Dacă ai testat vreodată un preparat din bucătăria libaneză, probabil ai simțit și tu acea explozie de gusturi și arome care îți răsfață papilele gustative. În spatele acestor gusturi spectaculoase se află câteva condimente pe care noi nu le folosim în mod obișnuit în preparatele din bucătăria tradițională. Îți recomandăm […] vezi rețeta »
SUPĂ CREMĂ
Supele cremă reprezintă o specialitate des întâlnită în bucătăriile internaționale, precum cea franceză, engleză, austriacă, germană, arăbească sau ungurească. Nu sunt foarte consumate la noi, iar multora li se par cam neobișnuite datorită texturii prea fine și gustului dulceag. În esență supele cremă sunt un fel de piure subțiat de legume felurite, fiind ușor de preparat la blender. Sunt foarte nutritive din cauza aportului de legume și foarte ușor de digerat, de aceea reprezintă alimentul cel mai potrivit pentru dieta bebelușilor la începutul diversificării.
Un alt avantaj al supelor cremă este faptul că sunt foarte sățioase, având un conținut ridicat de lichid și multe fibre. Din acest motiv sunt un prieten de nădejde în curele de slăbire. Supele cremă sunt foarte indicate pentru a menține un stil de viață sănătos, iar noi avem posibilitatea să alegem din o multitudine de rețete și gusturi de care nu ne vom sătura curând. Sunt o alternativă inspirată la banalele supe și ciorbe tradiționale, fiind pline de savoare. Nu ne vom plictisi de gustul intens și bogat al supelor cremă, căci practic putem încerca variante nenumărate.
Supele cremă au de regulă o legumă vedetă din care le putem prepara, iar pentru gust și consistență se folosesc și alte legume alături, precum ceapa, cartoful sau morcovul, care completează și ameliorează gustul legumei centrale. Orice supă cremă mai conține și smântână, ceea ce o face foarte cremoasă, dar putem să renunțăm la aceasta dacă dorim un preparat strict vegetarian sau de post. Putem folosi o varietate mare de legume din care să preparăm supa-cremă, iar mai jos vă propunem câteva rețete pe care le putem încerca. Nu ne va lua prea mult timp să realizăm o supă cremă, practic fiind nevoie doar de timpul necesar fierberii legumelor.
Supele cremă pot fi consumate fie ca o gustare între mesele principale, dar pot înlocui la nevoie prânzul sau cina. În acest caz putem adăuga la supă crutoane sau pâine prăjită și chiar bucăți de bacon prăjit. De asemenea, supa cremă poate fi pusă la pachet, într-o caserolă specială, astfel încât să ne bucurăm de proprietățile ei benefice și la serviciu.
Supa cremă de ceapă
O rețetă franțuzească, ideală în perioada iernii datorită consistenței bogate și proprietăților antiseptice. Supa cremă de ceapă se gratinează din belșug cu cașcaval și se servește cu crutoane alături. Este deosebit de gustoasă, iar oricine va ajunge să o aprecieze rapid. Este gata foarte rapid, în aproximativ o jumătate de oră, iar rezultatul este unul ce ne va face să ne lingem pe degete.
Rețeta franțuzească presupune și adăugarea de cognac sau vin alb, ceea ce îi conferă o savoare specifică, de neconfundat. Ceapa pe care o folosim pentru această supă ar trebui să fie foarte tare și cu un conținut ridicat de zaharuri. În acest fel supa va ieși mult mai gustoasă. Pentru o cantitate de 400 ml de supă este de ajuns să folosim o ceapă. Dacă dorim să pregătim o cantitate mai mare atunci vom păstra proporțiile.
Ceapa se taie pe jumătate, iar fiecare jumătate se taie feliuțe, de preferat cât mai egale între ele. În acest fel vom obține un gust unitar și o consistență uniformă. Ceapa se călește în puțin unt, lăsat în prealabil până devine maroniu. Peste toate acestea se adaugă o jumătate de pahar de apă sau supă de vită amestecată cu 20 ml de cognac sau cei 100 ml vin alb, după preferință. Lăsăm să scadă compoziția la foc mic, completând de fiecare dată cu 2-3 linguri de supă. Repetăm tot acest procedeu până când ceapa începe să se sfărâme și să capete consistența unei paste. De asemenea, culoarea pe care trebuie să o aibe în final este brună, semn că ceapa s-a caramelizat frumos.
Acum putem adăuga făina, cam 15-20 de grame, restul de apă sau supă și smântâna pentru frișcă, cam 30 de ml. Se lasă să mai dea în câteva clocote, amestecându-se constant pentru a nu se prinde de vas. Este momentul să pregătim feliile de pâine cu cașcaval. Cașcavalul ras se presară peste felii, iar acestea se trag puțin în tigaie, cât să se întărească puțin, iar cașcavalul să se topească. Apoi, feliile se așează într-un vas special, de preferat unul de lut, iar peste acestea se toarnă supa. Presărăm cașcaval din belșug peste tot preparatul și dăm la cuptor până se rumenește puțin deasupra. Gustul este fenomenal, chiar dacă supa este ceva calorică. Se consumă fierbinte, abia scoasă din cuptor, fiind ideală pentru a ne încălzi în zilele geroase de iarnă.
