Pentru Paște

Sărbătorile Pascale sunt unele dintre cele mai frumoase sărbători românești. Un prilej pentru a petrece câteva momente frumoase cu familia și prietenii, cele mai fragi persoane în viață. Mesele de familia sunt îmbelșugate cu preparate numeroase, printre care se numără, bineînțeles, ciorba. Vedetele preparatelor din perioada pascala sunt mielul și iedul, prin urmare, niște variante de ciorbă cu aceste cărnuri ar fi excelente.

Dacă în timpul anului românii nu au tendința să apeleze la carnea de miel sau de ied pentru a pregăti o ciorbă, în timpul sărbătorii pentru Paște, sunt îndemnați să facă acest lucru. Dacă vă doriți să preparați o ciorbă gustoasă pe baza acestor cărnuri, dar nu aveți inspirație, aveți mai jos câteva rețete pe care le puteți urma cu încredere.

Ciorbă de ied a la grec pentru Paște

Deși este inspirată de ciorba de pui a la grec, această variantă de ciorbă este perfectă pentru perioada anului în care se sărbătorește Paștele. Este extrem de gustoasă, poate fi servită atât ca felul întâi, cât și ca fel principal și este făcuta dintr-o carne mâncată mai ales în preajma acestei sărbători. Puteți folosi această rețetă și cu carne de miel.

Ingrediente:

·         Capul, gâtul și o pulă superioară de ied

·         1 ceapă

·         4 morcovi

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 țelină mică

·         Jumătate de ardei roșu sau gogoșar

·         3 linguri de orez

·         2 gălbenușuri

·         200 ml smântână grasă

·         Zeama de la 2 lămâi

·         Sare – după gust

·         Câteva boabe de piper

·         Tarhon – opțional, după gust

Primul pas pentru începerea acestei ciorbe este pregătirea cărnii. Aceasta trebuie spălată și curățată bine de piele, după care trebuie plasată în oala de ciorbă și acoperită cu apa care să vină peste carne cu o palmă. Carnea trebuie fiartă la foc mic și trebuie spumată frecvent. Adăugați și sare și piper. De asemenea, puteți pune și orezul (spălat înainte în apă rece) la fiert pentru 10 minute, separat.

Între timp spălați și curățați morcovul, ceapa, țelina și ardeiul. Morcovul trebuie tăiat în feliuțe subțiri, ardeiul și un sfert din țelină în cubulețe potrivite, iar ceapa în cubulețe foarte mici și foarte fine. Un truc pe care îl puteți folosi pentru sporirea aromei și pentru intensificarea culorii legumelor, este călirea acestora într-o tigaie separată cu puțin ulei de floarea soarelui și cu puțină sare. Acestea trebuie călite până când ceapa devine translucidă și restul legumelor moi.

În zeama de pe foc se adaugă legumele călite și restul de legume necălite, în momentul în care se preconizează că nu mai este mult până carnea se fierbe. Oala stă pe foc până în momentul în care carnea este fiartă. Atunci luați oala de pe foc, iar carnea este extrasă din ciorbă și este lăsată puțin să se răcească. După aceea, puteți să o desprindeți de pe os și să o tăiați în bucăți potrivite.

După ce terminați de ales și tăiat carnea, puteți repune oala pe foc. Reintroduceți în oală carnea tăiată și adăugați și orezul și zeama de lămâie stoarsă și tarhonul. Ciorba trebuie amestecată și mai trebuie lăsată pe foc aproximativ 10 minute.

Între timp, puteți pregăti amestecul pentru dres. Într-un bol separat, amestecați gălbenușurile cu smântâna, până devine totul o pastă omogenă. Pentru a evita brânzirea amestecului atunci când este adăugat în ciorbă, există un secret. Acesta este temperarea mixturii. Pentru a tempera amestecul, trebuie să adăugați câte un polonic din zeama fierbinte în castron, în timp ce amestecați continuu. Repetați procedeul până ce mixtura din castron devin fierbinte. Abia atunci puteți să vărsați conținutul peste ciorbă.

După ce ați dres ciorba, mai gustați o dată pentru sare, piper și zeama de lămâie. Această ciorbă pentru Paște este gata!

