Cu multe calorii

Ciorbele cu multe calorii sunt foarte gustoase, foarte sățioase și perfecte pentru a fi savurate în timpul sezonului rece. Acestea hrănesc organismul în profunzime și îi oferă toate elementele nutritive necesare luptei cu frigul. Totuși, nu se recomandă aceste ciorbe pentru persoanele care au problemele cu kilogramele în plus sau care au probleme cu colesterolul. Aceste ciorbe sunt bazate de obicei pe multă carne grasă sau pe afumătură și pot conține multă grăsime, pe lângă legumele prezente. De asemenea, sunt servite frecvent cu borș, pentru a tăia din grăsimea ciorbei. În cazul în care sunteți dornici să încercați o ciorbă cu multe calorii în sezonul rece, aveți în continuare câteva rețete de unde vă puteți inspira.

ciorba cu multe calorii

Ciorba cu carne de porc și borș

Această ciorbă cu multe calorii este foarte frecvent gătită în perioada Crăciunului întrucât este cu carne de porc, vedeta sezonului sărbătorilor de iarnă. Este o ciorbă foarte gustoasă, bine închegată, servită întotdeauna cu borș și cu ceapă sau ardei iute alături.

Ingrediente:

·         2 oase de porc cu multă carne pe ele – 800 g

·         2 cepe

·         1 țelină mică

·         3 ardei (kapia sau gras sau gogoșar)

·         1 morcov

·         3 cartofi

·         2-3 roșii/ bulion/suc de roșii

·         1 l borș

·         Foi de dafin

·         2-3 căței de usturoi

·         Sare, piper, paprika, cimbru după gust

·         250 ml smântână grasă

·         1 legătură pătrunjel

·         1 legătură leuștean

Primul pas pentru realizarea acestei ciorbe este pregătirea cărnii. Aceasta se spală bine și se pune la fiert în 4 l de apă rece. Fierberea va cauza apariția spumei ce trebuie îndepărtată. Carnea trebuie lăsată la fiert pe un foc mic, iar acest proces va dura undeva între 45 și 60 de minute, timp în care trebuie să continuați să spumați carnea și să o verificați dacă este fiartă.

Cât timp așteptați să se fiarbă carnea, puteți pregăti legumele. Acestea trebuie spălate, curățate și tocate, după cum doriți. Unele dintre legume pot fi date și pe răzătoare – morcovul sau țelina. Pentru intensificarea gustului și a culorii, căliți toate legumele, în afară de cartofi și roșii, în ulei sau untură, până ce acestea se înmoaie. După ce carnea s-a fiert, puteți adăuga în oală legumele călite. Lăsați-le să se întrepătrundă bine cu zeama, cel puțin 10 minute.

Următorul pas și fi adăugarea cartofilor și a roșiilor, precum și a foilor de dafin. Acum este momentul pentru verificarea cărnii. Dacă aceasta este suficient de fiartă cât să se desprindă de pe os, îndepărtați-o din ciorbă și lăsați-o câteva minute să se răcească. După aceea vă puteți apuca să o îndepărtați complet de pe os și să o tocați puțin mai mărunt, doar dacă este necesar. După completarea acestei sarcini, carnea se poate reîntoarce în ciorbă.

După ce reintroduceți carnea în ciorbă, este momentul să mai potriviți gustul zemii încă o dată. Adăugați paprika, sare și piper după preferințele proprii. Pentru a pregăti smântâna de adăugat în ciorba, aceasta trebuie pusă într-un bol separat și trebuie temperată cu câteva polonice din zeama fierbinte – acest truc previne brânzirea smântânii atunci când este adăugată în oală. După ce temperați smântâna, care trebuie neapărat să fie grasă, adăugați-o în oală. În paralel, pregătiți și borșul. Înainte să îl adăugați în oală este de preferat să îl fierbeți înainte.

Tot ce a mai rămas de făcut după adăugarea borșului, este adăugarea usturoiului și a verdeții. Pentru a maximiza aroma usturoiului există câțiva pași: pisați cățeii de usturoi, puneți-i într-o strecurătoare și presați-i cu o lingură – așa veți scoate toată zeama aromată din usturoi. Adăugați usturoiul în oala cu ciorbă și borș. După câteva clocote, puteți adăuga și verdeața tocată – amestecați bine, mai lăsați să de-a în două clocote și opriți focul. Această ciorbă cu multe calorii pe bază de carne de porc este gata de servit după ce mai stă 10 minute acoperită cu un capac!

