CIORBĂ

Ciorba este un preparat care oferă foarte multe beneficii pentru sănătate. Este plină de nutrienți, minerale esențiale și vitamine, nu este calorică și reprezintă un fel ușor de mâncare potrivit în orice moment al zilei. Ciorbele foarte consistente, precum cele de burtă sau de perișoare, se recomandă să fie consumate la masa de prânz. În schimb, ciorbele de legume sau cu adaos de carne slabă sau zdrențe de ou sunt perfecte și pentru cină.

ciorba

Deși pare a fi un fel de mâncare destul de banal, în realitate, ciorbele sunt foarte felurite, aromate și interesante. Există o sumedenie de rețete cu specific internațional din care putem alege ceea ce ne place mai mult. Putem folosi aproape orice legumă și carne, fiecare cu gustul și aroma îmbietoare, pentru a obține niște preparate gustoase, delicioase și hrănitoare. Cu siguranță nu ne vom plictisi sau sătura să încercăm din repertoriul foarte vast de rețete de ciorbă.

Consumul zilnic de ciorbă este un obicei foarte sănătos, care reglează tranzitul intestinal și metabolismul. Având un aport mare de lichid, ciorba este un preparat foarte hidratant și sățios, fiind ideal în curele de slăbire. Ciorbele ajută la întărirea imunității, de aceea sunt consumate cu precădere atunci când organismul este slăbit sau când suferim de răcelile sezoniere.

Majoritatea românilor sunt ciorbari și nu ratează nici o zi fără să consume ciorbă. Este unul dintre preparatele cele mai îndrăgite din meniul românilor, care se gătește cu regularitate aproape în fiecare casă. Gospodinele au fiecare secretele lor prin care fac din banala zeamă o adevărată delicatesă. Gustul se desăvârșește prin condimentare și acrire, făcute după anumite metode testate.

Ciorba are o istorie foarte îndelungată, cel mai probabil aceasta a apărut ca preparat cam în același timp cu gătitul. Românii au prins gustul ciorbei odată cu invaziile otomane, preluând de la aceștia fiertura magică. Însăși etimologia cuvântului ne arată calea prin care a pătruns la noi în țară, cuvântul fiind de proveniență arabă și turcă. Ciorba este reprezentativă și în bucătăriile greacă, sârbă, bulgară sau albaneză. Dar, parcă nicăieri nu este atât de omniprezentă precum este în bucătăria românilor. Oricine își aduce aminte de ciorbele bunicilor, unii cu încântare și poftă, alții mai puțin. Chiar dacă nu toată lumea gustă acest preparat, vă vom propune câteva rețete care nu vor trece neobservate.

Ciorba este destul de simplu de făcut de oricine, iar cu puțină iscusință și cele mai bune ingrediente putem obține un preparat deosebit de gustos și foarte sănătos.

Ciorba de burtă

Ciorba de burtă este unul dintre cele mai apreciate preparate, pe care românii îl degustă la aproape orice ocazie. Sunt bine cunoscute localurile sau restaurantele cu specific românesc din meniul cărora nu lipsește ciorba de burtă și mititeii. Motivul pentru care este atât de îndrăgită este faptul că aceasta este o ciorbă foarte consistentă și calorică, nu tocmai indicată dacă ținem la siluetă. Ciorba de burtă este foarte grasă, iar celor cu greutate excedentară li se recomandă să nu o asezoneze cu smântână și să elimine pâinea. Este cel mai bine să potrivim gustul la final cu puțin oțet și să adăugăm niște ardei iuți sau puțin usturoi pentru a lua din gustul grețos al ciorbei.

Prepararea ciorbei de burtă presupune un adevărat ritual pentru a obține consistența cremoasă și delicată din final. Pentru început se fierbe burta de vită, aproximativ 1,5 kilograme, alături de oase sau de rasol de vită, cam două bucăți. Dacă folosim burtă proaspătă și curățată este indicat să o fierbem alături de oase sau rasol până dă în clocot și face prima spumă. După ce a dat în clocot scoatem toate bucățile și le transferăm în apă rece pe care o punem la fiert. Acest procedeu va elimina gustul și aroma pregnante de vită, iar bucățile vor deveni mult mai gustoase. Dacă folosim burtă prefiartă și congelată, nu va trebui să facem această operațiune, ci pur și simplu fierbem totul alături de legume. De această dată vom lăsa oala la fiert pentru o oră și jumătate până când burta devine moale și ușor de străpuns cu furculița.

