Pentru tot anul

Ciorbele sunt preparate foarte dragi românilor. Acestea pot fi servite în fiecare anotimp, fie ele fierbinți, fie ele rece (atât ciorbele, cât și anotimpurile). Deși există o varietate de rețete specifice pentru fiecare anotimp, în special în funcție de legumele care se află în sezon, există și ciorbe pe care le puteți savura tot anul.

Bineînțeles, nimeni și nimic nu vă condiționează ciorbele – dacă vă este poftă în toiul verii de o ciorbă de fasole cu ciolan și afumătura, deși aceasta este specifică iernii, nimic nu vă reține din prepararea ei. Totuși, dacă vreți să vă inspirați din rețetele pentru ciorbele clasice care sunt bune în absolut orice moment al anului, atunci puteți urmării pașii în continuare.

Ciorba de pui a la grec pentru tot anul

Această ciorbă pentru tot anul este un clasic al bucătăriei românești. Este una dintre cele mai ușoare ciorbe de realizat, este la îndemâna oricui, nu necesită tehnici speciale și nici foarte mult timp. De asemenea, este o ciorbă foarte flexibilă – puteți folosi orice legume aveți la dispoziție și orice tip de pasăre doriți.

Pentru un plus de savoare, ciorba de pui poate fi realizată cu cărnița de la o pasăre de țară. Carnea păsărilor de curte este mult mai gustoasă, mai fragedă și mai savuroasă, iar dacă aveți posibilitatea de a găti cu astfel de carne trebuie să profitați întotdeauna.

Timpul de gătire pentru ciorba de pui a la grec pentru tot anul este de aproximativ o oră, iar rețeta vă va oferi în jur de 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 pui de minim 1 kg

·         1 ceapă

·         3 morcovi

·         3 fire de păstârnac

·         1 țelină mică

·         2-3 frunze de dafin

·         125 g de orez

·         Zeamă de lămâie – după gust

·         3 gălbenușuri

·         120 ml smântână cu minim 20% grăsime

·         1 legătură de pătrunjel

·         Sare și piper – după gust

Primul pas și cel mai mare consumator de timp al acestei rețete este fierberea puiului. Puneți puiul porționat în oala de ciorbă, acoperiți-l cu apă rece și adăugați o lingură rasă de sare. Cât timp acesta fierbe trebuie să aveți grijă să îndepărtați spuma.

Între timp, puteți pregăti zarzavaturile pentru ciorbă. Acestea trebuie curățate, spălate și tocate în cuburi foarte mici. Așteptați momentul în care carnea nu va mai produce spumă deloc și adăugați legumele în oală. De asemenea, puteți adăuga și foile de dafin. Acum puteți reduce focul. Momentan, tot ce trebuie să faceți este să așteptați ca atât carnea, cât și legumele să fiarbă și trebuie să fiți atenți la cantitatea de apă din oală – dacă aceasta scade prea mult, suplimentați cu 1-2 căni de apă, chiar mai mult.

În momentul în care carnea este fiartă, puteți să o îndepărtați din oală. Așteptați să se răcească puțin, după aceea puteți să înlăturați pielea și oasele. Carnea îndepărtată de pe oase se toacă în bucăți potrivite după care se poate reîntoarce în oala de ciorbă. Acesta este un pas opțional deoarece există multe persoane cărora le place să savureze carnea de pe os după ce am terminat de consumat zeama din ciorbă.

După ce se întoarce carnea în oală, focul se poate da tare până ce aceasta dă în clocot. Între timp, spălați orezul în mai multe ape reci și scurgeți-l bine. Când oala începe de fiarbă, vărsați orezul peste.

Cât timp orezul se gătește, vă puteți ocupa de amestecul pentru dres ciorba. Într-un bol separat, amestecați gălbenușurile cu zeama de lămâie. Este la latitudinea dumneavoastră câtă zeama de lămâie folosiți în funcție de cât de acru vă place să mâncați – de obicei, zeama de la două lămâi este suficientă. După ce ați amestecat bine zeama cu gălbenușurile, puteți începe să incorporați smântâna. Pentru a evita brânzirea mixturii atunci când o adăugați în ciorbă, aceasta trebuie temperată cu câte un polonic de zeamă fierbinte până se încălzește, abia apoi poate fi pusă în oală.

Adăugați amestecul în oală după ce orezul s-a fiert și ați tras oala de pe foc. Amestecați temeinic și gustați pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare și/sau piper. De asemenea, acum este momentul să adăugați și verdeața tocată.

Această ciorbă pentru tot anul este gata!

Ciorba de legume pentru tot anul

Ciorba de legume este o rețetă foarte ușor de făcut, potrivită oricărui anotimp, iar ingredientele ei pot varia în funcție de legumele care se găsesc în sezon în acea perioadă. De asemenea, datorită faptului că nu are carne, această rețetă de ciorbă este ideala pentru a fi servită la felul principal – nu este grea și permitea savurarea unui preparat mai consistent după ea.

