Preparate în mai mult de 120 minute

Pe cât de gustoase sunt ciorbele, pe atât de consumatoare de timp pot fi. Carnea este factorul principal care influențează această cantitate de timp, în special dacă realizați fierberea ei fără o oală sub presiune. Totuși, pe măsură ce crește timpul de fierbere și de preparare a ciorbei, crește și aprecierea pe care o veți primii de la cei dragi care știu cât timp ați investit în preparatele dumneavoastră. Dacă aveți cele mai mult timp pentru a pregăti o ciorbă sau dacă doriți să faceți impresie la o masă de familie, vă recomandăm câteva rețete care, deși necesită un timp de preparate în mai mult de 120 minute, nu vor da greș pe masa dumneavoastră

Ciorbă cu oase de porc, preparate în mai mult de 120 minute!

Această rețetă de ciorbă necesită un timp de preparate în mai mult de 120 minute, datorită cărnii de porc și vă poate oferi până la 10 porții de ciorbă.

Secretul care stă la baza acestei ciorbe este folosirea cărniței cu os. Oasele oferă ciorbei mult mai multă savoare și gust decât ar face-o carnea simplă, dar pentru acest lucru, trebuie fierte și ceva mai mult timp. Cele mai recomandate oase pe care le puteți folosi pentru a urma această rețetă sunt oasele garf, dar puteți folosi și alte părți osoase din porc dacă aveți. Un porc de țară va oferi un și mai mare plus de savoare rețetei. De asemenea, această rețetă poate fi urmată și de persoanele care nu consumă carne de porc, prin simpla înlocuire a cărnii de porc cu o carne de pui sau vită.

Ingrediente:

·         800 g oase garf de porc (pline de carne)

·         2 morcovi

·         80 g țelină (o jumătate)

·         1 păstârnac

·         1 rădăcină de pătrunjel

·         1 ceapă

·         1 ardei roșu sau un gogoșar

·         3 cartofi

·         3 buchete de conopidă

·         1 mână de boabe de mazăre

·         1 mână de fasole verde

·         1 roșie mare

·         Verdeață (pătrunjel, leuștean, mărar etc.)

·         Sare, piper – după gust

·         Borș sau zeamă de lămâie

·         Smântână

Această rețetă de ciorbă nu este foarte strictă. Legumele pot fi modificate, atât cu alte legume, cât și în privința cantității. O puteți adapta gusturilor tuturor, chiar și a copiilor, dar savoarea ei de baza va rămâne la fel de gustoasă.

Primul pas de care trebuie să vă ocupați este pregătirea cărnii pentru fiert, întrucât acest proces este cel mai lung. Oasele de porc trebuie puse la fiert în apă rece în care adăugați și sare – aceasta se adaugă pentru a ajuta coagularea spumei. În timp ce aveți grijă să spumați carnea, vă puteți pregăti legumele pentru ciorbă. Toate trebuie spălate și curățate. Zarzavaturile se toacă în bucuri mici, la fel și ceapa și ardeiul.

Lăsați carnea pe foc între 30 și 45 de minute, depinde de cantitatea de carne folosită și de tipul cărnii folosite. După aceea, puteți adăuga în oală ceapa, zarzavaturile și ardeiul. Continuați totuși să verificați carnea de porc. În momentul în care aceasta ajunge în stadiul de a se desprinde de pe os, scoateți-o din oală și lăsați-o câteva minute să se răcească.

Cât timp cărnița de porc se răcește, curățați și spălați cartofii. Aceștia trebuie tăiați tot în cuburi mici și adăugați în ciorbă. De asemenea, tocați și conopida în așa fel încât să obțineți bucățele care să încapă în lingură, pentru a facilita servirea. Acestea se adaugă în ciorbă tot în acest moment.

Până ați urmat acești pași, carnea sigur s-a răcit suficient. Îndepărtați oasele și mărunțiți carnea dacă este nevoie după care puteți s-ă readăugați în oală. După ce oala ajunge în punctul de fierbere, se mai lasă să dea în câteva clocote și se poate adăuga și mazărea și fasolea. Acestea fierb mult mai repede, de aceea este bine să fie adăugate spre sfârșitul rețetei, altfel se riscă zdrobirea acestora.