După ce burta a fiert, putem adăuga legumele întregi. Pentru gust vom pune 4 morcovi și 4 cepe, o jumătate de căpățână de țelină mare, sau una întreagă mai mică, și un păstârnac. Legumele se lasă cam 20-30 de minute, până se înmoaie. Legumele se scot după ce se fierb și se pot folosi în alte preparate, sau se pot pasa prin blender și adăuga înapoi în ciorbă. Burta fiartă și rasolul se scot din oală și se lasă la răcit. Apoi se taie fâșii care vor fi adăugat la final înapoi în ciorbă.

Acum este momentul final când se drege ciorba. După ce oprim focul putem adăuga un amestec de 6 gălbenușuri cu jumătate de kilogram de smântână. Acest amestec se adaugă treptat pentru ca smântâna să nu se separe. O idee inedită este să asezonăm ciorba de burtă cu niște bucăți de gogoșar tăiat cubulețe mici, câțiva căței de usturoi pisați și un morcov ras călit în ulei. În acest fel ciorba va căpăta o culoare galbenă foarte apetisantă și un gust mai echilibrat. La final mai adăugăm sare, piper sau boia iute și câteva linguri de oțet.

Rezultatul va fi o minunăție de ciorbă de burtă de care nu ne vom sătura prea curând. Dacă vrem să eliminăm din conținutul caloric putem înlocui smântâna cu iaurt și neapărat să evităm să o mâncăm alături de pâine. Puțină mămăligă și un ardei iute nu au cum să strice, așa că ne putem delecta cu un adevărat deliciu culinar.

Ciorba rădăuțeană

Dacă suntem fanii ciorbei de burtă, dar nu și a conținutului ridicat de calorii al acesteia, atunci putem apela la mult apreciata ciorbă rădăuțeană cu pui. Este mult mai ușor și mai rapid de preparat, iar rezultatul ne va încânta cu siguranță.

Putem folosi un pui întreg și bucățit care va fi pus la fiert până face spumă. Pentru ca zeama să iasă limpede este cel mai bine să scoatem carnea și să o punem din nou în apă rece la foc, până dă în clocot. În acest fel nu vor rămâne ”mizerii” în zeamă care alterează gustul ciorbei.

Acum este momentul să adăugăm și legumele, o căpățână de țelină medie, un morcov mare, un ardei roșu, două bucăți de păstârnac și două cepe. Toate legumele se taie grosier, în bucăți mari. Se fierbe totul până când carnea cade de pe os, iar legumele sunt bine fierte. După ce au fiert toate ingredientele, acestea se scot și se lasă puțin la răcit. Acum este momentul să dregem ciorba cu un amestec de 300 ml de smântână sau iaurt cu 4 gălbenușuri, pe care îl adăugăm treptat pentru a obține consistența perfectă.

Carnea o scoatem de pe oase și o lăsăm fâșii și o adăugăm înapoi în oala cu ciorbă. Tăiem cubulețe și o jumătate din morcov pe care îl adăugăm alături de carnea de pui. Restul legumelor le putem pasa și introduce în ciorbă, dar putem să renunțăm la ele și să le folosim pentru alt preparat. La final punem ciorba la foc mic și adăugăm oțetul, sare, piperul și usturoiul după gust. Se servește cu mult pătrunjel proaspăt tocat sau leuștean. Musafirii nu vor înceta să laude această ciorbă minunată!

Ciorba a la grec

O altă variantă de ciorbă care se aseamănă cu cea rădăuțeană, este ciorba de pui a  la grec. Ingredientele sunt cam aceleași, numai că vom mai adăuga niște orez și vom înlocui oțetul cu zeamă proaspătă de lămâie. Rezultatul este o ciorbă răcoroasă și foarte gustoasă care ne va încânta simțurile.

Important la această ciorbă este să păstrăm legumele și să nu le eliminăm din ciorbă. Mai întâi vom fierbe bucățile de pui în apă cu sare, iar după ce carnea este bine fiartă o vom scoate pentru a îndepărta oasele și a mărunți bucățile.

Se toacă cubulețe o țelină, o ceapă și 2-3 morcovi care se călesc în ulei de măsline, de preferat. După ce legumele se înmoaie vom pune și aproximativ 150 de grame de orez peste care turnăm jumătate din cantitatea de zeamă în care a fiert carnea. După ce sunt gata toate urmează să dregem ciorba. Pentru aceasta se prepară un sos din 500 de grame de smântână amestecată cu 5 gălbenușuri și zeama de la  două lămâi. Adăugăm și puțină supă în amestec, iar apoi turnăm câte puțin în ciorbă. Asezonăm cu pătrunjel și mărar tocate bine. Simplu și de efect maxim este faimoasă ciorbă a la grec!

Ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare făcută cu borș de casă nu poate să displacă cuiva, fiind una dintre preferatele românilor. Este simplu de realizat și foarte sățioasă. Perișoarele le putem face din carne tocată de porc, vită sau amestec. Indiferent de alegere va ieși o ciorbă gustoasă și aromată.