Ciorbă de miel cu smântână, usturoi și verdeață pentru Paște

Această rețetă este considerată tradițională în preajma sărbătorilor pascale și este una dintre cele mai savuroase ciorbe cu miel pe care o puteți încerca vreodată, fapt datorat usturoiului și verdeții. Dregerea cu smântână și gălbenuș îi conferă suficientă sațietate cât să fie servită ca un fel principal, însă se știe că de sărbătorile românești, mâncarea este unul dintre cele mai fericite lucruri, iar românii se bucură de ea din plin.

Această ciorbă este în același timp și proaspătă, de primăvară, dar plină de savoare. Pentru un și mai mare plus de savoare, nu vă feriți să folosiți oase de miel, cu destulă carne pe ele, bineînțeles. Deoarece Paștele pică primăvara, în realizarea acestei rețete se vor folosi verdețuri ce sunt în sezonul lor. Rețeta de ciorbă de miel pentru Paște este gata în aproximativ două ore și poate face până la 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 kg de carne de miel cu os

·         3 morcovi

·         1 rădăcină de păstârnac

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         2 cartofi

·         1 ceapă

·         1 ardei roșu sau un gogoșar

·         1 mână de păstăi de fasole verde

·         Sare, piper – după gust

Ingrediente pentru dres:

·         400 g smântână cu minim 20% grăsime

·         3 gălbenușuri

·         Sare

·         Zeamă de lămâie – după gust

·         Verdeață proaspătă (leurdă, pătrunjel, mărar)

·         Usturoi verde tocat

Primul pas în realizarea acestei ciorbe este pregătirea cărnii. Oasele cu cărniță trebuie puse la fiert în apă rece, împreună cu 2-3 lingurițe de sare. Fierberea va produce spumă, aceasta trebuind să fie îndepărtată constant, până ce zeama rămâne curată.

Cât timp fierbe carnea, se pot pregăti legumele. Acestea trebuie curățate, spălate și tocate. Morcovii trebuie tăiați în rondele subțiri, iar rădăcinoasele și ceapa trebuie tăiate în cubulețe fine. În ceea ce privește cartoful, acesta este tăiat în bucăți potrivite, cât să încapă într-o lingură.

În oala de ciorbă, unde se fierb oasele, adăugați legumele, mai puțin cartofii. Acestea se fierb aproximativ 20 de minute, după care este în regulă să adăugați cartofii și păstăile de fasole. De asemenea, acum adăugați și ardeiul roșu tocat tot în cubulețe. Puteți să adăugați orice alte legume doriți, dar aveți grijă să nu supraîncărcați ciorba. Din acest moment, procesul de fierbere ar trebui să mai dureze maxim 20 de minute, suficient cât să se gătească și cartofii. Gustați și potriviți sarea și piperul. Puteți să stingeți focul și să îndepărtați oasele de miel din zeamă. Desprindeți carnea de pe os, tocați-o mărunt și reintroduceți-o în oală.

Acum este momentul să pregătiți amestecul pentru dres ciorba. Într-un castron separat, amestecați gălbenușurile cu smântâna, zeama de lămâie și sare după gust. Acesta se freacă până devine complet omogen. Pentru a evita brânzirea atunci când îl introduceți în ciorbă, amestecul trebuie temperat. Pentru a face asta, adăugați câte un polonic de ciorbă fierbinte în castron, amestecând constant. Când mixtura devine suficient de fierbinte, aceasta se poate vărsa în oala de ciorbă, aflată sub un foc stins și tot acum puteți adăuga și verdeața.

Această ciorbă de miel pentru Paște este gata! Nu vă speriați dacă atunci când o depozitați la frigider aceasta devine ușor gelatinoasă – este ceva specific multor ciorbe de miel, în special cele făcute prin fierberea oaselor.

Ciorbă de miel cu leuștean/tarhon și orez pentru Paște

Această ciorbă pentru Paște este bazată pe o rețetă ardelenească, făcută în acea regiune a țării doar o dată pe an, de sărbătorile Pascale. Bineînțeles că puteți face această ciorbă în tot timpul anului, însă ea este specifică Paștelui și capătă o însemnătate mult mai mare când păstrați această tradiție – de asemenea, așteptarea va face gustul ciorbei și mai bun!

Ciorba este una ușoară, plină de legume, dar care oferă și sațietatea necesară datorită orezului folosit. De asemenea, pentru ciorba de miel este întotdeauna recomandat să folosiți tot ceea ce vă rămâne după realizarea celorlalte preparate bazate pe carnea de miel (friptura, drobul etc.), anume capul și gâtul. Acestea dispun de una dintre cele mai fragede tipuri de cărniță pe care o poate da un miel.

