Pentru Crăciun

Crăciunul, sărbătoarea principală a sezonului rece, este atât de cunoscută pentru felurile sale principale de mâncare. Bucătăria românească dispune de o varietate largă de preparate pentru toate gusturile, mai sănătoase și mai puțin nesănătoase, dar toate la fel de gustoase. Caracteristic acestei sărbători, dar și sezonului rece, mâncărurile tind să fie bogate în grăsimi, carbohidrați și alte elemente. Acestea oferă sațietate și putere corpului pentru a trece cu bine peste frig.

Nici ciorbele nu se află mai prejos. Acestea sunt abundente în carnea vedetă a sezonului – porcul, dar și în fasole și legume ce leagă foarte bine ciorba. Aromele sunt plăcute, călduroase, iar aceste ciorbe pot fi servite atât ca fel principal, cât și ca felul întâi. În cazul în care nu aveți inspirație sau vă doriți să încercați o rețetă nouă, în continuare puteți găsi câteva idei.

Ciorbă de porc cu afumătură și varză pentru Crăciun

Această ciorbă este una dintre vedetele Crăciunului, în special în zonele rurale unde se pot găti porcii de curte – carnea animalelor de țară este mult mai gustoasă și oferă mai multă savoare preparatelor. Rețeta are inspirații maghiare, precum multe preparate pe bază de porc și varză. Ciorba de porc cu afumătură și varză este foarte consistentă, sățioasă și nu ar fi recomandat să fie servita ca felul întâi, însă pentru Crăciun se fac multe excepții alimentare, iar mesenii o vor aprecia și dacă este servită înainte de felul principal.

Trebuie să aveți grijă cum controlați cantitatea de apă și ingredientele acestei ciorbe deoarece se poate transforma cu ușurință într-o mâncare de varză, în loc de ciorbă delicioasă. Dacă vă doriți o variantă mai ușoară și mai puțin bogată în colesterol, puteți elimina afumătura din lista ingredientelor, iar rețeta va continua să rămână gustoasă. În cazul în care vreți să folosiți varză acră, ciorba se va transforma în mâncare, deci acest lucru nu este recomandat dacă vreți să obțineți o ciorbă în final.

Această ciorbă pentru Crăciun este bazată pe carnea de porc și nu ar trebui înlocuită cu alt tip de carne – rețeta s-ar schimba radical. Carnea de porc este aleasă pentru că este mai grasă și mai savuroasă, iar corpul are nevoie de grăsime în plus pentru a se lupta cu frigul, cel puțin în concepția tradițională. Ciorba are nevoie de aproximativ 2 ore pentru a fi gata de servit și se realizează în jur de 10 porții.

Ingrediente:

·         1 kg pulpă de porc (de preferat cu grăsime)

·         1 kg ciolan afumat

·         2 kg varză albă

·         2 cepe

·         2 morcovi

·         1 legătură mărar

·         1 linguriță chimen (sau praf de chimen)

·         1 linguriță de cimbru

·         Sare – după gust

·         2 lingurițe paprika

Carnea de porc ar trebui să fie tăiată în bucăți potrivite. În cazul în care folosiți pulpă, aceasta poate rămâne în bucăți mai mari – în acest caz urmează să îndepărtați carnea de pe os mai târziu. Este de preferat ca ciolanul afumat să fie dezosat pentru că se ușurează munca. Acesta trebuie să fie și el tăiat în bucăți potrivite.

Puteți pregăti și legumele tot de la început – este un truc folosit de mulți bucătari profesioniști (acela de a avea toate ingredientele pregătite de la început pentru a economi mai mult timp pe parcursul rețetei). Ceapa trebuie tocată în cubulețe micuțe, iar morcovii pot fi tăiați atât în rondele, cât și în cubulețe (în funcție de preferință). Dacă alegeți să îi tocați în rondele, aceștia se vor vedea mai bine în ciorbă.

