De post

Postul este o metodă de curățare atât spirituală, cât și fizică. Totuși, dacă țineți post în fiecare miercuri și vineri, precum și posturile sărbătorilor religioase, este posibil să rămâneți fără idei în ceea ce privește preparatele de post. În continuare, vă vom oferi câteva idei pentru ciorbe de post gustoase.

Ciorbă de post cu cartofi

Deși poate vă vine greu să credeți, există și ciorbe care nu au la baza zemii carne sau afumătură. Această ciorbă de post este la fel de gustoasă precum o ciorbă obișnuită, dar exclude factorul carne din ecuație, precum și factorul lactată sau ou. Această ciorbă de cartofi are la bază o rețetă ardelenească, iar în lipsa cărnii, a oului și a smântânii, tot gustul vine din legume și din condimente. Această ciorbă de post se bazează pe boia dulce și chimen. Se poate servi atât neacrită, cât și acrită cu zeamă de lămâie Această rețetă este gata în aproximativ 40 de minute și poate oferi în jur de 8-10 porții.

Ingrediente:

·         1 kg de cartofi

·         3 morcovi

·         1 rădăcină păstârnac

·         3 cepe

·         4 căței de usturoi

·         2 linguri de ulei de floarea soarelui

·         Sare și/sau piper, după gust

·         2 lingurițe boia dulce (paprika)

·         1 linguriță semințe de chimen

Primul pas pe care îl aveți de făcut este să spălați și să curățați de coajă toate legumele. După aceea tocați foarte mărunt usturoiul și ceapa. În ceea ce privește morcovul, recomandăm ca acesta să fie tăiat în rondele, nu foarte groase, dar nici foarte subțiri. Păstârnacul trebuie tăiat în cubulețe mici.

Într-o oală de aproximativ 3 l, adăugați ceapa, usturoiul, păstârnacul și morcovul și căliți-le în 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Foarte important să adăugați de la început și o linguriță de sare și una de chimen, să păstrați focul mic și să puneți și un capac. Această tehnică este folosită pentru intensificarea aromelor și potențarea culorilor. De asemenea, aroma de chimen se va întrepătrunde perfect în legumele tocate. Amestecați constant timp de 2-3 minute, iar partea de călit este gata.

În continuare, adăugați peste amestec 2 l de apă caldă, adăugați cartofii tăiați moderat și cele două linguri de boia dulce. Nu adăugați boiaua de la început. Dacă o căliți, riscați să devină amăruie și indigestă. Dacă vreți o altă variațiune pentru această ciorbă de post, puteți să folosiți în loc de o ceașcă de apă, una cu suc de roșii sau bulion și să adăugați în plus câteva foi de dafin.

Lăsați tot amestecul la fiert aproximativ 20 de minute sau până când s-au fiert cartofii – îi puteți verifica cu furculița dacă nu sunteți siguri. Mai gustați de sare, după care puteți stinge focul.

Această ciorbă de post cu cartofi este gata și este cea mai bună servită imediat după preparare, fierbinte. Este o rețetă atât de gustoasă încât o puteți prepara și atunci când nu țineți post, putând să adăugați și puțină smântână la final.

Ciorbă de post cu varză

Această ciorbă de varză este acrită cu suc de roșii și are o savoare deosebită, deși nu conține carne, lapte sau ouă. Savoarea este dată de cimbrul folosit, precum și de legumele gustoase amestecate între ele. În cazul în care nu sunteți amatori ai cimbrului, nu ezitați să folosiți mărar uscat sau mărar proaspăt. Savoarea obținută va fi la fel de impresionantă.

Ciorba de post cu varză este excelentă pentru zilele de post în care ați mânca o ciorbă, dar sunteți în pană de idei cu rețetele, dar și în zilele în care doriți un preparat mai ușor pentru stomac. Este o variantă foarte bună și în momentele în care aveți doar o oră să vă așezați la masă, această rețetă fiind una cu o preparare extrem de rapidă. În rețeta de față se folosește pentru acrire suc de roșii, dar în funcție de gust puteți folosi și zeamă de varză, borș sau chiar zeamă de lămâie. Această ciorbă de post vă oferă posibilitatea de a o pasa la sfârșit, astfel devenind mai prietenoasă pentru copii mici. Rețeta poate face 3,5 – 4 l de ciorbă, suficient pentru a hrăni 8 porții, iar timpul de preparare este de 15 minute și cel de gătire este de 60 de minute.

