Ciorbă de fasole verde

Ciorbă de fasole verde, o rapsodie a verii, o delicatesă simplă, ușoară, gustoasă. Ciorba de fasole verde este o bogăție, o porție de vitamine sănătoasă, excelentă rece sau fierbinte, cu ardei iute sau ceapă de apă ori ceapă verde. Ciorba de fasole verde se poate face în orice perioadă din an, iarna poți să folosești conserve sau varianta congelată, din comerț sau din propria producție. Dacă folosești varianta proaspătă, mai ales cea tânără, fără ațe, cred că mai mult îți ia să cureți fasolea de codițe și să o rupi în bucăți potrivite.

Ciorba-de-fasole-verde
INGREDIENTE Ciorbă fasole verde:

 • 5-600 g fasole verde (eu o prefer pe cea de culoare galbenă, arată mai bine în farfurie, se fierbe mai repede și are un gust mai bun, din punctul meu de vedere)
 • 2 dovlecei micuți
 • 2 morcovi
 • 1 legătură ceapă verdea
 • 1 ceapă uscată
 • o țelină mică
 • un ardei gras galben
 • 3-4 cartofi
 • 1 l de sana/iaurt
 • 1 ou
 • 2 legături de verdeață (leuștean și pătrunjel)

MOD DE PREPARARE Ciorbă de fasole verde:

1. Cum spuneam și mai devreme, primul lucru pe care trebuie să-l faci, care îți va lua și cel mai mult timp, este să cureți fasolea verde.

2. Într-o oală de ciorbă pune apă cu puțină sare la fiert. Când apa se încălzește pune morcovul și țelina la fiert, rădăcinoasele pot fi date pe răzătoare sau tăiate cubulețe.

3. La scurt timp adaugă fasolea verde, ruptă în bucățele de 1-2 cm.

4. Las-o să fiarbă un picuț și adaugă ardeiul și cartofii.

5. Nu uita de ceapa, care trebuie tăiată mărunțel, mărunțel și călită în puțin ulei.

6. Un pic mai încolo vei adăuga și dovlecelul. El trebuie lăsat spre final, căci fierbe foarte repede și este posibil să se fărâme.

7. Verifică legumele, să vezi în ce stadiu sunt, dacă s-au fiert și cât mai au până vor fi gata. Potrivește de sare și pregătește-te de ultimul pas și cel care întregește gustul ciorbei de fasole verde.

8. Oul bătut bine se subțiază cu sana sau iaurt, turnată cu dărnicie. De asemenea, pentru a nu se brânzi și a nu se separa laptele acru de zeamă este recomandat ca în castron să pui câteva polonice din zeama fierbinte. Amestecă bine și transferă, tot cu polonicul, oul și sana în oala de ciorbă.

Repetă operațiunea până pui tot litru de sana.

9. La final presară cu multă dragoste verdeața. Nu te zâgârcii deloc, ea va completă aroma și gustul ciorbei de fasole verde.

10. Atunci când vei servi această minunăție o mai poți potrivi cu niște smântână și o lingură sau o linguriță de oteț.

Știați că?

Specific ciorbă de fasole verde:
Românesc

Tipul ciorbei de fasole verde:
Ciorbă de legume
Ciorbă de post

Caloriile ciorbei de fasole verde:
Cu puține calorii

Timpul de preparare ciorbă de fasole verde:
30-60 minute

Complexitate preparare ciorbă de fasole verde:
Redusă

Ciorbă de sărbătoare:
Rețetă pentru Paște
Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*