Preparate în 90-120 minute

Deși există ciorbe care pot fi gata în mai puțin de 30 de minute, la fel există și ciorbe care au nevoie de un timp îndelungat de preparare. Acest motiv stă, de obicei, la baza cărnii care trebuie fiartă pentru ciorbă deoarece fiertul cărnii necesită cel mai mult timp. Totuși, dacă aveți la dispoziție două ore pentru  pregăti o ciorbă, dumneavoastră și oaspeții dumneavoastră vă veți bucura de un gust impresionant și veți ajunge la concluzia că a meritat tot timpul investit. În cazul în care încă nu v-ați hotărât ce rețetă să faceți, aveți în continuare câteva variante.

Ciorbă de varză șu carne și afumătură, preparate în 90-120 minute!

Această ciorbă ce necesită o preparare îndelungată este bazată pe o rețetă ardelenească. Mai bine spus, este o rețetă ungurească din Ardeal. Această ciorbă este recunoscută pentru faptul că este foarte deasă, consistentă și sățioasă, pentru necunoscători putând fi confundată cu o mâncărică de fasole. Această ciorbă este și foarte abundentă în carne, deci este o ciorbă excelentă în perioada mai rece a anului. De asemenea, din compoziția ei nu ar trebui să lipsească trei ingrediente cheie, anume chimenul, mărarul verde și cimbrul uscat. Aroma specifică pentru ciorba de varză cu carne și afumătură este cea de mărar, dar dacă nu sunt un fan al acestei plante, puteți să reduceți cantitatea liniștită.

Un detaliul foarte important de care trebuie să țineți cont este să nu folosiți varză acră în compoziția acestei ciorbe. Puteți modifica orice cantități de ingrediente, dar mai ales condimente. Totuși, pentru o rețetă autentică, vă este recomandat să respectați ingredientele listate. De asemenea, este bine să folosiți carne de porc deoarece aceasta este mai grasă. Atenție, deși este carne de porc, cotletul sau mușchiulețul de porc nu au suficientă grăsime pentru această rețetă, deci este mai bine să le evitați.

Timpul de preparare al acestei rețete este de 30 de minute, iar cel de gătire de o oră și jumătate. Rețeta va face destulă ciorbă cât pentru aproximativ 10 porții.

Ingrediente:

·         1 kg carne proaspătă de porc

·         1 kg carne afumată

·         1 varză albă (min 2 kg)

·         3 cepe

·         3 morcovi

·         1 legătură mărar verde

·         1 linguriță cu vârf semințe de chimen

·         1 linguriță de cimbru uscat

·         Sare și piper după gust

·         3 lingurițe boia dulce

Primul aspect de care trebuie să vă ocupați este pregătirea cărnii. Aceasta trebuie tăiată în bucăți potrivite, nici prea mari, nici prea mici – atât carnea crudă, cât și cea afumată. De asemenea, puteți pregăti și legumele. Morcovii trebuie spălați, curățați de coajă și tăiați în rondele destul de subțiri – se gătesc mai repede așa. Ceapa trebuie și ea curățată și tăiată cât se poate de mărunt, în cubulețe.

Secretul acestei ciorbe stă în mărar. Un truc pe care puteți să îl puneți în practică ține de modul în care adăugați mărarul în ciorbă. De obicei, oamenii smulg frunzele de mărar verde de pe tulpină și adaugă verdeața în ciorbă, dar uită un aspect important – tulpina de mărar verde este mult mai gustoasă și mai savuroasă decât frunzele. Prin urmare, puteți lega bine legătura, pentru a nu se desface în ciorbă și o puteți adăuga întreagă, atunci când va fi cazul, urmând ca aceasta să fie scoasă la final.

Tot în această etapă, pregătiți și varza pentru ciorbă. Deși ați putea avea tendința să o tăiați foarte subțire, nu este indicat. Varza pentru ciorba de varză ar trebui tăiată în bucăți destul de mari, pătrare, el urmând să scadă după gătire.