Ingrediente:

·         1 kg varză albă dulce (proaspătă)

·         3 morcovi

·         2 rădăcini de păstârnac

·         1 legătură de pătrunjel

·         2 cepe de medii

·         400 g roșii din conservă/ 500 kg suc de roșii (nu bulion)/ 500 g roșii de vară

·         Sare, cimbru, mărar după gust

·         Verdeață tocată

·         Opțional – dacă vă doriți o ciorbă mai sățioasă puteți să adăugați 3 cartofi sau 100 g orez

Primul pas în realizarea acestei ciorbe de varză este pregătirea legumelor. Acestea trebuie spălate, curățate de coajă și tocate mărunt sau date prin răzătoare. Deoarece nu se folosește carne pentru savoare, trebuie să maximizați la maxim gustul legumelor. Pentru a face acest lucru, puteți să căliți zarzavaturile în 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Pentru a se găti mai repede un sfat bun este să optați pentru răzătoare în ceea ce privește rădăcinoasele. Adăugați păstârnacul, morcovul și pătrunjelul într-o oală cu ulei și căliți-le la foc mic 5 minute. Amestecați ocazional pentru a facilita călirea uniform. Acest procedeu intensifică culoarea și aromele zarzavaturilor, iar cantitatea de ulei folosită nu vă va afecta negativ având în vedere câtă ciorbă se va realiza.

După ce zarzavaturile se înmoaie, adăugați peste acestea 2 l de apă călduță. Mai adăugați și sare, după gust și măriți focul pe care se află oala. Cât timp oala este pe foc, tocați foarte mărunt ceapa, iar varza feliați-o  subțire, tip fidea. Atât varza, cât și ceapa se fierb mult mai repede și mai ușor decât zarzavaturile. De aceea, înainte să le adăugați în ciorbă, asigurați-vă că aceasta a fiert cel puțin 20 de minute. În această rețetă este foarte important să nu puneți toate legumele în același timp deoarece riscați să aveți unele legume prea moi sau unele legume insuficient fierte.

Acum este momentul să mai adăugați condimente dacă doriți asta – în rețeta de față s-a adăugat cimbru. De asemenea, în cazul în care vă doriți o supă mai consistentă sau mai sățioasă, tot acum este momentul să adăugați fie orezul, fie cartofii tăiați în cubulețe mici. Oala se acoperă parțial și se lasă să fiarbă aproximativ 15-20 de minute. Când vă hotărâți că oala mai are de stat 5 minute pe foc, adăugați și roșiile din conservă sau roșiile pe care alegeți să le folosiți dumneavoastră. Amestecați totul bine, mai lăsați pe foc încă 5 minute. Mai gustați încă o dată pentru sare și condimente, după care îi puteți stinge focul. Pentru acrirea ei recomandăm zeama de varză sau borșul.

Pentru servirea acestei ciorbe, puteți apela la ornarea farfuriei cu verdeață. De asemenea, dacă aveți copii mici și sunt reticenți la consumarea ciorbelor, un truc bun este pasarea acesteia. Deoarece are foarte multe legume, această ciorbă de post permite pasarea, iar copii o vor savura cu mai multe încredere. Rețeta este atât de gustoasă încât o puteți prepara chiar și atunci când nu țineți post și vă puteți bucura și de o lingură de smântână sau iaurt lângă.

Ciorbă de post rapidă și simplă

Nu este niciun secret că o ciorbă bună are la bază zeamă provenită de la fierberea cărnii sau afumăturii, însă nici legumele nu se lasă mai prejos. Micul de legume pe care îl poate face cineva atunci când pregătește o ciorbă de post este nesfârșit și poate varia în funcție de anotimp sau de ce ingrediente are în casă la momentul respectiv. Totuși, pentru o ciorbă cu succes, indiferent de combinațiile pe care încercați să le faceți, nu trebuie să vă lipsească morcovul, ceapa și țelina, această combinație fiind întotdeauna cheia succesului. De asemenea, pentru un plus de consistență, de sațietate și de textură, nu renunțați nici la cartof. Un alt ingredient specific unei ciorbe gustoase și de invidiat este roșia. Aceasta poate proveni din conservă, din bulion sau chiar din grădină, dar întotdeauna va da un plus de savoare preparatului.

Ingrediente:

·         O ceapă mare – tocată cubulețe

·         1 morcov mare – tocat cubulețe

·         50 g de țelină – tocată cubulețe

·         1 ardei – tocat cubulețe

·         1 cartof dat pe răzătoare

·         2 cartofi tăiați cuburi

·         150 g roșii fără pieliță sau din conservă

·         120 g conopidă – bucățele mici

·         100 g fasole verde – tocată în bucăți mici

·         2 linguri de ulei de floarea soarelui

·         Jumătate de legătură de pătrunjel

·         Jumătate de legătură de leuștean

·         Sare și piper după gust

·         Pentru acrit: borș, oțet sau zeamă de lămâie, după gust

Pentru început și pentru a vă ușura munca în gătirea acestei ciorbe de post, vă recomandăm să vă pregătiți toate ingredientele, să le spălați, să le tocați, să le cântăriți și s le puneți în castronele separate. Astfel, atunci când vine momentul să le adăugați în ciorbă, este mult mai ușor să le aveți gata pregătite și doar să le aruncați în oală.

