Preparate în 60-90 minute

Ciorbele sunt niște preparate îndrăgite de românii de pretutindeni. Acestea sunt gustoase, ușoare pentru organism, aromate, pline de vitamine, legume și nutrienți și o alegere excelentă pentru orice masă, indiferent că este vorba despre un fel principal sau de felul întâi. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție pentru ciorbe preparate în 60-90 minute, puteți realiza niște rețete spectaculoase care vor fi îndrăgite de toți oaspeții. În cazul în care aveți o lipsă de inspirație, v-am pregătit câteva rețete ideale.

Ciorbă ardelenească de fasole verde, preparate în 60-90 minute

Această rețetă gustoasă de ciorba va fi gata într-o oră de preparare și gătire și vă va oferi suficientă ciorbă cât pentru 10 porții. Este o rețetă ce abundă în legume și este ideală pentru orice anotimp și orice moment al zilei, fiind incredibil de gustoasă.

Ingrediente:

·         1 kg de fasole verde – ruptă în bucăți de 2-3 cm

·         100-150 g costiță afumată – tăiată foarte fin

·         1 ceapă mare

·         2 linguri de făină albă

·         1 lingură de boia de ardei dulce sau iute – în funcție de preferințe

·         2 morcovi

·         1 ardei roșu sau un gogoșar

·         1 țelină mică

·         1 roșie mare

·         Cimbru

·         1-2 foi de dafin

·         1 cățel mare de usturoi

·         Sare și piper – după gust

·         1,5 litri de apă

·         O legătură de pătrunjel tocată

·         Oțet – opțional, pentru acrire

·         Smântână – opțională

Primul pas pe care trebuie să-l efectuați pentru realizarea ciorbei este pregătirea fasolei. Nu contează tipul de fasole, culoarea – verde sau galbenă, nici forma păstăilor – rotundă sau lată. Pentru a pregăti această fasole, trebuie să îi rupeți capetele, precum și păstaia. Lungimea ideală pentru o bucățică este de 2-3 cm pentru a fi ușor de servit și de mâncat cu lingura. Păstăile trebuie spălate cu apă rece.

Un sfat foarte important de care puteți ține cont atunci când sunteți condiționați de timp, este pregătirea ingredientelor. Dacă aveți toate ingredientele pregătite de la început, indiferent dacă aveți nevoie de ele la începutul rețetei sau la sfârșitul acesteia, lucrurile vor decurge mult mai rapid. Costița afumată trebuie tocată foarte fin – sau orice alt fel de afumătură alegeți. Ceapa, morcovii, țelina și ardeii trebuie spălate, curățate și tocate în cubulețe foarte mici.

În oala în care vă doriți să faceți ciorba, puneți la încins costița afumată. Trebuie să așteptați să se rumenească puțin și să-și lase grăsimea pe care o vom folosi mai departe. În grăsimea pe care costița și-a lăsat-o, se adaugă ceapa tocată foarte mărunt. Aceasta trebuie amestecată până când devine translucidă și moale, dar nu caramelizată. În continuare, este momentul să adăugați făina. Aceasta trebuie amestecată bine și integrată complet în compoziție, până ce grăsimea o va absorbi în totalitate, dar trebuie să aveți grijă să nu se rumenească. Acum este momentul să adăugați și boiaua, iute sau dulce, în funcție de gusturile dumneavoastră. Se amestecă totul foarte bine și se stinge cu 1,5 l de apă caldă, continuând să amestecați constant.

Așteptați până ce apa începe să fiarbă. În acel moment, puteți adăuga restul legumelor: morcovii, țelina și ardeiul. De asemenea, este momentul să adăugați și sare și piper, după gusturile personale. După ce amestecul mai fierbe câteva minute, este timpul perfect pentru a adăuga fasolea. Aceasta se fierbe foarte repede, de aceea este adăugată spre sfârșitul rețetei.

Cât timp fasolea se fierbe, este momentul să pregătiți roșia. Într-o oală mică separată, fierbeți niște apă. Atunci când aceasta dă în clocot, crestați roșia foarte fin și puneți-o în apa fierbinte timp de 1 minut. După aceea, veți putea îndepărta cu ușurință pielița, iar ulterior, puteți toca roșia în cuburi. Atunci când fasolea devine moale, adăugați roșia și cimbrul și amestecați. Mai fierbeți compoziția 2-3 minute, adăugați verdeața tocată mărunt și mai gustați încă o dată pentru sare și piper. Tot acum este momentul să adăugați și o lingură de oțet în ciorbă, pentru acrire.