Dacă vă place mărarul în ciorbă, tocați frunzulițele cât de mărunt puteți. Dacă totuși nu vă place verdeața de mărar plutind în zeamă, puteți introduce în ciorba tije de mărar pe care le puteți scoate la sfârșit – așa veți obține aroma mărarului, dar evitați frunzulițele.

Puteți toca și varza în bucăți mărișoare. Încercați să nu o tocați fidea pentru că atunci când va scădea din cauza fiertului va căpăta un aspect de varză călită.

Oala în care doriți să faceți ciorba este de preferat să fie mai mare cu câțiva litri decât cantitatea pe care vă doriți să o faceți pentru a amesteca mai ușor. Puneți carnea și afumătura la fiert în apă rece. În funcție de cât de sărată este afumătura vă puteți decide dacă mai adăugați sare sau nu, oricum puteți potrivi gustul la sfârșit. Carnea are nevoie de aproximativ 1 oră pentru a fierbe, timp în care trebuie să spumați constant.

După ce considerați că s-a fiert carnea, puteți adăuga ceapa, morcovii, mărarul și condimentele. Condimentele pot varia în funcție de preferințele personale. Acum puteți adăuga ceva mai multă sare deoarece legumele o vor absorbi. După ce se mai scurg aproximativ 20 de minute puteți să adăugați și varza. Tot acum puteți completa și cu 2-3 căni de apă. Dacă nu vă deranjează ca ciorba să aibă un aspect mai gros, puteți sări peste suplimentarea cu apă. Varza ar trebui să fie perfect gătită după aproximativ 15 minute.

Această rețetă de ciorbă de Crăciun este gata de servire după ce se odihnește câteva minute.

Borș de porc

Borșul de porc este renumit pentru faptul că este o ciorbă acră. Această ciorbă este ideală în a doua sau a treia zi pentru Crăciun pentru că este mai ușoară pentru stomac, dar este la fel de gustoasă datorită cărnii de porc. De asemenea, la baza acestei rețete stau oasele de porc pe care probabil că le aveți rămase după ce ați pregătit alte preparate precum fripturile de porc tradiționale pentru Crăciun.

Puteți servi această ciorbă și în stil ardelenesc, anume dreasă cu smântână, dar rețeta tradițională este cea acrită cu borș. Totuși, deși alegeți să o acriți cu borș, puteți să vă adăugați în farfurie o lingură de smântână pentru savoare în plus.

Folosirea oaselor de porc este foarte utilă din două motive. Primul ar fi că vă oferă prilejul să utilizați tot porcul, fără să aruncați anumite părți. Cel de-al doilea motiv este acela că oasele sunt mult mai gustoase și aromatizează ciorba mai bine. De asemenea, sigur au puțină carne prinsă pe ele, iar această carne va fi foarte fragedă și delicioasă. Ingredientele acestei ciorbe pot fi foarte flexibile – puteți folosi orice legume și zarzavaturi aveți în casă, indiferent dacă sunt congelate, păstrate la borcan sau proaspete. După o perioadă încărcată de preparate bogate în calorii și grăsimi, legumele vor veni foarte bine.

Această rețetă de ciorbă pentru Crăciun este gata în mai puțin de două ore și vă poate oferi în jur de 4-5 l de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 kg oase de porc (de preferat cu puțină carne pe ele)

·         3 morcovi

·         1 lingură ulei vegetal

·         3 rădăcini de pătrunjel

·         1 rădăcină de păstârnac

·         1 țelină mică

·         1 ceapă

·         2 ardei roșii

·         3 cartofi

·         300 g mix legume congelate (conopidă, mazăre, fasole verde etc.)

·         500 ml bulion

·         Sare, piper – după gust

·         1 pahar de borș

În funcție de ce oase folosiți, este bine să le fracționați în bucăți mai mici pentru a le grăbi fierberea. Oasele trebuie puse la fiert în apă rece împreună cu câteva lingurițe de sare pentru gust. Fiind oase și având mai puțină carne pe ele, timpul de fierbere este puțin mai scurt – undeva între 45-50 de minute. Nu uitați ca în acest timp să adunați spuma care se formează la suprafață și să completați cu apă în momentul în care aceasta scade prea mult.

