Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului

Dacă ar fi să debordăm de sinceritate, ar trebui să spunem încă de început că nu există alimente care să ne facă creierul să funcționeze ca o mașină bine unsă cât e ziua de lungă, însă există unele alimente care oferă creierului multiple beneficii. Cel mai adesea, creierul nostru are nevoie de un pic mai multă energie pentru a lucra mai mult și mai bine. În rândurile care urmează, vom descoperi împreună care sunt acele alimente care susțin sănătatea creierului și a întregului organism și pe care le putem consuma și când luăm masa în oraș.

Legume – cu cât sunt mai verzi, cu atât mai bine

Legumele sunt minunate în salate, în supe, dar și ca gustări. Sunt prietenoase cu talia noastră și foarte generoase în ceea ce privește nivelul de energie furnizat. Totuși, nu toate legumele sunt la fel, cele mai indicate pentru creier fiind legumele și frunzoasele bogate în clorofilă. Clorofila este ceea ce face ca plantele să fie verzi, dar tot ea îmbunătățește nivelul de oxigen din sânge, alimentează celulele noastre cu energie, fiind deci excelentă pentru funcționarea creierului. Legumele și frunzoasele bogate în clorofilă includ varza kale, iarba de grâu și rucolla. De asemenea, clorofila există din plin și în unele alge bogate și în alți nutrienți, așa cum sunt spirulina și clorella. Pe acestea din urmă le găsim sub formă de pulberi suplimentare pe care le putem adăuga în iaurturi și smoothie-uri.

Carbohidrații sunt prietenii creierului

Pretutindeni auzim că cel mai recomandat ar fi să renunțăm la carbohidrați, dar dacă vom face asta, vom pierde un combustibil de bază al creierului. Atât timp cât îi alegem pe cei mai potriviți, carbohidrații susțin sănătatea creierului. Gândiți-vă la carbohidrații complecși, cum ar fi ovăz, cartof dulce și pâine din făinuri integrale. Acești carbohidrați ne oferă energie sub forma glucozei, dar au un indice glicemic scăzut, indicele glicemic fiind rata la care zahărul alimentar intră în sânge. Alimentele cu un indice glicemic scăzut mențin energia mai mult timp. Un piure de cartof dulce cu o friptură slabă de curcan sau un pește gratinat reprezintă o alegere foarte bună atunci când luați masa în oraș.

Acizii grași esențiali susțin sănătatea creierului

Acizii grași esențiali Omega-3 se împart în acizi EPA, DHA și ALA. Dintre aceștia, acizii de tip DHA sunt cei mai importanți pentru sănătatea creierului și pentru buna sa funcționare până la adânci bătrâneți. DHA nu este o substanță pe care o creează corpurile noastre în mod natural, de aceea trebuie să consumăm cu regularitate alimente bogate în DHA. Găsim cantități mari de DHA în pește, în special în somon, sardine, ton, macrou și păstrăv. Mai găsim DHA și în semințe de in, de chia și de cânepă, dar și în nuci pe care le putem adăuga în salate, în iaurturi, în smoothie-uri, în bolul cu cereale sau granola. Dacă dorim o masă bogată în DHA pe bază de pește, atunci vom opta pentru un restaurant cu specific italian, unde meniul abundă în preparate nutritive pentru creier.

În cele din urmă, ar mai fi câteva alimente – sau mai bine zis superalimente – care susțin sănătatea și buna funcționare a creierului. Este vorba despre maca, înrudită cu varza kale, cunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, creșterea rezistenței și energiei. La rândul său, polenul de albine este foarte bogat în vitaminele B și în toți aminoacizii. Acest lucru este important, deoarecele vitaminele B și aminoacizii sunt mari creatori de energie, deoarece cresc numărul de globule roșii în sânge. Ultima și cea mai îndrăgită, ciocolata amăruie este încărcată de magneziu și feniletilamină care stimulează sistemul nervos central. În plus, cacao mai conține flavonoide, alți antioxidanți buni pentru creier.

Ai ceva de adăugat?...

*