Între timp, puteți pregăti roșia. Dacă nu știți cum se opărește o roșie, este foarte simplu. Fierbeți o cantitate de apă suficientă cât să acopere roșia. Înainte de a adăuga roșia în apa fierbinte, puteți să o crestați foarte fin. Lăsați roșia în apa fierbinte aproximativ 1 minut. Scoateți roșia din apă și îndepărtați pielița. După aceea, puteți toca roșia mărunt, în cubulețe.

Înainte de a adăuga roșia, asigurați-vă că fasolea s-a fiert. Dacă aceasta este fiartă, introduceți în oală și roșia, după care mai așteptați aproximativ 2 minute să fiarbă și aceasta. Puteți opri focul și gusta pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare sau de piper. Înainte de a pune capacul, adăugați verdeața tocată și amestecați bine. Apoi, așezați capacul și lăsați-l acolo timp de 5 minute pentru a se întrepătrunde verdeața cu ciorba.

Această rețetă de ciorba gata în peste 120 de minute este pregătită de servire! O puteți servi cu smântână și ardei iute. Dacă doriți să acriți întreaga oală cu borș, este recomandat să fierbeți borșul înainte de a-l adăuga în oală. De asemenea, o puteți acri și cu oțet sau cu zeamă de lămâie sau o puteți savura chiar așa.

Ciorbă țărănească de văcuță, gata în peste 120 de minute!

Carnea de vită este una dintre cele mai gustoase variante pentru o ciorbă bună, dar și una consumatoare de timp – mai ales dacă nu dispuneți de o oală sub presiune. Această ciorbă este perfectă pentru a fi servită în orice anotimp, întrucât nu este o ciorbă atât de grea, consistentă sau sățioasă pentru a putea fi savurată doar iarna. Carnea de vită oferă o aromă și un gust incredibil acestei ciorbițe și poate fi savurată atât ca felul întâi, cât și ca fel principal.

Această ciorbă se consideră a fiind una țărănească pentru că este o rețetă cunoscută din vremuri vechi și se poate adapta în funcție de legumele disponibile în fiecare zonă, în diferite momente ale anului. De asemenea, era ușor de făcut cu legumele din grădina casei și de aceea era foarte des preparată în zonele rurale, unde oamenii dispuneau de alimente procurate direct din grădină.

Ciorba țărănească de văcuță poate fi acrită în funcție de preferințele personale, cu borș, zeamă de varză, oțet sau zeamă de lămâie, este gata în aproximativ două ore și jumătate și poate face până la 10 porții de ciorbă.

Ingrediente:

·         800 g – 1 kg de carne de vită cu os – de preferat rasol

·         3 morcovi

·         1 ceapă mare

·         O jumătate rădăcină de țelină

·         150 g rădăcină de păstârnac

·         100 g rădăcină de pătrunjel

·         1 ardei gras roșu sau un gogoșar

·         300 g varză albă

·         150 g boabe de mazăre

·         3 cartofi

·         2 roșii mari/250 g roșii din conservă/250 g bulion

·         Verdeață (pătrunjel, leuștean, mărar etc.)

·         Sare, piper – după gust

·         Oțet, zeamă de lămâie sau borș – pentru acrit

·         Smântână grasă pentru servire

Primul lucru de care trebuie să vă apucați este cel ce vă răpește cel mai mult timp – anume, fierberea cărnii. Carnea de vită se pune într-o oală mare, se acoperă cu apă rece și se adaugă aproximativ 1 lingură de sare, după care se pune pe foc mic și se lasă la fiert. Carnea va produce spumă. Aceasta trebuie îndepărtată în mod constant, altfel ciorba nu va fi transparentă, ci opacă. Pe toată durata fierberii, este recomandat ca focul să fie mic, procedeu ce vă va oferi o carne mai fragedă și o zeamă mai transparentă.