Întâi de toate vom fierbe rădăcinoasele tăiate cubulețe. Putem folosi un morcov, o țelină și vreo două cepe. După circa douăzeci de minute se adaugă vreo trei roșii tăiate mărunt și un ardei gras mărunțit de asemenea. Se lasă la fiert pentru alte douăzeci de minute. Când considerăm că legumele au fiert suficient vom adăuga aproximativ jumătate de litru de borș, de preferat făcut în casă.

Perișoarele se fac din carne tocată, ou, ceapă foarte fin mărunțită, verdeață și orez. Există și posibilitatea să omiteți orezul, căci acesta contribuie la sfărâmarea biluțelor. Orezul se poate pune și direct în ciorbă, în cazul în care dorim. Mai putem adăuga și alte tipuri de legume precum dovlecel, cartof, fasole verde sau mazăre, în funcție de preferințe.

La final asezonăm cu verdeață tocată din belșug și o putem servi cu puțină smântână deasupra. Este o rețetă nepretențioasă și simplu de realizat, de aceea este în topul preferințelor românilor.

Există desigur foarte multe rețete de ciorbe pe care le putem testa și încerca, însă acestea sunt cele mai reprezentative pentru băcătăria noastră autohtonă. Cel puțin, se numără printre preparatele cu care ne delectau bunicile mai ales în perioade speciale, precum sărbătorile. Ciorbele nu sunt greu de făcut și vom constata rapid că vor deveni nelipsite din meniul cotidian. Au foarte multe calități și se numără printre preparatele cele mai sănătoase. Este foarte bine să ne facem un obicei din a consuma zilnic supe sau ciorbe, pentru a ne bucura de un tonus excelent și un sistem imunitar puternic.

Îți-place-mâncarea-libaneză

Îți place mâncarea libaneză? Află și cât de sănătoasă este

Mulți dintre noi iubim mâncarea libaneză, dar nu știm cât de sănătoasă este. Mâncarea tradițională libaneză este cunoscută pretutindeni pentru cât de delicioasă este și pentru câte arome dezvăluie la fiecare îmbucătură. Partea frumoasă este că această mâncare grozavă este și o alegere fantastică pentru cei care caută o opțiune […] vezi rețeta »

7 greșeli pe care să le eviți când gătești ciorbe

Ciorbele și supele sunt preparate de nelipsit din gastronomie internațională. Pregătite după rețete care mai de care mai delicioase, acestea trebuie să facă parte din alimentația noastră zilnică.  Nu doar că reprezintă o alegere ideală pentru a deschide o masă copioasă de prânz, însă, spun specialiștii, atât ciorbele cât și […] vezi rețeta »

10 garnituri ideale pentru supe și ciorbe

Supele clare, supele-cremă și ciorbele sunt de nelipsit din dietele noastre. Servite ca mese complete, ca felul întâi sau ca cine ușoare, supele și ciorbele sunt mese rapide, nutritive și delicioase. Un meniu de supe și de ciorbe pare că nu se mai sfârșește. Dacă primăvara ne grăbim să facem […] vezi rețeta »

Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului

Dacă ar fi să debordăm de sinceritate, ar trebui să spunem încă de început că nu există alimente care să ne facă creierul să funcționeze ca o mașină bine unsă cât e ziua de lungă, însă există unele alimente care oferă creierului multiple beneficii. Cel mai adesea, creierul nostru are […] vezi rețeta »

Ciorba taraneasca

Ciorbă țărănească

Dintre toate felurile de ciorbe și supe, ciorba țărănească este poate cea mai permisivă și îndestulătoare după o zi grea de muncă. O astfel de ciorbă ar trebui preparată măcar o dată pe săptămână. Este plină de substanțe nutritive, este ușoară, sănătoasă, iar dacă omitem carnea, ciorba țărănească este și […] vezi rețeta »

Ciorba taraneasca de porc

Ciorbă țărănească de porc

Ciorba țărănească de porc este cea mai îndestulătoare și spornică ciorbă, și asta pentru ca ne permite să adăugăm legume și verdeață din belșug, iar carnea de porc dă un gust fantastic ciorbei. Se poate folosi cotlet de porc, pulpă sau altă bucată de carne, care se taie în cuburi […] vezi rețeta »

Ciorba radauteana cu piept de pui

Ciorbă rădăuțeană cu piept de pui

Ciorba rădăuțeană cu piept de pui reușește de fiecare dată să surprindă prin aromele sale îmbietoare. Este și mai ușoară decât clasica ciorbă de burtă și, în plus, însumează vitamine considerabile. Pentru această rețetă veți avea nevoie, desigur, de un piept de pui sau doi, în funcție de câte persoane […] vezi rețeta »