Supă de roșii

Supa de roșii inevitabil îmi amintește de grădiniță, de mesele lungi – precum cele de la nunțile tradiționale de odinioară – cu băncuțe de o partea și de altă, de șorțulețul albastru, pe care-l murdăream cu siguranță în fiecare zi și pentru care mama mereu mă certa. Să-mi amintesc cum era făcută este cam greu, mai ales că la momentul acela nu bucătăria era pasiunea mea, însă ce rememorez cu drag este faptul că supa de roșii o primeam în niște căni uriașe, cu gură largă, iar în loc de pâine, aveam cubulețe de pâine prăjită. Adoram acest fel de mâncare, iar astăzi, doar de dragul acelor momente, în loc de crutoanele din comerț, prefer să prăjesc 1-2 felii de pâine la supa mea de roșii

Supa-de-rosii

INGREDIENTE Supă de roșii:

  • 10 roșii foarte bine coapte, de grădină sau două conserve de 400 g de roșii sau 1 l suc de roșii
  • două cepe medii
  • 1 morcov mare
  • 1 țelină mică
  • 1 ardei
  • 2-3 cartofi potriviți
  • pătrunjel
  • 2 frunze proaspete de busuioc
  • o mână de fidea
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 linguriță de zahăr
  • pâine prăjită
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline

MOD DE PREPARARE Supă de roșii:

1. Se curăță legumele (o ceapă, morcovul, țelina și ardeiul) și se spală. Dacă vreți o supă de roșii limpede doar cu câteva bucățele plutitoare de cartofi și câteva fire de fidea, atunci puteți pune legumele întregi la fiert, în apă cu sare. În caz contrar acestea trebuie tăiate mărunt.

2. Cât timp fierb acestea, cea de-a doua ceapă tocați-o mărunt și căliți-o la foc mic până se înmoaie.

3. Dacă ați optat pentru prima variantă, pentru o supă de roșii „curată”, verificați rădăcinoasele. Când furculița pătrunde cu ușurință într-una dintre legume este semnul vostru că trebuie să strecurați supa sau să scoateți legumele din ea. Adăugați cartofi, tăiați cubulețe și ceapa călită.

4. Între timp pregătiți roșiile. Pentru decojirea lor fie le opăriți un pic înainte de acest pas sau mai simplu, din punctul meu de vedere, luați un cuțit și cu partea opusă tăișului frecați încet, dar suficient de apăsat, toată suprafața roșiei. După acest procedeu, pielița se va desprinde cu ușurință de pulpa roșiei. Decojite, roșiile se dau pe răzătoarea mică. Zeama obținută se trece printr-o sită fină pentru a îndepărta semințele.

5. Verificați cartofi. Dacă s-au fiert turnați sucul de roșii.

6. După câteva clocote verificați supa de roșii, gustați-o și potriviți-o de sare. Tot acum puteți adăuga și lingura de zahăr. Zaharul este recomandat pentru a tăia din acreala roșiilor.

7. Înainte de a închide focul adăugați o mână, două de fidea. Lăsați să mai fiarbă 2-3 minute.

8. Pătrunjelul și busuiocul se tocă fin și se presară deasupra. Acoperiți oala cu un capac și îndepărtați de pe aragaz.

9. Cât timp fideaua se înmoaie, iar supa își îmbogățește gustul de la pătrunjel și busuioc, prăjiți două-trei felii de pâine. Pâinea prăjită frecați-o cu usturoi și picurați puțin ulei de măsline. Tăiați-o în cubulețe, pe care le puneți în castronul plin cu supă de roșii.

Știati că?

  • Despre supa de roșii nu se cunosc foarte multe dedesubturi care să facă trimitere la istoricul ei. Ceea ce este cert este faptul că supa este una dintre cele mai vechi preparate, printre primele dacă ar fi să vorbim de istoria gastronomiei. Cu toate că încă nu i se acordase un nume, iar lingurile încă nu se inventase, supa era extrem de comună mai ales în rândul oamenilor obișnuiți, nu doar pentru faptul că-i hrănea, ci mai ales pentru faptul că-i ferea de boli.
  • Supa de roșii poate fi pregătită cu fidea sau orez, cu găluște sau pui. Supa de roșii poate fi extrem de lichid sau mai densă, fiind de fapt o supă cremă de roșii.

Specific supă de roșii:

Internațional

Tipul supei de roșii:

Supă de legume

Supă de post

Caloriile supei de roșii:

Cu puține calorii

Timpul de preparare a supei de roșii:

30-60 minute

Complexitate preparare supa de roșii:

Redusă

Supă de sărbătoare:

Rețetă pentru Paște

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*