În continuare, puneți o oală mare cu apă rece la fiert, în care adăugați de la început carnea proaspătă și carnea afumată, împreună cu puțină sare. Spumați periodic și lăsați la fiert aproximativ o oră. După ce trece această oră, puteți adăuga în oală morcovii, ceapa și condimentele, precum și mărarul legat. După ce mai trec 15 minute, suficient cât să se înmoaie legumele adăugate și să prindă gust, puteți să adăugați și vara. Aceasta se adaugă spre final deoarece se fierbe foarte repede și nu vă doriți să devină terci. După alte 15-20 de minute și varza este călită. La sfârșit, îndepărtați legătura de mărar și mai gustați o dată pentru a vedea dacă au fost folosite destule condimente.

Ciorba de varză cu carne și afumătură, gata între 90 și 120 de minute este gata. În ceea ce privește servirea acesteia, este recomandat să nu fie acrită cu nimic și este delicioasă cu smântână lângă și cu pâine prăjită.

Ciorbă ardelenească de vițel, preparate în 90-120 minute

Ciorba ardelenească de vițel este o altă rețetă de ciorbă care necesită un timp de preparare între 90 și 120 de minute, în special datorită cărnii care are nevoie de mai mult timp de fierbere. Această ciorbă este deasă, consistentă, bogată și nutrienți și este potrivită pentru a reprezenta felul principal într-o masă. Această ciorbă poate fi confundată cu ciorba de văcuță, însă este mult mai aromată, nu se recomandă să fie acrită cu borș și este mult mai bună atunci când este servită cu liezon, adică atunci când este dreasă.

În această ciorba se folosește și carne cu oase, tocmai pentru savoarea pe care acestea o au. Rețeta de față este gata în aproximativ două ore și poate face între 6 și 8 porții.

Ingrediente:

·         500 g de carne de vițel sau mânzat

·         Oase de vițel

·         4 morcovi

·         2 rădăcini mici de păstârnac

·         2 rădăcini de pătrunjel

·         Jumătate de rădăcină de țelină

·         1 ceapă roșie

·         250 g boabe de mazăre

·         3 cartofi medii

·         Verdeață (pătrunjel + țelină)

·         Sare, piper, chimen, boia dulce – după gust

·         200 ml suc de roșii

·         1 crenguță de cimbru sau cimbru uscat

·         1-2 foi de dafin

·         1-2 linguri de ulei de floarea soarelui

·         3-4 gălbenușuri

·         400-500 g smântână cu grăsime de minim 20%

·         Zeamă de lămâie

Pentru că cel mai mare consumator de timp din această rețetă este fierberea cărnii de vițel, punerea ei pe foc este primul pas ce trebuie urmat. Carnea de vițel, împreună cu oasele, se pun la fiert în apă rece cu sare, boabe de piper și chimen. Oala trebuie spumată în permanență, iar fierberea ei ar trebui să dureze undeva între 40 și 60 de minute.

Cât timp carnea este pe foc, este momentul în care puteți pregăti legumele. Toate legumele trebuie curățate și spălate. După aceea, puteți tăia morcovii, pătrunjelul, țelina, păstârnacul, ceapa  și cartofii în cubulețe destul de mici. Într-o tigaie separată, adăugați uleiul de floarea soarelui, lăsați-l să se încingă și adăugați morcovii. Această tehnică este medică să sporească gustul morcovilor, precum și să le intensifice culoarea frumoasă.

După ce a trecut suficient timp pentru fiertul cărnii, aceasta trebuie scoasă din zeamă și tăiată în cubulețe mici. Profitați de acest moment pentru a îndepărta cu o sită fină boabele de piper și semințele de chimen care e află în zeamă. După ce lichidul este limpede, reintroduceți carnea tocată, dar și morcovii căliți și restul legumelor tocate, mai puțin mazărea – aceasta fierbe foarte reped și trebuie adăugată în acest punct. De asemenea, puteți adăuga și verdeața tocată mărunt și câteva căni cu apă dacă apa a scăzut.

