Ciorbă rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este alternativa ciorbei de burtă, atât de controversată, iubită de foarte mulți și detestată de tot atâția. Astfel, pentru că ciorba albă, bogată în smântână este o bunătate, dar burta e și nu prea, a luat naștere și varianta mai ușoară, cu pui, altfel spus, ciorba rădăuțeană. De altfel, ciorba rădăuțeană este un preparat relativ recent în ceea ce privește gastronomia românească, ea fiind inventată nu mai târziu de 30 de ani. Acest lucru, nu a împiedicat-o totuși să ajungă în topul preferințelor românilor, ciorba rădăuțeană devenind a doua cea mai căutată ciorbă de către români.

Ciorba-radauteana

INGREDIENTE Ciorbă rădăuțeană:
Se spune că oasele sunt cele care dau gust unei ciorbe adevărate. Așadar, și în acest caz, pe lângă pieptul de pui sau de curcan puteți adăuga și o pulpă cu os.

  • 700 g piept de pui
  • 800 g pulpă de pui
  • 2 cepe potrivite
  • o rădăcină de țelină mică
  • o rădăcină păstârnac
  • 2-3 morcovi potriviți
  • 4-5 căței de usturoi
  • 400 g smântâna grasă
  • 2 ardei grași
  • o legătură pătrunjel
  • o legătură leuștean
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • 3-4 ouă
  • sare
  • oțet

MOD DE PREPARARE Ciorbă rădăuțeană:

1. Mai întâi de toate se spală carnea și se pune într-o oală, plină cu apă rece, la fiert, alături de boabele de piper (aproximativ o linguriță), 2 foi de dafin și sare.

2. Cât timp se încălzește apa se curăță legumele. Ca și în cazul ciorbei de burtă, legumele vor fi puse la fiert aproape întregi.

3. Se adaugă cele două cepe întregi, țelina tăiată pe jumate, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel.

4. Când carnea se îndepărtează de pe os, strecurați zeama. Carnea o lăsați un pic să se răcească astfel încât să o puteți tăia fâșii.

5. Supa se întoarce pe aragaz, de data aceasta doar cu ardeiul tăiat cubulețe. Unele persoane preferă să adauge și legumele ce au fiert mai devreme, tăiate de data acestea finuț, sub formă de cubulețe. Noi, pentru a simți autenticitatea ciorbei, o preferăm doar cu puțin ardei, mai mult pentru culoare.

6. După ce ați porționat carnea o puneți cu grijă înapoi în oală.

7. Morcovul, dat pe răzătoarea mică, se călește ușor în ulei, după care merge în oală, alături de pui. Acum ciorba dumneavoastră va căpăta o culoare ușor roșiatică.

8. Într-un castron suficient de adânc se bat ouăle, se amestecă cu smântâna și usturoiul, pregătit în avans sub formă unei paste foarte fine. Cu polonicul, luați zeama fierbinte din oală și turnați-o în castron. Amestecați bine, până când smântâna se încălzește și devine extrem de subțire.

9. Toată această compoziție turnați-o, tot cu ajutorul polonicului, înapoi în oală.

10. După unu-două clocote, potriviți ciorba de sare și opriți aragazul. Verdeața tăiată grosier, se pune deasupra, iar oala se acoperă cu un capac timp de câteva minute.

Ciorba rădăuțeană se servește alături de un strop de oțet (dacă nu este suficient de acră pentru gustul vostru), o lingură de smântână (dacă o vreți mai densă) și musai un ardei iute murat.

Știați că?
Ciorba rădăuțeană a fost realizată prima dată cu carne de curcan?
Ciorba rădăuțeană a fost inventată de o gospodină bucovineancă, care ulterior și-a deschis propriul restaurant?
Ciorba rădăuțeană este autentic românească și a fost preluată și de restaurante din străinătate?

Specific ciorbă rădăuțeană:
Românesc

Tipul ciorbei rădăuțeană:
Ciorbă cu carne

Caloriile ciorbei rădăuțeană:
Cu multe calorii

Timpul de preparare al ciorbei rădăuțeană:
60-90 minute

Complexitate preparare ciorbă rădăuțeană:
Medie

Ciorbă de sărbătoare:
Rețetă pentru tot anul

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*