. Mai ales carnea din acest borș de găină ar trebui să fie cât mai naturală, aparținând unei găini de țara. În ciuda faptului că aceasta carne este mai ațoasă decât cea din comerț ea oferă un gust unic borșului de găină. […] vezi rețeta »

supa-de-pui

Supă de pui

Supa de pui este unul dintre remediile cele mai eficiente atunci când răceala sau gripa te-a doborât. Simplă și rapid de făcut, supa de pui este bună oricând, vară sau iarnă, toamna sau primăvară, în orice sezon ea reprezintă o sură de energie, o adevărată poțiune magică. INGREDIENTE Supă de […] vezi rețeta »

Ciorba-de-pui

Ciorbă de pui

Ciorba de pui este una dintre cele mai comune ciorbe și mai accesibile, totodată. Pentru un gust și mai bun, pe lângă părțile mai bogate în carne, se pot folosi și tacâmuri, de genul gât, capul de pui, picioarele și spatele păsării, pe care ulterior le poți scoate din zeamă. […] vezi rețeta »

Ciorba-de-vacuta

Ciorbă de văcuță

Ciorba de văcuță nu are o perioadă anume când poate fi gătită, o poți pregăti oricând, este aromată, gustoasă și bogată în legume. Carnea de vită este un pic mai ațoasă, dar pregătită ca la cartea aceasta aproape că se va topi în gură. Secretul unei ciorbe de văcuță este […] vezi rețeta »

Bors-de-miel

Borș de miel

Borșul de miel nu este chiar pentru oricine. Sunt oameni care nici în ruptul capului nu ar mânca un borș de miel și carne de miel, în general, și asta, în mare parte, din cauza mirosului pe care aceasta îl are. Însă, pentru a-i convinge și pe cei mai mari […] vezi rețeta »