Top 7 cele mai importante companii din industria alimentară

Alimentele pe care le mâncăm sunt vitale pentru dezvoltarea noastră și construirea unui viitor sănătos. Industria alimentară se confruntă cu provocări tot mai complexe printre care crearea resurselor de înaltă calitate, respectarea regulilor deosebit de stricte sau realizarea unor produse inovatoare pentru cerințe moderne. Oamenii au nevoie să își schimbe stilul de viață, când vine vorba de hrană, și să descopere soluții noi asociate problemelor de mediu actuale. Este și motivul pentru care pe piață încep să-și facă loc din ce în ce mai multe start-up-uri alimentare. Importanța industriei este de necontestat, așa că, dacă intenționezi să înființezi o companie în acest domeniu sau, pur și simplu, ești interesat de calitatea produselor pe care le consumi, vezi mai departe care sunt cele mai bune firme din sectorul alimentar:

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/227/711/596/food-meal-party-snack.jpg

1. Bunge România

Compania Bunge este liderul pieței de ulei comestibil, unul dintre jucătorii activi și importanți din sectorul comercial agricol. Prin Bunge România, gigantul american ce poartă același nume își operează activitățile ce țin de producția de ulei sub brandurile binecunoscute – Unisol, Raza Soarelui, Ulvex și Floriol. În anul 2018, firma a derulat afaceri de aproape 2 miliarde de lei, situându-se, de ani buni, pe prima poziție în topul celor mai importante societăți din industria alimentară. În țara noastră, Bunge procesează semințe de floarea soarelui în fabricile din Lehliu și Buzău și produce ulei rafinat la Buzău.

2. Smithfield Prod

În România, activitatea Smithfield a început încă din anul 2004. Compania este cel mai mare producător de suine, având 47 de ferme proprii, dar și alte unități de creștere a animalelor, dezvoltate în parteneriat cu crescători locali. Smithfield crește și abatorizează mai bine de 1,2 milioane de porci comerciali în fiecare an. Pe lângă aceste operațiuni, compania produce și carne proaspătă de porc și mezeluri sub brandurile Elit, Veri, Plin de Carne, Premia, Promo sau Pizzaro.

3. Agrana

Una dintre ramurile industriei alimentare este cea a zahărului, iar aici regăsim ca lider compania Agrana. Este vorba despre filiala locală a grupului austriac Agrana, care operează pe piața locală din anul 1998. Compania are două fabrici de zahăr în Buzău și Roman, dar și o fabrică de amidon, la Țăndărei. Agrana este principalul furnizor de zahăr din Europa Centrală, de Est și Sud-Est, dar și lider pe piața internațională în prepararea fructelor și producător de vârf al sucurilor concentrate din fructe. Totodată, firma produce și produse din amidon.

4. Nestlé

Este una dintre cele mai cunoscute companii la nivel național și internațional, însă, puțini sunt cei care știu că istoria Nestlé a început cu foarte mulți ani în urmă. În 1867, farmacistul german Henri Nestlé a lansat formula de „Lactée Farine”, care combina laptele de vacă, făina de grâu și zahărul pentru un produs dedicat sugarilor ce nu puteau fi alăptați de mame. Ulterior, acesta își vinde compania și, astfel, începe procesul de dezvoltare a organizației pe care o cunoaștem în prezent. În România, Nestlé își începe activitatea în 1995. Compania produce, printre altele, cereale pentru micul dejun, batoane de cereale, cacao, cafea, dulciuri, diverse soluții nutriționale, produse culinare și pentru bebeluși. Unele dintre cele mai cunoscute mărci ale Nestlé sunt Nesquik, Yogolino, Maggi, Nescafe, NAN, Joe sau KitKat.

5. Unicarm

Cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare, Unicarm, este controlată de un om de afaceri român. Înființată în anul 1994, compania realizează în prezent mai bine de 210 produse și 50 de sortimente de carne, în diferite forme de ambalare. Firma produce, de asemenea, și articole de panificație, cofetărie, înghețată și lactate.

6. Danone

În domeniul laptelui și a produselor lactate, una dintre cele mai importante și cunoscute companii este Danone. Firma produce iaurturi, smântână, lapte și deserturi pe bază de lapte. Primele produse Danone au fost create în țara noastră în anul 1999, după preluarea și retehnologizarea vechii fabrici de lactate Miorița din București. Unele dintre cele mai renumite produse ale companiei Danone sunt Activia, Danonino, Actimel, Danette, Cremosso sau Casa Bună.

7. Albalact

Tot în sectorul lactatelor activează și compania Albalact, de asemenea, un jucător important în industria românească. Înființată în 1971, Albalact a beneficia, an de an, de investiții și modernizări pentru a ajunge în prezent la o cifră de afaceri de peste 16 milioane de euro și o mulțime de mărci cunoscute. Firma oferă foarte multe produse alimentare – iaurt, lapte, smântână sau cașcaval – sub diferite branduri: Zuzu, Poiana Florilor, Rarăul, Fulga ori Albalact.

Domeniul alimentar este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei. Dacă vrei să fii la curent, constant, cu anumite informații referitoare la cei mai importanți jucători din industrie optează pentru un serviciu de monitorizare clienți firmă și, astfel, poți analiza oricând situația financiară sau juridică a unei companii. Profitabilitatea generală a societăților din acest sector depinde, în cea mai mare măsură, de politicile lor interne, însă, ține suficient de mult și de domeniul în care activează.

Ai ceva de adăugat?...

*