Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gătite ciorbe de către români. De altfel, ciorba în general este un preparat nelipsit de pe mesele poporului nostru. Cu toate acestea, cu toate că am fi înclinați să credem că ciorba de perișoare este o ciorbă get beget românească, am fi surprinși să descoperim că de fapt a fost împrumutat și păstrată ca a noastră datorită numeroaselor evenimente istorice ce s-au desfășurat pe teritoriul țării. Ciorba de perișoare a trecut de la o cultură la alta, de la Imperiul Otoman, la populația grecească mult timp turcită, la poporul român care pur și simplu nu se mai plictisește să o pregătească.

Astfel, ciorba de perișoare devine perfectă atât pentru zilele de sărbătoare, cât și pentru duminicile în familie. De-a lungul timpului a „suferit” numeroase transformări, iar astăzi – vorba românului câte bordeie, atâtea obiceie – ciorba de perișoare poate fi pregătită în diferite feluri. Perișoarele se pot face numai din carne de vită sau dintr-un mix de porc și vită, cum la fel de bine pot fi realizate din pui. În compoziția lor poate exista orez sau nu, cum la fel de bine poate fi prezent oul sau nu. Și pentru că vorbim de ciorbă, zeama se poate acri atât cu borș, cât și cu lămâie, sare de lămâie sau oțet. În concluzie gustul dictează rețeta.

Ciorba-de-perisoare
INGREDIENTE Ciorbă de perișoare:

  • un os de vită sau o coastă afumată
  • 500 g carne tocată (vită+carne de porc)
  • 3 linguri de orez
  • 4 cepe medii
  • 1 țelină mică
  • 2 morcovi potriviți
  • 2 ardei roșii
  • verdeață (leuștean și pătrunjel)
  • 2 ouă
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • sare și piper după gust
  • 200 ml smântână
  • suc de roșii
  • 250-300 ml borș de putină

MOD DE PREPARARE Ciorbă de perișoare:

1. Osul de vită sau coastele de porc afumate se pun la fier în oala în care urmează să se pregătească ciorba de perișoare.

2. Cât timp fierbe afumătura se pregătesc legumele și perișoarele. Din când în când verificați pentru a înlătura spuma și impuritățile ce se strâng deasupra.

3. Într-o cratiță mai mică fierbeți timp de 2 minute cele trei linguri de orez pe care le veți pune în carnea tocată.

3. Curățați toate legumele și spălați-le bine. Tocați țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel în cubulețe mici. Morcovul îl puteți da pe răzătoare sau puteți să-l tăiați, de asemenea, cubulețe mici. Puneți-le deoparte. Ele vor fi primele ce vor ajunge în oală, după ce vor fierbe coastele. Cele patru cepe tăiați-le cubulețe fine, două dintre ele vor merge în oala de ciorbă, două vor fi adăugate peste carnea tocată. Ardeiul roșu curățat de semințe poate fi tăiat fideluță sau cubulețe după preferințe. Însă pentru un aspect plăcut puteți opta pentru varianta din urmă, astfel toate legumele vor arăta aproximativ la fel.

4. Într-un bol separat amestecați carnea tocată cu ceapa tăiată mărunt, jumătate de legătură sau o legătură întreagă de pătrunjel (după preferințe), orezul prefiert, un ou și condimente după gust.

5. Dacă osul de vită sau coastele sunt gata fierte, îndepărtați cu grijă, după ce le-ați scos din apă, carnea de pe ele. Porționați-o în fâșii și puneți-le din nou la fiert, adăugați și albitura și morcovul. Condimentați cu sare după gust.

6. Când acestea sunt aproape gata puneți ceapa și ardeiul. Pregătiți perișoarele. Din amestecul de carne formați guguloie micuțe pe care le așezați cu grijă în oala cu ciorbă. Dat fiind că orezul este prefiert, nu ar trebui să dureze foarte mult până când perișoarele vor ieși la suprafață, semn că sunt gata. După încă câteva clocote puneți sucul de roșii sau roșiile proaspete date pe răzătoare. După vreo 5-10 minute adăugați borșul. Mai lăsați să fiarbă puțin, stingeți focul și adăugați leușteanul și pătrunjelul. Într-un bol bateți oul rămas. Dacă vreți puteți pune acum și smântâna. Omogenizați bine și îndoiți compoziția cu ciorba din oala. În felul acesta smântâna ajunge la aceeași temperatura cu cea a ciorbei și evitați brânzirea ei. Altfel, puteți pune doar oul bătut bine pentru a avea o ciorbă de perișoare cu zdrențe de ou. Smântâna o puteți pune direct în farfuria de ciorbă.
Poftă bună!

Știați că?
Ciorba de perișoare se pregătește de asemenea și în Bulgaria, precum și în Filipine și Indonezia? În unele regiuni se folosesc și pastele ca ingredient?
Ciorba de perișoare este un preparat internațional prezent în meniurile diferitelor țări, chiar și în America.

Specific ciorbă de perișoare:
Internațional

Tipul ciorbei de perișoare:
Ciorbă cu carne

Caloriile ciorbei de perișoare:
Cu multe calorii

Timpul de preparare a ciorbei de perișoare:
60-90 minute

Complexitate preparare ciorba de perișoare:
Medie

Ciorbă de sărbătoare:
Rețetă pentru Crăciun
Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*