Ciorba de fasole cu borș

Ciorba de fasole este renumite pentru afumătura cu care este preparată. Această rețetă de ciorbă are multe calorii datorită cărnii care este inclusă în preparat, din această cauză având și multe grăsimi. Totuși, este o ciorbă foarte gustoasă, sățioasă și plină de nutrienți și fibre necesare pentru organismele care se confruntă cu temperaturi scăzute – fapt ce cauzează servirea mai frecventă în zonele de munte sau în timpul anotimpului rece. Pentru a drege greutatea acestei ciorbe, ea se servește cu borș.

Ingrediente:

·         300 g de fasole uscată, albă sau colorată

·         1 țelină mică

·         2 cepe

·         2 morcovi

·         1 rădăcină de păstărnac

·         2 ardei grași

·         1 legătură de leuștean

·         1 legătură de pătrunjel

·         200 ml de suc de roșii

·         Borș – se recomandă 500 ml la 4 l de apă, dar se poate folosi după preferințele proprii

·         Sare, piper și cimbru după gust

·         Foi de dafin

·         Ciolan afumat

Primul pas pentru prepararea unei ciorbe ce conține boabe de fasole, este pregătirea acestora. Un truc foarte eficient este lăsarea boabelor la înmuiat în apă rece cu o seară înainte de prepararea ciorbei. Acest truc ajută la eliminarea impurităților care se ridică la suprafață și la înjumătățirea timpului de fierbere a boabelor. De asemenea, un alt truc este schimbarea apei în care fierb boabe de 2-3 ori pentru a evita senzațiile de balonare. După ce puneți boabele la fiert trebuie să aveți grijă să eliminați spuma, iar atunci când schimbați apa fasolii, această trebuie să fie tot apă fierbinte.

În a treia apa în care se fierbe fasolea, fiind ultima, se poate adăuga ciolanul afumat. Este de preferat să alegeți unul cu cât mai multă grăsime și carne pentru a obține o ciorbă cât mai gustoasă. În timpul în care se fierbe fasolea, vă puteți apuca de curățarea și pregătirea legumelor. Ceapa trebuie tocată foarte mărunt, țelina și păstârnacul trebuie date pe răzătoare, morcovul trebuie fie tăiat rondele, fie dat pe răzătoare și el, iar ardeiul trebuie tocat în cubulețe mici.

În momentul în care fasolea devine aproape fiartă, adăugați legumele albe în ciorbă și frunzele de dafin (2-3, în funcție de preferință). Într-o tigaie separată, căliți în untură sau ulei ceapa, ardeiul și morcovul. Acest truc are rolul de a intensifica aromele, de a le îndulci puțin și de a ajuta la obținerea unei culori frumoase pentru ciorbă.

După ce legumele călite sunt gata, le puteți adăuga în ciorbă, alături de sucul de roșii. Lăsați compoziția să fiarbă cel puțin 5 minute și pregătiți borșul. Acesta trebuie pus la fiert înainte să îl adăugați peste ciorbă. Cât timp fierbe borșul, gustați zeama și adăugați puțin cimbru, piper și sare, după care puteți pune și borșul.

În cest moment, trebuie să vă pregătiți de tocarea verdeții. Aceasta nu se toacă foarte mărunt, se adăuga în ciorbă, se amestecă foarte bine, se mai lasă să dea în clocot cel puțin o dată, după care se poate opri focul și se poate adăuga capacul peste oală. Ciorba de fasole este gata!

În această ciorbă cu multe calorii se pot adăuga și cârnați afumați sau costiță, fie în locul ciolanului afumat, fie pe lângă el. De asemenea, pe post de acritură se poate folosi aguridă, prune sau corcodușe verzi. Chiar și oțetul este o variantă, această alegere rămânând la preferințele dumneavoastră.

Ciorba cu multe calorii de miel cu borș

O altă variantă de ciorbă cu multe calorii este ciorba de miel. Mielul este un tip de carne delicat, care nu este agreat de multe persoane, din cauza gustului sau a provenienței. De asemenea, este o carne care are și un miros specific. Cu toate acestea, ciorba de miel este un preparat foarte gustos, hrănitor și nutritiv, perfect pentru o zi rece sau pentru sărbătorile pascale, atunci când carnea de miel este la mare căutare și la mare servire.

