Cum putem să îi mulțumim pe bebelușii mofturoși în etapa de diversificare?

Nu puțini sunt părinții care se plâng că bebelușul lor este mofturos când vine vorba de mâncare, că dă semne că nu îi plac nici legumele și nici fructele sau că nu mănâncă nimic altceva în afară de carne de pui. Totuși, sunt foarte multe modalități prin care îi putem convinge pe cei mici să se aventureze în cât mai multe preparate și să lase la o parte mofturile, dar și frica de nou.

De exemplu, mesele în familie reprezintă una dintre cele mai bune metode prin care puteți încuraja un bebeluș mofturos să mănânce o varietate de alimente, inclusiv legume și fasole. Mesele în familie susțin nutriția echilibrată, obiceiurile și comportamentul alimentar sănătos.

Mai apoi, trebuie să fiți cât se poate de conștienți că bebelușii și copiii de vârstă mică învață să mănânce de la cei din jurul lor. Prin urmare, bebelușii și copiii de vârstă mică sunt mai susceptibili să încerce un aliment nou dacă îi văd pe cei din jurul lor că mănâncă acel aliment cu poftă. Arătați-i bebelușului cât de mult vă place gustul de conopidă sau de dovlecei. Prin ceea ce mâncați, practic modelați un comportament alimentar bun.

Mai trebuie să țineți cont de faptul că celor mici tind să le placă mâncărurile noi însoțite de mâncărurile preferate, așa că încercați să acompaniați preparatele noi de alimentele favorite.

La rândul său, programul de mese și de gustări joacă un rol foarte important, în special în etapa diversificării. Pentru ca micuțul să accepte mai ușor hrana solidă pe care i-o oferiți, încercați să îi serviți masa atunci când este puțin flămând, nicidecum când este complet înfometat și când tot ceea ce își dorește este sânul mamei sau biberonul cu formulă de lapte. De asemenea, gustările ar trebui servite după o oră și jumătate de la o masă.

Nu uitați că rolul părinților în diversificare este cel de a expune bebelușul la o gamă cât mai variată de alimente, pe cât posibil de cea mai bună calitate și pregătite corespuzător. În schimb, bebelușul este cel care decide dacă mănâncă și cât anume mănâncă. Dacă bebelușul dă semne că nu îi place un nou aliment, încercați să nu acordați prea multă atenție. Majoritatea bebelușilor au nevoie de expuneri repetate la același aliment înainte de a-l accepta cu ușurință. Trebuie doar să aveți răbdare și să încercați să gătiți alimentele într-un mod diferit. Dacă nu i-a plăcut morcovul fiert, încercați să îi oferiți morcov caramelizat în foarte puțin unt. Dacă nu i-a plăcut păstârnacul fiert, încercați să coaceți la cuptor păstârnacul sau să sporiți aroma alimentelor cu fel și fel de condimente naturale, ierburi uscate sau proaspete. Pot fi necesare chiar și 20 de expuneri la același aliment pentru ca bebelușul să îl accepte într-un final. Evitați să vă presați copilul să mănânce un aliment, altfel puteți stârni și mai tare aversiunea sa față de acel aliment. În schimb, folosiți-vă de filozofia „părintele oferă, copilul decide”, adică părinții sunt cei care aleg ce alimente să ofere copilului, iar copilul decide dacă va mânca hrană solidă, ce aliment să încerce și cât să mănânce.

Iată, în rândurile următoare, câteva exemple de mese și gustări care oferă o varietate de arome și texturi care l-ar putea mulțumi chiar și pe cel mai pretențios bebeluș:

Mic dejun

Opțiunea 1: pâine integrală cu unt de nuci și felii de banane

Opțiunea 2: iaurt cu muesli

Opțiunea 3: omletă cu ardei gras și ciuperci tăiate fin

Opțiunea 4: tortilla integrală cu brânză ricotta și fructe de pădure

Opțiunea 5: iaurt pe pat de quinoa cu pere coapte presărate cu scorțișoară

Masa de prânz

Opțiunea 1: paste integrale cu brânză

Opțiunea 2: tortilla integrală cu hummus, curcan și felii de castraveți

Opțiunea 3: tortilla integrală cu brânză cheddar și avocado

Opțiunea 4: pâine integrală cu ton și morcov fiert

Opțiunea 5: pită integrală cu sos de roșii, brânză cheddar și fasole neagră

Cină

Opțiunea 1: spaghetti integrale cu sos de roșii, carne de pui tocată și ciuperci

Opțiunea 2: pește copt cu fasole verde și cartof dulce

Opțiunea 3: carne de vită sau de curcan mărunțită pe pat de bulgur și dovlecel

Opțiunea 4: tocăniță de orez brun, mazăre, dovlecei și piept de pui

Opțiunea 5: cușcuș cu pui la cuptor și morcovi la aburi

Idei minunate de gustări includ iaurtul simplu sau cu fructe, brânza calcică de casă cu fructe, fâșii de legume cu hummus, chec de banane sau brioșe cu banane și afine.

Ai ceva de adăugat?...

*