Această rețetă de ciorba gata între 60 și 90 de minute este pregătită pentru service și este foarte delicioasă lângă smântână și pâine prăjită.

Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, preparate în 60-90 minute

Această rețetă de ciorbă este inspirată din bucătăria ardelenească. Ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon este o ciorbă consistentă, foarte sățioasă și foarte gustoasă, care este preferată ca un fel principal și care este benefică pentru organism cel mai mult în timpul sezonului rece. Rețeta de față este gata preparate în 60-90 minute și poate face până la 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 kg de cartofi

·         300-500 g de afumătură

·         1 ceapă mare

·         3 morcovi

·         1 țelină mică sau 2 tije de țelină apio

·         1 lingură de boia dulce

·         1 legătură de tarhon

·         200 ml suc de roșii sau 150 ml de bulion

·         Sare și piper, după gust

·         Opțional: 200 g smântână de minim 20% grăsime; oțet aromatizat cu tarhon; ardei iute

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a începe această rețetă, este să puneți afumătura la fiert, zeama fiind baza pentru ciorba de față. În cazul de față, s-a folosit o cantitate de 4 l de apă la 500 g de afumătură. Aproximativ după o oră, carnea afumată este fiartă bine și o puteți scoate din zeamă pentru a o tăia. Cărnița trebuie tăiată în bucăți micuțe.

În timpul în care carnea se fierbe, puteți pregăti legumele – așa veți economisi și mai mult timp. Toate legumele trebuie spălate, curățate, uscate și tocate în cubulețe mici. Cei care au nevoie de pregătire specială pentru această rețetă, sunt cartofii. Aceștia trebuie tăiați în cuburi de aproximativ 2 cm  și trebuie păstrați în apă rece până vine momentul să fie introduși în ciorbă.

După ce carnea afumată a fiert, puteți să degresați zeama, dacă este necesar. Acest lucru este influențat de tipul de carne afumată folosită și de cantitatea de grăsime avută. Pentru degresare puteți folosi o sită sau chiar o lingură. În oală se pot adăuga acum legumele, mai puțin cartofii. În cazul în care apa a scăzut considerabil în timpul fierberii afumăturii, nu ezitați să suplimentați. Așteptați ca zeama să ajungă în punctul de clocot. După primul clocot, puteți adăuga în oală cartofii, dar numai după ce i-ați scurs foarte bine de apă. După adăugarea cartofilor, puteți readăuga și cărnița tocată. După ce au trecut câteva minute de la fierbere și au avut timp și cartofii să se întrepătrundă cu aromele zemii, gustați pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare – de obicei, afumătura sărează zeama suficient.

Este momentul să adăugați boiaua. Dacă este dulce sau iute, rămâne la latitudinea dumneavoastră. Boiaua este cea mai va da ciorbei coloritul frumos și specific ciorbelor ardelenești. După ce oala mai dă în câteva clocote sau atunci când considerați că legumele și cartofii sunt îmbibai de suficiente arome, puteți adăuga sucul de roșii (sau bulionul). Amestecați bine și mai lăsați amestecul la fiert câteva minute și mai gustați încă o dată pentru potrivire.

Cât timp ciorba este încă fierbinte, trebuie să tocați foarte mărunt frunzele de tarhon. Dacă acesta are o aromă prea puternică pentru dumneavoastră, puteți înjumătății cantitatea sau o puteți înlocui cu pătrunjel sau alt tip de verdeață. Tarhonul se adaugă în ciorbă și se amestecă bine, după care se pune capacul și se lasă la infuzat câteva minute, după care ciorba este gata.

Această rețetă de ciorbă gata între 60 și 90 de minute se servește alături de smântână și ardei iute.

Ciorbă acră din Harghita, preparate în 60-90 minute

Această rețetă de ciorbă acră provine din Harghita și este gata în 90 de minute. Deși se petrece o cantitate considerabilă de timp pentru a pregăti acest preparat, gustul unic și autentic merită, iar oaspeții dumneavoastră vor rămâne impresionați. Rețeta poate face până la 8 porții de ciorbă și este excelentă pentru organism în perioada rece a anului.