Secretul unei rețete de ciorbă de post bună este călirea legumelor. Puneți într-o oală de 3 l uleiul și încingeți-l pe foc mediu. Adăugați ceapa, țelina și morcovul, precum și sare după gust. Căliți-le la foc mediu, amestecând constant, până când ceapa începe să devină transparentă. Această tehnică este folosită pentru intensificarea culorii zarzavaturilor și pentru maximizarea gustului legumelor. După aceea, puteți adăuga cartoful ras și ardeiul tocat. Continuați să amestecați constant încă 2-3 minute.

Adăugați peste legume cam 1,7 l de apă. În cazul în care adăugați apă caldă, prepararea ciorbei va fi mai rapidă. În momentul în care zeama dă în clocot, mai adăugați sare și piper – acesta este momentul în care legumele absorb cel mai bine gustul, precum și conopida deoarece aceasta fierbe mai greu decât restul legumelor. Mai așteptați 2-3 minute și adăugați și cartofii tăiați cuburi.

Încercați cu furculița conopida și cartoful. Atunci când ajung la punctul de aproape fierbere – sunt fierte, dar mai opun puțină rezistență furculiței, puteți adăuga și fasolea verde. După ce se fierbe și aceasta, este momentul să fie introduse roșiile. Ciorba se mai dă în clocot vreo 4-5 minute, după care se poate stinge focul și se poate potrivi de sare, piper și acrire.

Verdețurile tocate se adaugă la final în ciorbă și se amestecă cu restul ingredientelor. Puteți să puneți capacul și să o lăsați așa 10 minute înainte de servite pentru ca verdeața să se întrepătrundă cu gustul ciorbei. Această ciorbă de post este gata!

 

Supa-crema-de-legume

Supă cremă de legume

Supa cremă de legume este o invenție minunată. De când am băgat lingura într-o supă cremă de legume m-am îndrăgostit iremediabil de acest preparat. Textura fină, cremoasă, bogată o face să fie deopotrivă elegantă, pretențioasă uneori, dar și extrem de accesibilă. Supa cremă de legume se poate realiza în principiu […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-broccoli

Supă cremă de broccoli

Supa cremă de broccoli are aproximativ 200 de calorii pentru o porţie, se pregăteşte foarte repede și foarte ușor, motiv pentru care o poţi faci oricând, chiar şi într-o zi obositoare din săptămână. INGREDIENTE Supă cremă de broccoli: 1 pungă de broccoli congelați 180 ml apă 450 ml supă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-cartofi

Supă cremă de cartofi

Supa cremă de cartofi poate că nu este la fel de cunoscută ca cea de țelină, ciuperci sau broccoli, însă este la fel de gustoasă și mult mai economică. Ca și timp de preparare, nu-ți ia mai mult de 45 de minute să o servești, asta cu tot cu pregătitul […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-conopida

Supă cremă de conopidă

Supa cremă de conopidă este un preparat de origine franceză foarte fin și ușor sofisticat, ce poate fi pregătit mai ales toamna când conopida se găsește din belșug. INGREDIENTE Supă cremă de conopidă: 1 conopidă mare (aproximativ 1500 g) 1 cartof mare 1 ceapă medie 25 unt 4 linguri ulei […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovleac

Supă cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovlecei

Supă cremă de dovlecei

Supa cremă de dovlecei este o adevărată porție de primăvară într-un castron aburind. Atât culoarea sa proaspătă, cât și aromele ademenitoare discrete ale usturoiului și poate și ale busuiocului, dacă ai curaj să presari câteva firicele deasupra te vor convinge să transformi supa cremă de dovlecei într-un preparat tradițional, de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-linte

Supă cremă de linte

Supa cremă linte se pregătește cel mai repede și mai ușor cu linte roșie pentru că aceasta fierbe cel mai repede. Supa cremă de linte este extrem de potrivită pentru sezonul rece, te încălzește și te îmbată cu aromele sale dacă decizi să adaugi puțină mentă sau lămâie. INGREDIENTE Supă […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-mazare

Supă cremă de mazăre

Supa cremă de mazăre este o supă ușoară ce poate fi consumată în orice perioadă a anului. Cu toate că poate fi preparată și cu mazăre din conservă sau congelată, ca mai toate preparatele, de altfel, supa cremă de mazăre este și mai bună atunci când folosești numai ingrediente naturale. […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-morcovi

Supă cremă de morcovi

O supă cremă de morcovi reprezintă alternativă delicioasă prin care poți asigura aportul de beta caroten necesar organismului nostru. Supa cremă de morcovi este ideală atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. INGREDIENTE Supă cremă cremă de morcovi: 2 cepe mici 900 g morcovi 2 linguri ulei de măsline […] vezi rețeta »

Ciorba-de-fasole

Ciorbă de fasole

Ciorba de fasole boabe este una dintre preferatele mele, îmi aduce aminte de bunici, de copilărie, de momentul în care alegem fasolea, bob cu bob. Era din producția proprie și îmi amintesc că de câteva ori am asistat și la bătutul ei. Era o mare plăcere să o aleg, pentru că […] vezi rețeta »