În timpul în care oala cu oase este pe foc, pregătiți legumele. Spălați-le și curățați-le. Rădăcinoasele, ceapa și ardeii trebuie tocate în cubulețe foarte mici, spre deosebire de cartofi, care trebuie tăiați în cuburi potrivite, cât să încapă în lingură cu ușurință. Legumele congelate nu necesită pregătire, cel mult le puteți pune într-un castron pentru a se mai dezgheța până este momentul să le adăugați în compoziție.

Un truc folosit în bucătăria românească este călirea unora dintre legume înainte să le adăugați în ciorbă. Acest truc este menit să sporească gustul, dar și să intensifice culoarea ingredientelor. Prin urmare, într-o cratiță separată puneți uleiul vegetal și lăsați-l să se încingă bine. Adăugați morcovul și căliți-l până devine moale. Acest proces durează în jur de 5 minute. Nu trebuie lăsat mai mult deoarece va începe să se rumenească și nu vă doriți acest lucru.

Atunci când adăugați legumele în ciorbă trebuie să țineți cont de timpul de fierbere necesar pentru fiecare. Dacă le adăugați pe toate de la început, riscați ca această ciorbă pentru Crăciun să ajungă să fie plină de ingrediente sfărâmate și mult prea fierte – lucru ce putea fi evitat cu ușurință. Primele legume pe care le adăugați în oală sunt rădăcinoasele, atât morcovii căliți, cât și restul rădăcinoaselor. Adăugarea legumelor în ciorbă se face după ce au trecut cele 45-50 minute necesare fierberii și după ce porcul nu mai produce spumă, iar zeama a devenit limpede.

Tot odată cu rădăcinoasele puteți adăuga și ceapa, ce urmează să se înmoaie oricum. Lăsați să treacă aproximativ 15-20 de minute pentru a se fierbe legumele și pentru a se întrepătrunde aromele. Acum puteți introduce în oală și cartofii și ardeiul. Nu uitați ca în jurul acestei etape să scoateți și oasele de porc din oală. Acestea sunt aproape perfect făcute, carnea de pe ele mai are nevoie doar de câteva minute de fiert pentru a deveni perfectă. După ce se mai răcesc oasele, alegeți toată carnea de pe ele. Dacă mai este nevoie, puteți să o tocați în bucățele mai mici – deși ea ar trebui să fie suficient de fragedă cât să se poată mânca și netocată.

Reintroduceți carnea de porc în ciorbă. În cazul în care ați folosit coaste de porc, un efect plăcut pentru oaspeți ar putea fi să lăsați una-două bucăți de coaste cu cărniță pe ele în ciorbă. Mai lăsați carnea să fiarbă cu legumele vreo 5 minute. Când sunteți de părere că nu ar trebui să stea mai mult de 10 minute pe foc, este momentul să adăugați legumele congelate. Acestea se adăuga atât de târziu deoarece sunt prefierte și deja îmbibate cu apă și se vor găti imediat. Dacă le-ați fi adăugat mai devreme, ați fi riscat ca acestea să-și piardă din textură și ar fi fost păcat.

După adăugarea lor, puteți introduce în oală și bulionul. Acesta va colora ciorba și îi va da o savoare impresionantă și ușor acrișoară. Gustați pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare sau alte condimente. Separat, puneți borșul la fiert, iar în momentul în care devine fierbinte, puteți să îl adăugați peste ciorbă.

Această ciorbă pentru Crăciun este gata de servire!

Supa-crema-de-dovleac

Supă cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »

Ciorba-de-perisoare

Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi […] vezi rețeta »

Bors-cu-carne-de-porc

Borș cu carne de porc

Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu […] vezi rețeta »