10 garnituri ideale pentru supe și ciorbe

Supele clare, supele-cremă și ciorbele sunt de nelipsit din dietele noastre. Servite ca mese complete, ca felul întâi sau ca cine ușoare, supele și ciorbele sunt mese rapide, nutritive și delicioase. Un meniu de supe și de ciorbe pare că nu se mai sfârșește. Dacă primăvara ne grăbim să facem supe de salată, supe cu lobodă și leurdă, iată că vara ne răsfățăm cu supe reci de tomate, cu supe-cremă de țelină sau cu o supă de pui grecească. Toamna, ne încălzim cu o supă-cremă de ciuperci, iar în miezul iernii ne încărcăm bateriile cu o supă de pui cu găluște, cu o ciorbă de perișoare sau cu o ciorbă de burtă.

Oricât de delicioase ar fi toate aceste supe și ciorbe, cu atât vor fi mai sățioase și mai ispititoare dacă le vom acompania cu garnituri la fel de delicioase. Iată doar câteva garnituri care pot transforma un simplu bol cu supă într-un fel de mâncare sofisticat:

Pentru copii. Ciorbele și supele pot fi servite copiilor alături de bulete de cașcaval, cașcaval pane sau fâșii de pește pane trecute prin semințe de susan.

Puțină prospețime în bolul de supă. Nu vă feriți să folosiți ierburi și zarzavaturi proaspete, precum un fir de cimbru, un fir de rozmarin, câteva frunzulițe de oregano sau de coriandru, o ploaie deasă de mărar sau pătrunjel tocat cât mai mărunt. Supele-cremă pot fi servite și cu boabe crocante de porumb sau de năut.

Bruschette. Pe acestea le putem pregăti în avans și le putem depozita în frigider împachetate în cutii pentru torturi sau le putem depozita în congelator în pungi de plastic resigilabile. Pâinea cu unt și verdeață este minunată alături de orice supă-cremă. La fel de bine, puteți servi supele cu o felie de pâine prăjită și unsă cu brânză tartinabilă. O garnitură copioasă la orice bol de supă este o felie de pâine proaspătă cu o lingură de ricotta asezonată cu sare și piper negru măcinat pe loc.

Doar o picătură de ulei. Uleiurile aromate sunt minunate în supele-cremă. Puteți opta pentru ulei de trufe, pentru ulei de cânepă, ulei de dovleac sau pentru un ulei de măsline extravirgin aromatizat cu ardei iute, busuioc, oregano, tarhon sau usturoi.

Puțin mai picant. Un sos picant, un ulei aromatizat cu ardei iute, fulgii de ardei iute, paprika picantă sunt doar câteva opțiuni prin care ne putem condimenta bolul de supă. De exemplu, supa-cremă de porumb este minunată cu câțiva fulgi de ardei iute.  

Brânză. Brânza tare proaspăt răzuită, precum parmezanul sau Pecorino, este întotdeauna o alegere grozavă alături de un bol de supă fierbinte. De asemenea, biscuiții sărați cu brânză, fursecurile cu ovăz sau unt de arahide, sărățelele cu brânză, ceapă și chimen sunt alte garnituri excelente pentru supe și ciorbe.

Nuci. O ploaie de nuci tocate mărunt, precum migdale tocate, nuci sau alune adaugă textură și aromă. Semințele sunt și ele garnituri grozave, în special semințele de floarea soarelui, semințele de susan sau semințele de dovleac. O supă-cremă de praz și mazăre este delicioasă cu o mână de semințe coapte de floarea-soarelui, la fel cum supa de morcovi este grozavă cu semințe de susan negru.

Textură cremoasă. O lingură-două de smântână, de iaurt grecesc, brânză ricotta sau mascarpone creează o textură cremoasă și îmbogățesc supele și ciorbele.

Coajă de citrice. Coaja proaspăt rasă de lămâie, de portocale sau de grapefruit poate fi presărată în ploaie deasupra unui bol de supă-cremă. Va adăuga culoare, prospețime și un plus de aromă.

În cele din urmă, dacă veți considera că nu vă săturați cu un bol de supă sau de ciorbă, atunci optați pentru garnituri mai sățioase, precum o felie de pâine cu hummus, o felie de pâine cu brânză de capră sau o bucățică de mămăligă gratinată și unsă cu ulei de măsline aromatizat cu verdețuri proaspete.

Ai ceva de adăugat?...

*