Rețeta de ciorbă de miel pentru Paște necesită un timp de preparare de 20 minute și un timp de gătire de 90 de minute, aproximație. De asemenea, poate oferi până la 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 kg carne de miel cu os

·         2 morcovi

·         2 rădăcini de pătrunjel

·         1 păstârnac

·         1 felie de țelină

·         2 linguri ulei de floarea soarelui

·         1 ceapă

·         1 roșie

·         Jumătate de ardei

·         100 g orez

·         Sare, piper – după gust

·         1 lămâie

·         Frunze de tarhon sau de leuștean

·         Smântână pentru servit

Pentru început, trebuie să pregătiți carnea și zarzavaturile. Legumele trebuie spălate și curățate și apoi date prin răzătoarea mare pentru a se facilita procesul de călire. Acestea trebuie așezate într-o oală separată, împreună cu două linguri de ulei și un praf de sare. Separat, într-o oală mare, puneți la fiert în apă rece carnea de miel. Până va ajunge să fiarbă durează aproximativ 30 de minute. Până atunci nu vă faceți griji despre ea, abia după aceea trebuie să o spumați constant. Spumarea durează în jur de 20 de minute, după care zeama va rămâne limpede.

Între timp, vă ocupați de călirea legumelor. Pentru a grăbi puțin procesul, puteți plasa un capac peste oală pentru a ajuta cu înăbușirea legumelor, dar nu uitați să amestecați constant pentru a evita arderea. Nu le căliți mai mult de 5-10 minute deoarece ele se vor înmuia și în ciorbă. Călitul este folosit ca un truc pentru intensificarea aromei și a culorii legumelor.

După ce treceți de etapa de spumare a cărnii, adăugați în oală legumele călite și câteva lingurițe de sare, precum și puțin piper. Adăugați și ceapa, roșia și ardeiul tăiate în cubulețe. După adăugarea tuturor ingredientelor, ciorba mai fierbe aproximativ 30 de minute. Acum este momentul să se adauge și orezul spălat anterior în apă rece și să se amestece foarte bine. După aceste 30 de minute, se poate scoate carnea de miel pentru a fi desprinsă de pe oase și tocată mărunt.

Carnea se reîntoarce în ciorbă, la care se mai adaugă și frunzele de tarhon (sau de leuștean), precum și zeama de lămâie (după gust) și se pune capacul pentru a se întrepătrunde aromele. Această ciorbă pentru Paște este gata! Ciorba se poate face cu orice fel de carne. De asemenea, este delicioasă servită cu smântână în farfurie, iar pentru acrire se poate folosi mai multă zeamă de lămâie.

Ciorba-de-fasole-verde

Ciorbă de fasole verde

Ciorbă de fasole verde, o rapsodie a verii, o delicatesă simplă, ușoară, gustoasă. Ciorba de fasole verde este o bogăție, o porție de vitamine sănătoasă, excelentă rece sau fierbinte, cu ardei iute sau ceapă de apă ori ceapă verde. Ciorba de fasole verde se poate face în orice perioadă din […] vezi rețeta »

Ciorba-de-loboda

Ciorbă de lobodă

Ciorba de lobodă este o ciorbă de primăvară minunată, bogată în culoare, gustoasă ce se poate servi cu succes și rece, ca și cea de fasole verde de altfel. Pentru că îmi place gustul său, pentru că se prepară foarte, foarte repede, îmi place să pregătesc această ciorbă de lobodă […] vezi rețeta »

Bors-de-loboda

Borș de lobodă

Borșul de lobodă este una dintre cele mai bune feluri de mâncare ce le poți consuma în sezonul cald. Răcoritor și ușor, borșul de lobodă este un deliciu servit mai ales rece, de la frigider alături de ceapă verde. Bogat în vitamine, borșul de lobodă are o culoare foarte frumoasă […] vezi rețeta »

Bors-de-miel

Borș de miel

Borșul de miel nu este chiar pentru oricine. Sunt oameni care nici în ruptul capului nu ar mânca un borș de miel și carne de miel, în general, și asta, în mare parte, din cauza mirosului pe care aceasta îl are. Însă, pentru a-i convinge și pe cei mai mari […] vezi rețeta »