Preparate în 30-60 minute

Ciorbele sunt un preparat gustos și sănătos, foarte apreciat în rândul românilor, atât pe post de fel principal, cât și ca felul întâi. Multe persoane se feresc de realizarea ciorbelor întrucât durata de gătire a acestora poate implica foarte mult timp. Acum este momentul să aflați că există rețete de ciorbe inedite și delicioase, care pot fi preparate în 30-60 minute și cu care vă puteți impresiona toți oaspeții.

Ciorbă de cartofi cu cârnați, preparate în 30-60 minute!

Această ciorbă este foarte consistentă, foarte gustoasă și foarte sățioasă – perfectă pentru anotimpul rece sau pentru zonele montane. Carnatul afumat îi va oferi un plus enorm de savoare, iar combinația dintre acesta și cartofi, va sătura orice stomac, această ciorbă fiind ideala ca fel principal – mai ales dacă o serviți și cu pâine. Tipul de preparare este de 10 minute, iar cel de gătire este de 30 de minute, ciorba fiind preparate în 30-60 minute.

Ingrediente:

·         500 g de cartofi

·         2 morcovi

·         1 felie de țelină

·         Frunze de țelină

·         Frunze de pătrunjel

·         1 fir de cimbru

·         1 roșie

·         2 felii de ardei roșu sau de gogoșar

·         1 ceapă

·         Sare, piper și chimen, după gust

·         Boia dulce sau boia iute – în funcție de preferință

·         3-4 foi de dafin

·         Cârnați de casă afumați

Primul pas cu care începeți este pregătirea legumelor. Cartofii trebuie curățați, spălați și tăiați cubulețe destul de mici, după care puteți să îi amplasați în oala de ciorbă. Morcovii trebuie și ei spălați și curățați, dar pe aceștia trebuie să îi tăiați în rondele subțiri – cu cât sunt mai subțiri rondelele, cu atât se vor fierbe mai repede. Ardeii și țelina trebuie tăiați în cubulețe mici, iar ceapa, dacă vreți să o îndepărtați la final, fie o lăsați întreagă, fie o tăiați în maxim două bucăți.

Puneți toate legumele în oală și clătiți-le în câteva ape reci. Umpleți oala cu apă, puneți-o la fiert, adăugați condimentele pe care le potriviți după gust și verdeața tocată foarte mărunt. Asigurați-vă ca ați amestecat totul foarte bine. Separat, cât zeama începe să fiarbă, trebuie să vă ocupați de roșie. Într-un vas separat, puneți apă clocotită. Roșie se crestează foarte fin și se adaugă în apa oprită timp de 1 minut. După aceea, o scoateți și îndepărtați coaja de pe ea. Roșia se toacă cubulețe și se poate adăuga în oala de ciorbă.

Oala trebuie să stea pe foc atâta timp cât este necesar pentru a se fierbe cartofii și restul legumelor. Acest lucru poate varia în funcție de dimensiunea în care au fost tăiate legumele, de cantitatea de apă folosită sau de intensitatea focului. Între timp, puteți pregăti cârnații. Este recomandat ca aceștia să fie tăiați în felii deoarece este mai ușor să îi mâncați așa. Când legumele sunt aproape perfect fierte, se adaugă și cârnații, se pune capacul peste ciorbă și se mai lasă câteva minute pe un foc mic.

Această ciorba este gata între 30 și 60 de minute și este delicioasă servită cu smântână lângă și puțin acrită cu borș.

Ciorbă de fasole păstăi cu afumătură, preparate în 30-60 minute!

Această rețetă de ciorbă este preluată din zona Ardealului și a Banatului și este o ciorbă dulce. Bineînțeles, această poate fi servită și acră, la cerere și este cea mai bună atunci când este savurată cu smântână și ardei iute. În cazul în care aveți la dispoziție cel puțin jumătate de oră pentru pregătirea unei ciorbe, vă recomandăm cu drag această ciorbă deoarece este abundentă de arome și gusturi delicioase și este ideală pentru sezonul rece, atunci când mâncărurile cu afumătură sunt în floare.

Ingrediente:

·         100 g afumătură (slănină, cotlet, ceafă, cârnat, pastramă, ciolan, kaiser etc.)

·         2-3 cartofi

·         200 g fasole verde păstăi

·         200 g boabe de porumb

·         Sare, piper, după gust

·         1 linguriță de chimen

·         1 ceapă mare sau 2-3 legături de ceapă verde

·         50 g de unt

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă pregătiți afumătura. Indiferent de tipul de carne pe care l-ați ales sau l-ați avut la îndemână, acesta trebuie feliat sau tăiat în bucăți potrivite. De asemenea, tot acum trebuie curățată și tocată și ceapa, cât mai mărunt cu putință. Adăugați untul în oală, iar atunci când începe să se topească, adăugați ceapa și carnea. Acestea trebuie călite până ce ceapa devine translucidă și carnea sticloase, dar nu rumenită. Acest truc intensifică savoarea afumăturii și a cepei.