Cât timp carnea stă la fiert, vă puteți ocupa de pregătirea legumelor. Toate legumele trebuie să fie spălate și curățate. Tocați în cubulețe ceapa și rădăcinoasele. Atunci când pregătiți ardeiul, asigurați-vă că îndepărtați toate semințele și abia după aceea îl tocați în cubulețe. Cartofii trebuie și ei spălați și curățați, aceștia urmând să fie tocați tot în cuburi, însă unele ceva mai mari. Tăiați și varza, dar nu în niște bucăți foarte mici deoarece aceasta oricum va scădea la fierbere. De asemenea, dacă nu aveți varză, puteți folosi în locul ei și conopidă sau gulie, ambele tocate foarte mărunt.

În momentul în care oala nu mai produce spumă, iar carnea a devenit aproape fiartă, puteți adăuga legumele în zeamă. Trebuie să aveți răbdare. Procesul fierberii cărnii poate dura până la 2-3 ore, în funcție de vârsta vacii sau a mânzatului de unde a provenit carnea. Legumele trebuie introduse în oală în funcție de ordinea în care fierb, anume ceapa, apoi rădăcinoasele, apoi ardeiul roșu.

După ce au trecut aproximativ 15 minute de când au fost adăugate legumele, puteți scoate carnea din oală. Așteptați să se răcească puțin și apoi tocați-o în cubulețe mici. Cât timp carnea este scoasă din oală, adăugați varza și lăsați-o  să fiarbă 7-8 minute, după care puteți adăuga cartofii și mazărea. După ce încep să se fiarbă cartofii, puteți reintroduce carnea în vas.

După aceea trebuie adăugate roșiile. În cazul în care adăugați roșie normală, aceasta trebuie opărită. Fierbeți o cantitate de apă suficientă cât să acopere roșia. Înainte de a adăuga roșia în apa fierbinte, puteți să o crestați foarte fin. Lăsați roșia în apa fierbinte aproximativ 1 minut. Scoateți roșia din apă și îndepărtați pielița. După aceea, puteți toca roșia mărunt, în cubulețe. În cazul în care folosiți bulion sau roșii din conservă, nu trebuie să vă mai îngrijorați despre acest aspect.

După adăugarea roșiei, ciorba se mai fierbe maxim 5 minute. Înainte să îi stingeți focul, gustați-o pentru a potrivi cantitatea de sare și piper. În cazul în care doriți să acriți toată oala de ciorbă, se recomandă să faceți asta cu borș. Separat, puneți borșul la fiert și lăsați-l să ajungă în clocot. Abia după aceea îl puteți adăuga peste ciorbă, pe care trebuie să o mai aduceți o dată la clocot, în timp ce amestecați bine.

Între timp, puteți toca verdeața pentru ciorbă. Nu este o cantitate anumite de verdeață pe care trebuie să o aveți, precum nici un timp anumit. Puteți amesteca toate tipurile de verdeață pe care le doriți și veți obține astfel un gust și mai aromat. Înainte de a adăuga verdeața în ciorbă, nu uitați să opriți puțină separat pentru a putea orna farfuriile. După ce ați adăugat-o în ciorbă, amestecați bine, stingeți focul și puneți capacul – în acest mod, verdeața se va infuza cu ciorba și va absorbi toate aromele.

În ceea ce privește servirea, dacă ați acrit oala de ciorbă cu borș, nu mai este necesară acrirea în farfurie cu oțet sau zeamă de lămâie. Dacă nu ați făcut asta, fiecare își poate acri ciorba în farfurie după gust sau o poate savura și dulce. Această ciorba țărănească de văcuță gata în peste 120 de minute este bună de servit și alături de smântână și ardei iute.

bors-de-gaina

Borș de găină

Borșul de găină, adevărat, este cel făcut cu ingrediente naturale, bio. Mai ales carnea din acest borș de găină ar trebui să fie cât mai naturală, aparținând unei găini de țara. În ciuda faptului că aceasta carne este mai ațoasă decât cea din comerț ea oferă un gust unic borșului de găină. […] vezi rețeta »