Ingrediente:

·         1 kg carne de miel – pentru un gust mai bun se recomandă carne cu os

·         1 ceapă

·         1 legătură de ceapă verde

·         2 morcovi

·         2 ardei grași

·         Albitură – jumătate de țelină și 1 rădăcină de păstârnac

·         1 legătură de leuștean

·         1 legătură de pătrunjel

·         2-3 linguri de orez

·         200 ml smântână grasă

·         2 gălbenușuri

·         500 ml borș

·         Sare și piper după gust

·         200 ml suc de roșii

Primul pas în realizarea acestei rețete este pregătirea cărnii. Trebuie lăsată întâi în apă rece, apoi 30 de minute la temperatura camerei. Acest truc ajută la gătirea ei. Carnea se pune la fiert și trebuie spumată în permanență. Între timp, puteți pregăti legumele. Țelina, morcovul și păstârnacul trebuie tocate în cubulețe, iar ceapa verde trebuie tăiată în rondele foarte subțiri.

În momentul în care carnea nu mai produce spumă deloc, puteți adăuga legumele pregătite. Într-o tigaie separată, căliți în unt sau în ulei ceapa uscată tocată foarte mărunt – acest lucru dă un plus de savoare preparatului. După ce devine translucidă, adăugați ceapă în oală, precum și ardeiul tocat cubulețe mici. În acest moment, puteți verifica și carnea de miel. Dacă este fiartă bine, îndepărtați-o din oală și lăsați-o să se răcească. După ce au trecut câteva minute, desprindeți carnea de pe oase și alegeți-o, iar dacă este nevoie, puteți să o și tocați.

Cât timp carnea este scoasă din oală, puteți adăuga sucul de roșii. Orezul trebuie spălat de câteva ori în apă rece, apoi uscat. El poate fi adăugat tot în această etapă a preparării. Carnea se reîntoarce și ea în oală. După ce amestecați de câteva ori, gustați și potriviți preparatul de sare și piper. În paralel, pregătiți borșul prin înfierbântarea acestuia. După ce este fierbinte, puteți să îl adăugați peste ciorbă.

Cât timp așteptați ca ciorba să ajungă în punctul de fierbere, pregătiți ouăle și smântâna. Acestea trebuie amestecate bine între ele, iar pentru a evita brânzirea amestecului atunci când este adăugat în ciorbă, acesta trebuie temperat. Pentru temperarea lui se recomandă adăugarea treptată de câte un polonic de zeamă fierbinte în timp ce amestecați constant. În momentul în care mixul de vine fierbinte, este în regulă să îl vărsați în oală, dar nu uitați să continuați să amestecați.

Tocați foarte mărunt verdeața. Aceasta se adăuga în oală, se amestecă bine și se mai lasă să dea în clocot de câteva ori. După aceea este în regulă să se oprească focul și să se pună capacul. Această ciorbă cu multe calorii pe bază de miel și borș este gata de servire la 5 minute după stingerea focului.

 

Ciorba-de-perisoare

Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi […] vezi rețeta »

Ciorba-radauteana

Ciorbă rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este alternativa ciorbei de burtă, atât de controversată, iubită de foarte mulți și detestată de tot atâția. Astfel, pentru că ciorba albă, bogată în smântână este o bunătate, dar burta e și nu prea, a luat naștere și varianta mai ușoară, cu pui, altfel spus, ciorba rădăuțeană. De […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »

Ciorba-de-vacuta

Ciorbă de văcuță

Ciorba de văcuță nu are o perioadă anume când poate fi gătită, o poți pregăti oricând, este aromată, gustoasă și bogată în legume. Carnea de vită este un pic mai ațoasă, dar pregătită ca la cartea aceasta aproape că se va topi în gură. Secretul unei ciorbe de văcuță este […] vezi rețeta »

Bors-de-miel

Borș de miel

Borșul de miel nu este chiar pentru oricine. Sunt oameni care nici în ruptul capului nu ar mânca un borș de miel și carne de miel, în general, și asta, în mare parte, din cauza mirosului pe care aceasta îl are. Însă, pentru a-i convinge și pe cei mai mari […] vezi rețeta »