Veți observa că în oală se lasă puțină grăsime care miroase foarte apetisant. Între timp, trebuie să pregătiți cartofii – îi curățați, îi spălați și îi tocați în cuburi mici. Aceștia trebuie adăugați peste afumătură și peste ceapă pentru a absorbi din grăsimea lăsată în oală. După ce grăsimea se mai împuținează, puteți adăuga fasolea verde. Aceasta trebuie ruptă în bucăți de aproximativ 2 cm – este mărimea perfectă pentru a se mânca ușor cu lingura.

În sfârșit a sosit și pasul adăugării lichidului. Peste amestecul din oală se adaugă 2-3 l de apă, în funcție de cât de multă ciorbă vreți să faceți. Acum este moment să condimentați și de sare, piper și chimen – cantitatea condimentelor poate varia în funcție de gusturile dumneavoastră personale. După ce ați făcut acest lucru, ciorba trebuie adusă în punctul de fierbere. După aproximativ 20 de minute, cartofii ar trebui să fie fierți, dar cel mai bine îi încercați cu furculița – timpul poate varia în funcție de mărimea cuburilor sau a cantității de cartofi folosită. Porumbul se adaugă ultimul, mai ales dacă provine din conservă – acesta este deja moale și gata de consum el trebuie doar să absoarbă din zeama de ciorbă pentru a-și potența gustul.

Această ciorbă preparate în 30-60 minute este pregătită de servire, după ce stă câteva minute cu capacul pus, pentru a se întrepătrunde aromele. Între timp, puteți pregăti un element surpriză pentru oaspeții dumneavoastră. Frecați smântâna cu câțiva căței de usturoi pisat mărunt. Usturoiul ca scoate în evidență și mai mult gustul de afumătură al ciorbei.

Ciorbe de conopidă, preparate în 30-60 minute!

În cazul în care nu sunteți un fan al cărnii, această rețetă este realizată fără ea. Între 30 și 60 de minute vă veți putea bucura de o ciorbă delicioasă cu conopidă, de dificultate ușoară și care va putea oferi aproximativ 8 porții de ciorbă. Această ciorbă este abundentă în legume, are un gust ușor și plăcut și este dreasă cu smântână și cu gălbenușuri, ceea ce va oferi un plus de savoare preparatului. Dacă sunteți fan al conopidei în general, cel puțin o dată trebuie să încercați această ciorbă. De asemenea, această ciorbă este ideală dacă este servită ca primul fel – neavând carne, stomacul nu este îngreunat și se poate bucura de ceva proteină animală în celălalt fel de mâncare. Rețeta este foarte prietenoasă și pentru cei mici.

Ingrediente:

·         700 g de conopidă

·         2 morcovi mari

·         1 ceapă mare

·         1 ardei gras roșu sau un gogoșar

·         1 rădăcină de țelină mică

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 roșie mare

·         30 ml ulei de floarea soarelui

·         2 gălbenușuri

·         200 g smântână de minim 20% grăsime

·         Verdeață proaspătă – de preferat pătrunjel și mărar.

·         Sare și piper, după gust

·         Oțet, zeamă de lămâie sau borș, după preferință

Primul pas în realizarea acestei ciorbe este pregătirea legumelor. Acestea trebuie curățate, spălate și tocate în cubulețe foarte mici. În oala în care vă doriți să preparați ciorba puneți cantitatea de ulei și așteptați să se încingă. După aceea, puteți adăuga ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul și ardeiul și puțină sare și le căliți pe un foc mic, timp de maxim 10 minute, amestecând constant. Acest truc are rolul de a intensifica aroma și culoarea legumelor.

Între timp, puteți să începeți să vă ocupați de conopidă. Aceasta trebuie desfăcută în buchețele mici, perfecte pentru a fi servite cu lingura. Spălați foarte bine conopida și asigurați-vă că toată apa s-a scurs. Dacă vreți, puteți toca conopida tot în cubulețe, aceasta este o preferință personală. De asemenea, nu aruncați bucățile foarte mici și sfărâmate de conopidă! Acestea se integrează perfect în ciorbă și sunt numai bune de servit.

După ce terminați călirea legumelor – acest lucru se verifică în primul rând la ceapă, ca aceasta să devină translucidă, dar nu caramelizată – puteți adăuga în oală conopida tocată, precum și 2,5 l de apă fierbinte. Dați focul mai tare deoarece acum vă doriți să aduceți oala la fierbere. De asemenea, sărați cu încredere deoarece conopida are nevoie de foarte multă sare pentru a-și scoate în evidență gustul. După aproximativ 10 minute, verificați conopida pentru a vedea dacă s-a frăgezit sau nu.

În paralel, este momentul să vă ocupai de roșie. Puneți apă la fiert separat. Atunci când aceasta dă în clocot, crestați foarte ușor roșia și adăugați-o în apa fierbinte. Nu o lăsați să stea mai mult de 1 minut. Când o scoateți din apă, puteți să îndepărtați cu ușurință pielița de la suprafață. Tăiați roșia, eliminați miezul zemos și tocați-o în cubulețe mici.