Așteptați până ce ciorba începe din nou să fiarbă. Acum este momentul să mai adăugați o serie de condimente – foile de dafin, chimenul (de data aceasta să fie măcinat, pentru a nu mai fi nevoiți să-l strecurați), piper măcinat și crenguța de cimbru (sau cimbru praf). De asemenea, adăugați și sucul de roșii și boiaua, elementele ce vor da ciorbei culoarea clasică specifică Ardealului. Mai lăsați amestecul să fiarbă puțin și când considerați că este aproape gata, puteți adăuga și mazărea și puteți gusta pentru a vedea dacă mai trebuie condimentată în vreun fel. Mai lăsați ciorba câteva minute, după care puteți să-i stingeți focul.

Această ciorbă este servită în mod tradițional dreasă. Pentru a pregăti liezonul, trebuie să amestecați într-un bol separat, gălbenușurile de ou împreună cu smântâna grasă. Secretul care stă la baza nebrânzirii amestecului stă în temperarea sa. Pentru a-l tempera, adăugați peste amestec câte un polonic de ciorbă fierbinte, amestecând constant. Când mixul devine suficient de fierbinte, atunci puteți să îl adăugați peste ciorbă. Pentru un gust mai acrișor, apelați cu încredere la zeama de lămâie. Ciorba ardelenească de vițel gata între 90 și 120 de minute este gata!

Ciorbă din boabe de fasole cu afumătură, preparate în 90-120 minute!

O altă rețetă ce necesită mult timp de preparare este și această. O ciorbă foarte consistentă, sățioasă și plină de aromă, numai bună de savurat în timpul iernii. Această ciorbă este servită cel mai bine pe post de fel principal, deoarece conține suficientă carne și destule fibre și carbohidrați. Fiind o rețetă de inspirație ardelenească, secretul stă în condimentele specifice: boiaua și chimenul.

Timpul total de care veți avea nevoie pentru a prepara această rețetă este de două ore, iar în urma ei veți obține aproximativ 5-6 l de ciorbă.

Ingrediente:

·         1 kg de afumătură (ciolan, costiță, kaiser, cârnați etc.)

·         500 g fasole uscată/ 1 kg fasole din conservă

·         3 cepe (și albă și roșie)

·         2 morcovi

·         1 rădăcină de păstârnac

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 țelină mică

·         1 ardei roșu sau un gogoșar

·         1 lingură semințe de chimen

·         3 linguri boia dulce (sau picantă, cum preferați)

·         Sare – după gust

În cazul în care alegeți să utilizați fasolea din conservă, veți economici mai mult timp. Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să fierbeți afumătura. Puneți carnea într-o oală sub presiune și acoperiți-o cu apă rece și așteptați o oră după ce această începe să fâsâie. Dacă alegeți  oală clasică, timpul de fierbere poate crește până la 3 ore. După ce este gata carnea, scoateți-o din oală și tăiați-o în bucăți mici.

Cât așteptați să se facă afumătura, tocați în cubulețe ardeii și cepele, iar rădăcinoasele le puteți da pe răzătoare. Adăugați în zeamă legumele și chimenul. Dacă sunteți de părere ca a scăzut prea mult, puteți suplimenta apa. Aduceți amestecul la fierbere și lăsați-l așa 30-40 de minute. Dacă apa scade în continuare, nu vă sfiiți să adăugați. Este momentul să adăugați și boiaua, fasolea și reintroducea cărnii. Mai stați aproximativ 20-30 de minute după acest pas. Gustați de sare, piper și mai adăugați dacă este nevoie. Puteți stinge focul. Această ciorba este gata de servit după ce stă 10 minute să se așeze.

Sorry, no posts matched your criteria.