Ciorbă de văcuță

Ciorba de văcuță nu are o perioadă anume când poate fi gătită, o poți pregăti oricând, este aromată, gustoasă și bogată în legume. Carnea de vită este un pic mai ațoasă, dar pregătită ca la cartea aceasta aproape că se va topi în gură. Secretul unei ciorbe de văcuță este de a folosi cât mai multe legume și, de asemenea, de a folosi în cadrul fierberii și un os, care să lase din măduva sa acel gust inconfundabil.

Ciorba-de-vacuta

INGREDIENTE Ciorbă de văcuță:

  • 600-700 g de carne de văcuță, musai și un os, pe care să-l scoți ulterior din zeamă. Dacă nu cumperi din magazin, și mergi la surse cunoscute, asigură-te că văcuța este tânără (altfel s-ar putea să dureze mult prea mult procesul de fierbere al cărnii)
  • 1-2 cepe
  • 1 țelină întreagă (frunze și rădăcină)
  • 1 morcov mai mare
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei roșu
  • fasole verde/mazăre
  • 3 cartofi potriviți
  • 1 ceașcă de orez (opțional)
  • 2 ouă
  • 2 roșii proaspete și 2 linguri de bulion (în absența roșiilor poți utiliza suc de roșii, pastă de ardei capia sau bulion)
  • 400 ml borș sau 2-3 linguri de oțet

MOD DE PREPARARE Ciorbă de văcuță:

1. Înainte de orice, trebui să scoți carnea din frigider și să o lași să se odihnească aproximativ 30 de minute înainte de a o tranșa și a o pune în oală la fiert.

2. După ce carnea de văcuță să adaptat la temperatura din cameră, porționeaz-o în bucăți potrivite și pune-o într-o oală cu vreo 4-5 litri de apă rece în care ai adăugat și sare.

3. În primele aproximativ 30 de minute carnea va lăsa spuma să iasă la suprafață. Încearcă să schimbi măcar o dată apa, după ce ai înlăturat spuma cu o spumieră.

4. În funcție de cât de tânără este carnea de vită, acesteia îi poate lua mai mult sau mai puțin să fiarbă. Semnalul tău că poți adăuga rădăcinoasele (morcovul, țelina, păstârnacul) este atunci când furculița pătrunde în carne însă întâmpină o oarecare rezistență.

5. Albitura, curățată și tăiată frumos cubulețe se lasă la fiert până se fierbe pe jumătate, după care se poate adăuga încă o tranșă de legume, mai exact ceapa, ardeiul și fasolea verde.

6. Spre final se pun la fiert cartofii cubulețe și ceșcuța de orez.

7. Verifică și carnea din când în când. Când atinge punctul pe care-l dorești, scoate bucățile de carne, taie-le bucățele simetrice, îndepărtează carnea de pe os dacă este cazul și pune totul din nou în oală.

8. Ciorba de văcuță începe să arate din ce în ce mai bine, însă mai are nevoie de câte ingrediente pentru a fi cu adevărat gustoasă. Trebuie să mai adaugi roșiile tăiate cubulețe, după ce le-ai îndepărtat pielița.

9. La final adaugi ouăle bătute bine cu oțet. Dacă te-ai decis să o acrești cu borș, atunci, după ce-l dai într-un clocot și-l treci printr-o strecurătoare îl poți pune peste ciorba de văcuță, iar la final adaugi ouăle bătute.

10. Nu uita de verdeață. O legătură zdravănă de leuștean și puțin pătrunjel reprezintă tușa finală, aroma perfectă pentru o ciorbă autentică.

11. La servire poți așeza pe masă câteva linguri de smântână, într-un castronel și o sticluță cu oțet, asta dacă meseni îți doresc un pic mai acră ciorbița.

Știati că?

  • Ciorba de văcuță poate fi acrită cu oțet sau borș?
  • Ciorba de văcuță se poate drege cu ou și cu smântână sau doar cu unul dintre ingredientele amintite mai sus. De asemenea, poate să conțină sau nu ore, totul ține de preferințe.
  • Ciorba de văcuță poate fi consumată cu crutoane, ardei iute sau ceapă?

Specific ciorbă de văcuță:

Românesc

Tipul ciorbei de văcuță:

Ciorbă cu carne

Caloriile ciorbei de văcuță:

Cu multe calorii

Timpul de preparare ciorbă de văcuță:

60-90 minute

Complexitate preparare ciorbă de văcuță:

Medie

Ciorbă de sărbătoare:

 

Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*