Ciorba de legume este foarte ușoară pentru organism, iar folosirea unui număr crescut de legume aduce un aport crescut de fibre, foarte sănătos. Această rețetă este potrivită pentru aproximativ 4 litri de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 ceapă

·         3 morcovi

·         2 rădăcini de pătrunjel

·         1 țelină

·         1 ardei gras

·         1 gulie albă

·         300 g conopidă congelată

·         250 g fasole verde

·         2 cartofi

·         2 roșii

·         3 linguri de ulei de floarea soarelui

·         Zeamă de lămâie sau oțet – la servire

Pentru dres:

·         300 g smântână cu minim 30% grăsime

·         3 gălbenușuri

·         Verdeață – după preferințe (pătrunjel, leuștean, mărar)

·         Sare, piper – după gust

Pentru pregătirea legumelor, acestea trebuie spălate, curățate și tocate în cubulețe cât mai mici. Un truc folosit pentru intensificarea aromei și a gustului este călirea acestora cu puțin ulei de floarea soarelui.  În oala în care doriți să preparați ciorba, încingeți uleiul și adăugați morcovii, ceapa, ardeiul pătrunjelul și țelina cu un praf de sare. Legumele trebuie călite până ce ceapa devine translucidă, iar restul legumelor se înmoaie.

Între timp, puteți curăța gulia și o puteți tăia în cuburi. De asemenea, puteți pune pe foc 2 l de apă sa fiarbă. În momentul în care ceapa și restul legumelor s-au căit suficient, adăugați apa fierbinte peste ele. Adăugați și gulia, precum și o linguriță de sare. În cazul în care în timpul preparării ciorbei apa scade prea mult, puteți oricând să completați cu apă fierbinte.

După ce observați că gulia începe să se fiarbă, puteți adăuga atât conopida, cât și fasolea verde. Până ce acestea se fierb, vă puteți cupa de roșii. Puneți apă la fiert – suficientă cât să acoperiți cele două roșii. În momentul în care apa devine fierbinte, crestați roșiile și adăugați-le în apă fierbinte, unde le lăsați timp de un minut. După ce le-ați scos, îndepărtați pielița și tocați-le cubulețe. Totodată, puteți să curățați și să tăiați în cuburi mari și cartofii.

În momentul în care conopida este aproape fiartă, puteți introduce în oală roșiile și cartofii. Oala stă la fiert până sunt gata și cartofii. Tocați verdeața pe care o alegeți în funcție de preferințele dumneavoastră. Aceasta se adaugă în oală, se amestecă bine, se stinge focul și se pune capacul pentru a se întrepătrunde aromele.

Separat, puteți începe pregătirea amestecului pentru dres. Bateți gălbenușurile cu 2 linguri de apă rece, după care introduceți în mix și smântâna. Amestecați până ce totul devine omogen. Înainte de a adăuga amestecul în oală, temperați mixul cu câte un polonic de zeamă fierbinte până se încălzește suficient. După ce vărsați amestecul în ciorbă, gustați pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare sau piper.

Această ciorbă de legume este gata și se servește în farfurie cu verdeață proaspătă și zeamă de lămâie sau oțet.

Ciorba de văcuță pentru tot anul

Ciorba de văcuță este o altă rețetă pentru tot anul. Indiferent de anotimpul în care vă aflați, această ciorbă va exista în permanență în meniurile tuturor restaurantelor ce servesc ciorbă, dar și în bucătăriile amatorilor de zemuri acre. Acest lucru se datorează faptului că ciorba de văcuță nu necesită ingrediente deosebite ce pot fi găsite doar în anumite momente ale anului și nu necesită nici tehnici sau procedee complexe de făcut.

Această ciorba delicioasă are un timp de preparare mai lung din cauza cărnii de vită care trebuie fiartă destul de mult pentru a deveni fragedă. Totuși, gradul de dificultate pe care îl presupune este unul ușor, iar cantitatea rezultată în urma rețetei de mai jos este de aproximativ 10 porții.

Ingrediente:

·         1 kg carne de vită cu os (ideal rasol)

·         2 morcovi

·         1 rădăcină pătrunjel

·         1 țelină

·         1 ceapă

·         250 g conopidă congelată

·         250 g mazăre sau fasole verde

·         1 ardei gras

·         3 cartofi

·         1 roșie opărită

·         Frunze de leuștean

·         Sare, piper – după gust

·         Smântână și ceva pentru acrit (zeamă de lămâie, oțet sau borș) pentru servire

Primul pas de care trebuie să vă ocupați este carnea – aceasta necesită cel mai mult timp. Carnea se pune la fiert în apă rece și se adăugă și puțină sare. Dacă folosiți o oală sub presiune, timpul de fierbere se reduce și nici nu trebuie să vă faceți griji în privința spumei produse. Dacă nu aveți una, carnea se poate fierbe într-o oală normală, dar trebuie să o spumați periodic și să aveți mai multă răbdare.

Între timp, vă puteți ocupa de legume. Rădăcinoasele se pală, se curăță și se taie în cuburi mici. După ce oala de ciorbă nu mai produce spumă deloc, verificați carnea cu o furculiță – dacă furculița străpunge carnea, puteți adăuga rădăcinoasele în oală. După ce adăugați rădăcinoasele, oala trebuie lăsată să fiarbă la foc mic pentru a evita o ciorbă tulbure (rezultată în urma fierberii cu clocote).