Supă cremă de brocoli
Brocoli este considerat un super aliment, cu proprietăți anticancerigene. Este foarte recomandat să consumăm brocoli mai des, însă de multe ori nu ne împăcăm cu gustul acestuia. De asemenea, copiilor ar trebui să li se ofere brocoli pentru întărirea imunității și aportul de minerale. Dar, iarăși ne lovim de gustul nu foarte apetisant al legumei minune. O modalitate excelentă de a consuma mai mult brocoli este să îl preparăm sub formă de supă cremă. În acest fel eliminăm dezavantajul gustului neplăcut și ne putem bucura de un preparat delicios dar și foarte sănătos.
Supa cremă de brocoli se face foarte simplu și rapid. Avem nevoie de o căpățână de brocoli sau putem folosi și varianta congelată, 4-5 cartofi potriviți ca mărime, o ceapă, smântână, brânză cheddar și niște verdeață. Pur și simplu fierbem legumele, în ordinea timpului necesar de fierbere, apoi le scoatem și le pasăm sau le blenduim. Peste legumele pasate putem adăuga jumătate din apa în care au fiert, în funcție de consistența dorită. O condimentăm după gust cu sare și piper. Se servește caldă, cu cheddar ras deasupra, verdeață la alegere și crutoane. Un deliciu sănătos și rapid, care ne va cuceri pe loc!
Supă cremă de ciuperci
Ciupercile sunt un alt super aliment, care la fel ca și brocoli ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Ciupercile sunt pline de vitamine și minerale, sunt o sursă de fibre, și, foarte important, nu conțin zaharuri, grăsimi sau sodiu. Practic, acestea oferă nutrienți esențiali corpului fără nici o calorie. Ciupercile au un conținut ridicat de apă, de aceea sunt atât de sățioase.
Putem încerca supa cremă de ciuperci, un preparat foarte gustos, cu puține calorii și foarte sănătos. Este o rețetă deloc complicată, rapidă, la fel ca orice supă cremă și care ne va încânta de fiecare dată. Pentru această supă putem folosi orice tip de ciuperci dorim, inclusiv mai multe feluri. Este chiar mai bine să folosim două sau trei tipuri de ciuperci, căci astfel obținem un gust mai intens și o savoare aparte. De regulă, se utilizează ciuperci champignon și pleurotus, dar putem alege și alte tipuri.
Vom începe prin a căli niște ceapă tocată fin, după care adăugăm puțin usturoi pasat. Ciupercile le tocăm mărunt și le punem peste ceapă și usturoi. Când acestea se călesc puțin și își pierd din volum putem adăuga aproximativ un litru de supă sau apă. Dacă dorim ca supa să capete mai multă consistență, vom pune un cartof tăiat cubulețe sau puțină făină înainte de a turna supa. Lăsăm să fiarbă la foc mic pentru vreo 20 de minute.
La final putem pune 300 ml de lapte și 200 ml de smântână. Dacă dorim ca supa să nu iasă prea calorică, atunci nu vom mai pune smântână. Se servește cu pâine prăjită și verdeață deasupra. Este foarte gustoasă și cu siguranță ne va cuceri iremediabil.
Supă cremă de legume
O supă care îmbracă mai multe variante este supa cremă de legume. Tocmai pentru că denumirea acesteia este foarte generică, ne permite să ne jucăm cu ingredientele și să încercăm mai multe variante. Putem folosi morcovi, cartofi, păstârnac, cartof dulce, mazăre verde sau uscată, ceapă, praz, ardei, usturoi, dovlecel și lista poate continua. Un secret este ca în loc să fierbem legumele, să le coacem la cuptor. În acest fel gustul va fi mult mai intens și nu va trebui să mai adăugăm smântână. Este un preparat ideal când ținem post sau dacă dorim să eliminăm carnea din dietă.
Supa cremă de roșii
Roșiile pregătite termic au proprietăți anticancerigene, numărându-se printre cele mai sănătoase alimente. O rețetă plină de roșii este supa cremă de roșii, la care putem adăuga orez pentru mai multă consistență. Putem folosi roșii proaspete dacă sunt în sezon sau conserve de roșii pasate. Supa se poate prepara cu bază de supă de pui, de legume sau pur și simplu cu apă.
Această rețetă iese foarte bine dacă folosim ingrediente de inspirație mediteraneană, precum uleiul de măsline și busuiocul. Inițial vom căli în ulei de măsline vreo două cepe tocate și câțiva căței de usturoi pisați. Apoi se adaugă roșiile naturale sau la conservă și se lasă să fiarbă puțin. Peste toate acestea putem turna supa de legume sau de pui și 3 linguri de orez. Se lasă până când orezul este bine fiert. La final adăugăm pătrunjel și busuios și pasăm cu blenderul. Potrivim de sare și piper și ne putem delecta cu o supă cremă ușoară, fără prea multe calorii și foarte sățioasă.