Verificați conopida. În momentul în care aceasta este aproape de fierbere – puteți introduce furculița, dar conopida încă opune rezistență – adăugați și roșia. Aceasta trebuie bine amestecată, iar ciorba mai trebuie lăsată în jur de 5 minute pe foc mare, pentru a se găti roșia și a absorbi toate aromele din zeama. În acest timp și conopida va ajunge la un nivel perfect de fierbere, fără să se sfărâme. Ciorba cu timp de preparare între 30 și 60 de minute este gata. Dacă vă doriți să o acriți cu borș, vă recomandăm să folosiți o cantitate de 200 de ml de borș pe care să îl fierbeți înainte, urmând să-l adăugați în ciorbă fierbinte.

Pentru a drege această ciorbă, într-un bol separat amestecați gălbenușurile șu smântâna până se omogenizează. Secretul pentru a evita brânzirea mixului atunci când îl adăugați în ciorbă, este temperarea lui. Pentru a-l tempera, trebuie să adăugați treptat, amestecând încontinuu, câte un polonic de zeamă fierbinte. Nu există un număr prestabilit de polonice necesare, adăugați până simțiți cp amestecul este suficient de cald/fierbinte pentru a fi adăugat în ciorba mare. Când adăugați amestecul în oala mare continuați să amestecați constant și nu uitați să adăugați și un plus de verdeață tocată!

Supa-crema-de-ciuperci

Supă cremă de ciuperci

Supa cremă de ciuperci este preferata mea, pentru că ador ciupercile sub orice formă, iar în această variantă, sub formă de supă cremă de ciuperci, aș mânca până la refuz. În plus, este și foarte ușor de realizat și este gata relativ repede, în 45 minute. INGREDIENTE Supă cremă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-legume

Supă cremă de legume

Supa cremă de legume este o invenție minunată. De când am băgat lingura într-o supă cremă de legume m-am îndrăgostit iremediabil de acest preparat. Textura fină, cremoasă, bogată o face să fie deopotrivă elegantă, pretențioasă uneori, dar și extrem de accesibilă. Supa cremă de legume se poate realiza în principiu […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-cartofi

Supă cremă de cartofi

Supa cremă de cartofi poate că nu este la fel de cunoscută ca cea de țelină, ciuperci sau broccoli, însă este la fel de gustoasă și mult mai economică. Ca și timp de preparare, nu-ți ia mai mult de 45 de minute să o servești, asta cu tot cu pregătitul […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-conopida

Supă cremă de conopidă

Supa cremă de conopidă este un preparat de origine franceză foarte fin și ușor sofisticat, ce poate fi pregătit mai ales toamna când conopida se găsește din belșug. INGREDIENTE Supă cremă de conopidă: 1 conopidă mare (aproximativ 1500 g) 1 cartof mare 1 ceapă medie 25 unt 4 linguri ulei […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovleac

Supă cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovlecei

Supă cremă de dovlecei

Supa cremă de dovlecei este o adevărată porție de primăvară într-un castron aburind. Atât culoarea sa proaspătă, cât și aromele ademenitoare discrete ale usturoiului și poate și ale busuiocului, dacă ai curaj să presari câteva firicele deasupra te vor convinge să transformi supa cremă de dovlecei într-un preparat tradițional, de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-linte

Supă cremă de linte

Supa cremă linte se pregătește cel mai repede și mai ușor cu linte roșie pentru că aceasta fierbe cel mai repede. Supa cremă de linte este extrem de potrivită pentru sezonul rece, te încălzește și te îmbată cu aromele sale dacă decizi să adaugi puțină mentă sau lămâie. INGREDIENTE Supă […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-mazare

Supă cremă de mazăre

Supa cremă de mazăre este o supă ușoară ce poate fi consumată în orice perioadă a anului. Cu toate că poate fi preparată și cu mazăre din conservă sau congelată, ca mai toate preparatele, de altfel, supa cremă de mazăre este și mai bună atunci când folosești numai ingrediente naturale. […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-morcovi

Supă cremă de morcovi

O supă cremă de morcovi reprezintă alternativă delicioasă prin care poți asigura aportul de beta caroten necesar organismului nostru. Supa cremă de morcovi este ideală atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. INGREDIENTE Supă cremă cremă de morcovi: 2 cepe mici 900 g morcovi 2 linguri ulei de măsline […] vezi rețeta »

Supa-de-galuste

Supă de găluște

Supa de găluște este una dintre preferatele mele, cu toate că am stricat vreo două supe până am învățat să fac faimoasele găluște. Supa de găluște este îndrăgită deopotrivă de cei mai, cât și de cei mici. Ușoară, cu o culoare ușor aurie, supa de găluște iese perfect mai ales […] vezi rețeta »