Ciorbă de fasole

Ciorba de fasole boabe este una dintre preferatele mele, îmi aduce aminte de bunici, de copilărie, de momentul în care alegem fasolea, bob cu bob. Era din producția proprie și îmi amintesc că de câteva ori am asistat și la bătutul ei. Era o mare plăcere să o aleg, pentru că eu nu căutam să îndepărtez impuritățile, ci încercam să descopăr noi și noi culori în acel maldăr. Bucuria și surprinderea, totodată erau imense. Nu puteam să înțeleg cum acel bob mic putea să fie atât de frumos colorat, și cum poate el să dea un gust atât de bun ciorbei de fasole. Ciorba de fasole boabe se face foarte ușor, mai ales dacă ingredientul de bază este proaspăt și nu a trecut un an peste el. Dacă fasolea este tânără se fierbe foarte ușor, dacă nu va trebui să stai ceva timp pe lână oală. Sunt mai multe feluri de ciorbă de fasole, cu afumătură sau fără, acrită cu borș, corcodușe, aguridă, cu ceapă prăjită sau simplă, fără niciun alt adaos. Eu azi vă prezint varianta bunicii, pentru vegetarieni, un fel excepțional, care mi-a bucurat copilăria.

Ciorba-de-fasole
INGREDIENTE Ciorbă de fasole:

  • 500 g fasole colorată (se poate folosi și din cea albă, dar cea pestriță va face ca ciorba de fasole boabe să arate mai bine)
  • 3 cepe uscate galbene potrivite
  • 1 țelină mică sau un sfert dintr-una uriașă
  • 2 ardei grași (unul roșu și unul verde)
  • 1-2 dovlecei mai mici
  • 2 morcovi potriviți
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 legătură de leuștean
  • bulion

MOD DE PREPARARE Ciorbă de fasole:

1. Ca să nu ai surprize când o să pui la foc fasolea, cu o seară înainte, pune-o într-un castron la înmuiat în apă rece. Pe lângă faptul că reduci timpul de fierbere, nu mai pierzi nici timp cu alesul său. Impuritățile se vor ridica la suprafață, precum și boabele ce nu sunt sănătoase.

2. Fasolea limpezită în câteva ape se pune la fiert într-o oală cu vreo 4 litri de apă.

3. Și aceasta ca și carnea, va produce niște spumă ce trebuie îndepărtată. Mai mult, pentru a scăpa de senzația de balonare, trebuie să schimbi apa de cel puțin 2 ori. Atenție, schimbul se face tot cu apă fierbinte. Fasolea caldă pusă într-un recipient cu apă rece va bloca procesul de fierbere, prelungind la nesfârșit gătirea.

3. Când boabele de fasole dau semn că sunt aproape fierte se adaugă rădăcinoasele tăiate după preferințe, date chiar și pe răzătoare.

4. După un timp rezonabil acordat albiturii se adaugă ardeiul tăiat fideluță sau cubulețe și dovlecelul.

5. Între timp, dacă fasolea este fiartă se pregătește și ceapa. Aceasta, curățată și spălată, se taie mărunt și se călește în câteva linguri de ulei.

5. Toată compoziția merge în oală, alături de suratele sale.

6. Se potrivește de sare se adaugă roșii proaspete date pe răzâtoare sau 2-3 linguri de bulion.

7. Se lasă să dea în câteva clocote, iar la final se adaugă verdeața.

8. Se acoperă oala cu un capac și se lasă cu focul oprit vreo 5-10 minute.

Știați că?
Pentru a găti mai repede ciorba de fasole boabe, se obișnuia ca în prima apă în care aceasta fierbea să se pună o lingură din metal?
Într-un anumit fel de ciorba de fasole se poate pune usturoi, salată și mărar?

Specific ciorbă de fasole:
Românesc

Tipul ciorbei de fasole:
Ciorbă de legume
Ciorbă de post

Caloriile ciorbei de fasole:
Cu puține calorii

Timpul de preparare ciorbă de fasole:
60-90 minute

Complexitate preparare ciorbă de fasole:
Medie

Ciorbă de sărbătoare:
Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*