Supă de găluște

Supa de găluște este una dintre preferatele mele, cu toate că am stricat vreo două supe până am învățat să fac faimoasele găluște. Supa de găluște este îndrăgită deopotrivă de cei mai, cât și de cei mici. Ușoară, cu o culoare ușor aurie, supa de găluște iese perfect mai ales dacă aveți o găină de țară. Cu toate că timpul de preparare se poate prelungi, căci carnea găinii de curte este mai tare și mai ațoasă, gustul este inconfundabil și de o mie de ori mai bun. În cele ce urmează vă propun o supă de găluște cu pui numai bună pentru un prânz în familie.

Supa-de-galuste
INGREDIENTE Supă de găluște:

 • jumătate de pui / 8 aripioare / 4 copane întregi secționate în două
 • 3 morcovi
 • 3 cepe medii
 • 2 cartofi mari
 • 1 păstârnac
 • 1 țelină mică
 • 1 legătură pătrunjel
 • sare, după gust
 • 6 ouă
 • 12 linguri de ulei
 • 18 linguri de griș fin

MOD DE PREPARARE Supă de găluște:

1. Carnea spălată bine și porționată se pune la fiert. Dacă vreți să pregătiți supa de găluște cu pui de curte înarmați-vă cu răbdare, este posibil să dureze ceva mai mult până se va fierbe carnea, dar cu siguranță rezultatul va fi excelent. De asemenea, puteți înlătura pielița, de asemenea, destul de groasă. Eu prefer să o dau la o parte tot timpul.

2. Din când în când, mergeți să verificați stadiul de fierbere și să înlăturați spuma formată deasupra. După ce ați scăpat de toată spuma, puteți chiar să schimbați apa. Dacă puiul este suficient de gras, va lăsa în continuare steluțele de grăsime în supa de găluște.

3. Când carnea este fiartă aveți două posibilități, fie renunțați complet la ea, o scoateți din supă și o folosiți într-un pilaf cu legume, de exemplu, fie o lăsați în oală și adaugați peste legumele curățate, spălate și tăiate delicat, în cubulețe.

4. În timpul cât legumele se gătesc, treceți la găluște. Așadar, pregătiți două boluri. Într-unul veți pune albușurile și în al doilea gălbenușurile. Gălbenușurile le amestecați bine, cu puțină sare. După ce le-ați omogenizat, le lăsați să se odihnească până veți termina și cu albușurile. Acestea din urmă trebuie bătute spumă, ca pentru bezea. Vă întoarceți la gălbenușuri, care, după cum veți sesiza, și-au schimbat un pic culoare, sunt mai roșiatice parcă. În acestea adăugați uleiul și amestecați. Gălbenușurile cu ulei le puneți ușor peste albuș și amestecați cu grijă, prin mișcări blânde până la omogenizare. Acum este momentul grișului, care va curge în castron sub formă de ploaie. Cu aceleași mișcări blânde amestecați compoziția. Dacă ați terminat, compoziția voastră ar trebui să arate ca un fel de smântână groasă, nici prea groasă să nu curgă din lingură, dar nici prea subțire cât să se scurgă. Lăsați compoziția găluștelor deoparte pentru vreo 5 minute. Astfel veți oferi răgaz grișului să se umfle. Așa veți fi sigure dacă ați pus prea mult sau prea puțin griș.

5. Verificați legumele cu o furculiță. Dacă aceasta pătrunde ușurel în morcov, de pilă, atunci înseamnă că sunt gată. Indicat este să nu le fierbeți prea mult, pentru a nu pierde toate proprietățile legumelor. Reduceți flacăra de sub oala de supă. Găluștele trebuie nu trebuie „aruncate” în apa ce fierbe cu bulbuci mari, altfel se vor destrăma.

6. Pasul următor constă în punerea găluștelor în supă. Înarmați-vă cu două linguri sau lingurițe, în funcție de cât de mari vreți să iasă găluștele și o cana de apă rece. Cu una dintre linguri rupeți din compoziție, cu cea de-a doua vă ajutați să o răsturnați în oală. După fiecare gălușcă, înmuiați lingurile în cana cu apă rece. În felul acesta evitați lipirea găluștelor.

După ce ați terminat, turnați deasupra o cana de apă rece. Rolul apei reci este de a încetini procesul de fierbere, astfel încât să oferiți timp suficient găluștelor să se umfle, iar grișul să se fiarbă.

7. Acoperiți oala cu un capac și mai lăsați să fiarbă pentru aproximativ 10 minute la foc mic.

8. Pătrunjelul, tăiat fin, se pune în supa de găluște abia după ce opriți aragazul. Îl presărați la suprafață și acoperiți din nou oala pentru 5 minute.

Știați că?
Supa supa de găluște poate fi introdusă în alimentația bebelușului încă de la 8 luni?
Pentru ca găluștele să aibă o culoare frumoasă puteți adăuga în compoziția lor și puțin mălai fin.
Ca să nu fiarbă prea repede și să aibă timp să se umfle trebui adăugată în apa clocotită o cană de apă rece?
Știați că în timpul fierberii găluștele își măresc volumul de trei ori?

Specific supă de găluște:
Românesc

Tipul supei de găluște:
Supă cu carne

Caloriile supei de găluște:
Cu puține calorii

Timpul de preparare a supei de găluște:
30-60 minute

Complexitate preparare supa de găluște:
Medie

Supă de sărbătoare:
Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*