Pregătiți și restul legumelor – conopida și mazărea/fasolea nu necesită pregătire, fiind congelate. Ardeiul trebuie tocat în cubulețe mici, iar cartofii în cuburi mari. Mixul de legume pe care îl faceți rămâne la latitudinea dumneavoastră. Totuși, cartofii sunt indispensabili pentru o ciorbă de văcuță clasică. De asemenea, încercați ca mărimea tuturor legumelor folosite să fie potrivită pentru a încăpea cu ușurință într-o lingură.

După ce rădăcinoasele din ciorbă devin moi, adăugați restul legumelor. După aceea, mai verificați carnea. Dacă este fiartă, îndepărtați-o din zeama și începeți să o tocați în cuburi mărunte, după ce s-a răcit câteva minute. De asemenea, tocați și roșiile opărite în cuburi.

Readăugați carnea în ciorbă și introduceți și roșiile. Tocați verdeața, dacă vreți să mai adăugați și introduceți-o și pe aceasta. Amestecați totul bine și mai lăsați ciorba să dea în 2-3 clocote, după care este gata.

Această ciorbă pentru tot anul este gata de servit și este excelentă alături de oțet sau zeamă de lămâie, precum și alături de smântână.

 

Supa-crema-de-ciuperci

Supă cremă de ciuperci

Supa cremă de ciuperci este preferata mea, pentru că ador ciupercile sub orice formă, iar în această variantă, sub formă de supă cremă de ciuperci, aș mânca până la refuz. În plus, este și foarte ușor de realizat și este gata relativ repede, în 45 minute. INGREDIENTE Supă cremă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-legume

Supă cremă de legume

Supa cremă de legume este o invenție minunată. De când am băgat lingura într-o supă cremă de legume m-am îndrăgostit iremediabil de acest preparat. Textura fină, cremoasă, bogată o face să fie deopotrivă elegantă, pretențioasă uneori, dar și extrem de accesibilă. Supa cremă de legume se poate realiza în principiu […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-broccoli

Supă cremă de broccoli

Supa cremă de broccoli are aproximativ 200 de calorii pentru o porţie, se pregăteşte foarte repede și foarte ușor, motiv pentru care o poţi faci oricând, chiar şi într-o zi obositoare din săptămână. INGREDIENTE Supă cremă de broccoli: 1 pungă de broccoli congelați 180 ml apă 450 ml supă de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-cartofi

Supă cremă de cartofi

Supa cremă de cartofi poate că nu este la fel de cunoscută ca cea de țelină, ciuperci sau broccoli, însă este la fel de gustoasă și mult mai economică. Ca și timp de preparare, nu-ți ia mai mult de 45 de minute să o servești, asta cu tot cu pregătitul […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-conopida

Supă cremă de conopidă

Supa cremă de conopidă este un preparat de origine franceză foarte fin și ușor sofisticat, ce poate fi pregătit mai ales toamna când conopida se găsește din belșug. INGREDIENTE Supă cremă de conopidă: 1 conopidă mare (aproximativ 1500 g) 1 cartof mare 1 ceapă medie 25 unt 4 linguri ulei […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovleac

Supă cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac este ușor atipică, dar gustoasă și sănătoasă. Deși o poți pregăti în orice moment al anului, supa cremă de dovleac este ideală toamnă, pentru că este sezonul lor. INGREDIENTE Supă cremă de dovleac: 1 ceapă medie 2 linguri de unt 450 g de piure de dovleac […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-dovlecei

Supă cremă de dovlecei

Supa cremă de dovlecei este o adevărată porție de primăvară într-un castron aburind. Atât culoarea sa proaspătă, cât și aromele ademenitoare discrete ale usturoiului și poate și ale busuiocului, dacă ai curaj să presari câteva firicele deasupra te vor convinge să transformi supa cremă de dovlecei într-un preparat tradițional, de […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-linte

Supă cremă de linte

Supa cremă linte se pregătește cel mai repede și mai ușor cu linte roșie pentru că aceasta fierbe cel mai repede. Supa cremă de linte este extrem de potrivită pentru sezonul rece, te încălzește și te îmbată cu aromele sale dacă decizi să adaugi puțină mentă sau lămâie. INGREDIENTE Supă […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-mazare

Supă cremă de mazăre

Supa cremă de mazăre este o supă ușoară ce poate fi consumată în orice perioadă a anului. Cu toate că poate fi preparată și cu mazăre din conservă sau congelată, ca mai toate preparatele, de altfel, supa cremă de mazăre este și mai bună atunci când folosești numai ingrediente naturale. […] vezi rețeta »

Supa-crema-de-morcovi

Supă cremă de morcovi

O supă cremă de morcovi reprezintă alternativă delicioasă prin care poți asigura aportul de beta caroten necesar organismului nostru. Supa cremă de morcovi este ideală atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. INGREDIENTE Supă cremă cremă de morcovi: 2 cepe mici 900 g morcovi 2 linguri ulei de măsline […] vezi rețeta »