3 tipuri de condimente folosite frecvent în bucătăria libaneză

Dacă ai testat vreodată un preparat din bucătăria libaneză, probabil ai simțit și tu acea explozie de gusturi și arome care îți răsfață papilele gustative. În spatele acestor gusturi spectaculoase se află câteva condimente pe care noi nu le folosim în mod obișnuit în preparatele din bucătăria tradițională.

3 tipuri de condimente folosite frecvent în bucătăria libaneză

Îți recomandăm să găsești un magazin specializat în condimente, să iei măcar un tip de condimente din cele menționate mai jos și să începi și tu să experimentezi în bucătărie atunci când ai chef de gusturi noi.

Za’atar

Za’atar-ul este unul dintre cele mai utilizate condimente din bucătăria libaneză. Deși la origine ”za’atar” înseamnă ”cimbru”, el este de fapt un amestec interesant de cimbru, maghiran, oregano și semințe de susan prăjite. Za’atar-ul este un condiment versatil, ce poate fi folosit în diferite moduri. Poate da un gust deosebit legumelor și puiului, poate fi presărat pe iaurt, în salate sau pe chiftele sau poate fi consumat cu o lipie libaneză proaspăt scoasă din cuptor, înmuiată în ulei de măsline.

Za’atar-ul este apreciat nu doar pentru gustul său inconfundabil, ci și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Este considerat un neutralizator excelent al radicalilor liberi, are capacitatea de a curăța căile respiratorii și de a calma inflamațiile – încearcă să prepari o pastă de za’atar și să o dai pe încheieturile dureroase pentru a vedea ce efect are. Mai mult decât atât, acest condiment acționează ca un boost de energie și întărește considerabil imunitatea. Încă mai stai pe gânduri dacă să îl folosești sau nu în prepararea mâncărurilor? Îți garantăm că este suficient să îl încerci o singură dată și te va cuceri aroma intensă, dar delicată în același timp.

Sumac

Sumacul este alt condiment tradițional al bucătăriei libaneze, cu un gust ușor acrișor. Este folosit de regulă la marinarea diferitelor tipuri de carne (pui, miel, pește) – are rolul de a estompa gustul puternic, dar și la prepararea salatelor. Un preparat apreciat și delicios care are la bază acest condiment este Fatteh cu pui și orez – îl poți încerca la un restaurant libanez sau poți încerca să îl gătești acasă, dacă ai sumac.

Sumacul este un condiment bogat în antioxidanți și joacă un rol important în prevenirea sau reducerea inflamațiilor din corp. Cu toate acestea, ar trebui să ai în vedere faptul că sumacul este un arbore înrudit cu caju și mango – dacă ai o alergie la unul dintre aceste alimente, ar fi bine să îl eviți.

Cardamon

Cardamon este un condiment puternic, folosit des în bucătăria libaneză, atât în preparatele sărate și felurile de mâncare principale, cât și în deserturi, chiar și cafea. Are un gust picant-dulce și se spune că are proprietăți afrodiziace – are sens de ce unii oameni îl pun chiar și în cafea. Dacă vrei să testezi acasă o rețetă cu cardamon, îți recomandăm puiul cu cardamon. Simplu, aromat, delicios.

Cardamonul are și el beneficii importante pentru sănătate – ajută la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea inflamațiilor din corp, la îmbunătățirea digestiei și la combaterea celulelor cancerigene (un studiu a demonstrat că acest condiment ajută la multiplicarea celulelor canceroase în anumite condiții).

Bucătăria libaneză este deosebită prin gusturi și arome inconfundabile. Oricât de conservator ai fi atunci când vine vorba de mâncare, preparatele care au în componența lor unul dintre condimentele de mai sus cu siguranță îți vor oferi o experiență gastronomică unică.

Ai ceva de adăugat?...

*