Ingrediente:

·         2 litri de supă de pui concentrată

·         800 g de măruntaie de pasăre

·         2 morcovi

·         1 rădăcină pătrunjel

·         1 rădăcină păstârnac

·         1 țelină mică

·         1 ceapă roșie

·         2 căței usturoi

·         Cimbru, după gust

·         2-3 foi de dafin

·         500 ml zeamă de varză

·         150 ml bulion

·         1 legătură pătrunjel

·         Sare și piper, după gust

Pentru a economisi timp, pregătiți de la început toate ingredientele. Supa concentrată de pui o puteți găsi în comerț sau o puteți prepara din timp și o puteți conserva la borcan în frigider sau la congelator. Pipotele și inimioarele trebuie tocate mărunt pentru a se fierbe mai ușor și pentru a fi mai fragede. Toate legumele trebuie spălate și curățate și tocate în cubulețe mărunte. De asemenea, usturoiul trebuie zdrobit sau pisat.

În primul rând, puneți pe foc supa de pui. După ce zeama începe să fiarbă, puteți adăuga inimile și pipotele tocate. Acum este momentul să adăugați și frunzele de dafin și să presărați și puțin cimbru, dacă doriți. Măruntaiele trebuie fierte la foc mediu, iar apa trebuie spumată periodic. Verificați pipotele – acestea se fierb mai greu. Când acestea sunt aproape pătrunse, puteți adăuga toate legumele. Zeama continuă să fiarbă până când pipotele și inimile sunt fierte, la fel și legumele. După aceea, scoateți frunzele de dafin și adăugați zeama de varză și bulionul și se mai clocotește de câteva ori, după care este gata.

Cât timp ciorba se fierbe, puteți pregăti niște crutoane. Pentru asta, trebuie doar să tăiați în cubulețe mici orice pâine aveți în casă. Preîncălziți cuptorul, de preferat la 200 de grade. Stropiți cubulețele de pâine cu ulei de măsline și presărați pe ele sare și piper după gust, precum și pătrunjel tocat. Acestea stau foarte puțin la cuptor, 5-10 minute, până capătă o culoarea ușor aurie. Acest pas din rețetă este complet opțional – ciorba poate fi servită și fără crutoane.

Separat și tot opțional, puteți face un amestec pentru dres ciorba. Amestecați două gălbenușuri cu 250 ml de smântână grasă foarte bine și adăugați și pătrunjel sau mărar tocat. Pentru a se evita brânzirea amestecului atunci când îl puneți în ciorbă, acesta trebuie temperat. Pentru a face asta, adăugați treptat câte un polonic de zeamă caldă până când amestecul devine și el cald – atunci îl puteți pune în ciorbă și acesta este și ultimul pas. Acum această ciorbă gata între 60 și 90 de minute este numai bună de savurat!

 

 

Ciorba-de-perisoare

Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi […] vezi rețeta »

Ciorba-radauteana

Ciorbă rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este alternativa ciorbei de burtă, atât de controversată, iubită de foarte mulți și detestată de tot atâția. Astfel, pentru că ciorba albă, bogată în smântână este o bunătate, dar burta e și nu prea, a luat naștere și varianta mai ușoară, cu pui, altfel spus, ciorba rădăuțeană. De […] vezi rețeta »

Ciorba-de-fasole

Ciorbă de fasole

Ciorba de fasole boabe este una dintre preferatele mele, îmi aduce aminte de bunici, de copilărie, de momentul în care alegem fasolea, bob cu bob. Era din producția proprie și îmi amintesc că de câteva ori am asistat și la bătutul ei. Era o mare plăcere să o aleg, pentru că […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »

Ciorba-de-vacuta

Ciorbă de văcuță

Ciorba de văcuță nu are o perioadă anume când poate fi gătită, o poți pregăti oricând, este aromată, gustoasă și bogată în legume. Carnea de vită este un pic mai ațoasă, dar pregătită ca la cartea aceasta aproape că se va topi în gură. Secretul unei ciorbe de văcuță este […] vezi rețeta »