Mulți dintre noi iubim mâncarea libaneză, dar nu știm cât de sănătoasă este. Mâncarea tradițională libaneză este cunoscută pretutindeni pentru cât de delicioasă este și pentru câte arome dezvăluie la fiecare îmbucătură. Partea frumoasă este că această mâncare grozavă este și o alegere fantastică pentru cei care caută o opțiune alimentară sănătoasă.
Dacă țineți la propria stare de sănătate, atunci bucătăria libaneză poate deveni o favorită, iar pe zaitoone.ro puteți afla mai multe informații despre ce preparate cuprinde un meniu tradițional libanez. Veți găsi acolo unele ingrediente și preparate libaneze de bază, cum ar fi năutul care este binecunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale benefice, iar mâncărurile clasice, cum ar fi humusul și falafelul prezintă alte calități sănătoase.
Ingrediente proaspete
Bucătăria libaneză a folosit întotdeauna ingrediente proaspete locale, așa că fiecare îmbucătură oferă beneficii nutriționale după care corpurile noastre tânjesc. Utilizarea fructelor, legumelor și ierburilor locale minimizează, de asemenea, impactul asupra mediului, deoarece nu sunt necesare eforturi intensive de transport de resurse. La rândul lor, restaurantele care respectă specificul libanez se străduiesc să aducă la mesele clienților preparate pline de arome, pregătite cu ingrediente proaspete, urmărind îndeaproape rețetele autentice.
Condimente în loc de sosuri
Dacă ați mâncat o singură dată mâncare libaneză sau dacă ați gătit acasă un singur preparat libanez, atunci cu siguranță v-a impresionat multitudinea de arome. Gustul delicios al mâncărurilor libaneze provine din ierburi și condimente atent selectate, reușind astfel să înlocuiască cu succes sosurile grele. Prin urmare, fiecare fel de mâncare are o cantitate maximă de aromă, dar o cantitate minimă de grăsimi saturate. Ierburile aromatice folosite în bucătăria libaneză nu sunt doar proaspete, ci sunt și foarte benefice. De exemplu, menta împrospătează respirația, ajută digestia, susține pierderea în greutate și poate preveni sau ameliora durerile de cap. La rândul său, pătrunjelul este bogat în vitaminele K, C și A, precum și în acid folic, fier și cupru. Explorați meniul de pe zaitoone.ro și decideți ce veți servi la cină.
Utilizarea uleiului de măsline
În loc de unt, smântână sau alte produse lactate, mâncarea libaneză se pregătește în mare măsură cu ulei de măsline, care este minunat pentru scăderea colesterolului, pentru controlul nivelului de zahăr din sânge și pentru îmbunătățirea sănătății generale a inimii. Deși uleiul de măsline este relativ bogat în grăsimi, acizii grași mono-nesaturați din compoziția sa îl recomandă ca pe o grăsime sănătoasă, motiv pentru care italienii îl consumă dimineața la mic dejun sau ca aperitiv.
Mâncarea libaneză este săracă în amidon
Spre deosebire de majoritatea dietelor culturale occidentale, bucătăria libaneză folosește foarte puține ingrediente cu amidon. Un meniu libanez autentic va conține garnituri delicioase de orez sau linte, în loc de cartofi, tăiței, paste sau pâine albă foarte procesată.
Preparate pe bază de carne de miel
În Liban, carnea preferată a fost întotdeauna mielul, care este considerată o opțiune mult mai sănătoasă decât carnea roșie. Mielul hrănit cu iarbă și crescut în zone ferite de poluare este bogat în proteine, niacină, seleniu, vitamina B12, zinc și fosfor, fiind totodată și o sursă fantastică de acizi grași esențiali.
Accent pe alternativele vegetariene
În cele din urmă, bucătăria libaneză se concentrează foarte mult pe preparatele în întregime vegetariene, așa că ciupercile, măslinele, feta, haloumi, jalapeños, lintea și năutul sunt ingredientele cele mai comune.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.