Dacă dorim să introducem mai multe legume în dieta zilnică dar nu știm cum să procedăm, putem începe prin a consuma mai multe supe cremă. Sunt gustoase, sățioase și foarte hrănitoare, iar noi avem o multitudine de opțiuni din care putem testa ce ne place. Avem libertatea de a selecta legumele cele mai apetisante și care ne plac mai mult, astfel încât să beneficiem de toate proprietățile lor dar și de savoare din plin. Chiar dacă suntem începători în bucătărie, ne vom descurca fără probleme dacă dorim să gătim supe cremă. În acest fel ne putem asigura porția de sănătate în fiecare zi, iar excesele alimentare vor deveni tot mai rare și mai puțin tentante.
Foarte multe persoane nu știu cum să înceapă un regim alimentar sănătos, ori nu sunt tentați să introducă mai multe legume în alimentația zilnică. Cu ajutorul supelor cremă este foarte simplu să respectăm conduita necesară unui stil de viață sănătos și responsabil, evitând pe cât de mult posibil excesele alimentare sau consumul de alimente nesănătoase. Supele cremă se prepară rapid, astfel că nu ne va lua prea mult timp să fie gata. Sunt ușoare, dar foarte sățioase, și pot fi transportate în recipiente speciale oriunde ne aflăm. Având o consistență mai mult lichidă, acestea pot fi băute direct din căni speciale, mai ales dacă le luăm cu noi la serviciu.
Chowder de somon – supa de pește care va cuceri întreaga familie
În gastronomia Americii de Nord, supa densă și cremoasă care conține pește și fructe de mare, în special scoici, în rețetele originale. Cuvântul ”chowder” provine din bretonul ”chaudière”, care înseamnă ”cazan”. Se pare că pescarii bretoni au adus această rețetă și obiceiul de a găti la cazan și l-au răspândit […] vezi rețeta »
Supă cremă de ciuperci
Supa cremă de ciuperci este preferata mea, pentru că ador ciupercile sub orice formă, iar în această variantă, sub formă de supă cremă de ciuperci, aș mânca până la refuz. În plus, este și foarte ușor de realizat și este gata relativ repede, în 45 minute. INGREDIENTE Supă cremă de […] vezi rețeta »
Supă cremă de legume
Supa cremă de legume este o invenție minunată. De când am băgat lingura într-o supă cremă de legume m-am îndrăgostit iremediabil de acest preparat. Textura fină, cremoasă, bogată o face să fie deopotrivă elegantă, pretențioasă uneori, dar și extrem de accesibilă. Supa cremă de legume se poate realiza în principiu […] vezi rețeta »
Supă cremă de broccoli
Supa cremă de broccoli are aproximativ 200 de calorii pentru o porţie, se pregăteşte foarte repede și foarte ușor, motiv pentru care o poţi faci oricând, chiar şi într-o zi obositoare din săptămână. INGREDIENTE Supă cremă de broccoli: 1 pungă de broccoli congelați 180 ml apă 450 ml supă de […] vezi rețeta »
Supă cremă de cartofi
Supa cremă de cartofi poate că nu este la fel de cunoscută ca cea de țelină, ciuperci sau broccoli, însă este la fel de gustoasă și mult mai economică. Ca și timp de preparare, nu-ți ia mai mult de 45 de minute să o servești, asta cu tot cu pregătitul […] vezi rețeta »
Supă cremă de conopidă
Supa cremă de conopidă este un preparat de origine franceză foarte fin și ușor sofisticat, ce poate fi pregătit mai ales toamna când conopida se găsește din belșug. INGREDIENTE Supă cremă de conopidă: 1 conopidă mare (aproximativ 1500 g) 1 cartof mare 1 ceapă medie 25 unt 4 linguri ulei […] vezi rețeta »
Supă cremă de dovleac
Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »
Supă cremă de dovlecei
Supa cremă de dovlecei este o adevărată porție de primăvară într-un castron aburind. Atât culoarea sa proaspătă, cât și aromele ademenitoare discrete ale usturoiului și poate și ale busuiocului, dacă ai curaj să presari câteva firicele deasupra te vor convinge să transformi supa cremă de dovlecei într-un preparat tradițional, de […] vezi rețeta »
Supă cremă de linte
Supa cremă linte se pregătește cel mai repede și mai ușor cu linte roșie pentru că aceasta fierbe cel mai repede. Supa cremă de linte este extrem de potrivită pentru sezonul rece, te încălzește și te îmbată cu aromele sale dacă decizi să adaugi puțină mentă sau lămâie. INGREDIENTE Supă […] vezi rețeta »