Borș de găină

Borșul de găină, adevărat, este cel făcut cu ingrediente naturale, bio. Mai ales carnea din acest borș de găină ar trebui să fie cât mai naturală, aparținând unei găini de țara. În ciuda faptului că aceasta carne este mai ațoasă decât cea din comerț ea oferă un gust unic borșului de găină. Și tocmai pentru cărni i-ar trebui mult timp ca să fiarbă puteți încerca cu un pui mai mărișor.

bors-de-gaina
INGREDIENTE Borș de găină:

 • 1 găină sau un pui
 • 3-4 morcovi
 • 2-3 cepe mari
 • 1 țelină mică
 • 1 rădăcină de păstârnac
 • 2 ardei (unul roșu și unul verde)
 • 2-3 roșii sau 2 linguri zdravene de bulion
 • 2 legături de verdeață (pătrunjel și leuștean)
 • tăieței, de preferat de casă
 • 1 l borș, de preferat de casă
 • sare, piper și un vârf de cuțit de cimbru

MOD DE PREPARARE Borș de găină:

1. În funcție de cât de mare este găina îți vei da seama și de cantitatea de apă necesară. Însă, mai înainte aceasta trebuie porționată. Rămâne la latitudinea ta dacă vei folosi inclusiv măruntaiele, adică inima, pipota și ficatul. La fel și în cazul gâtului, căpățânii și a picioarelor. Îți spună însă că ai putea să le fierbi totuși împreună cu carnea pe care o vei pune în farfurii pe acestea din urmă, pentru că vor oferi un gust mult mai bun. De asemenea, poți înlătura pielița de pe bucățile de carne, dar le fel, te sfătuiesc să faci asta atunci când vei dezosa carnea. Pielea este cea responsabilă cu steluțele de grăsime pe care le vei plutind în castron.

2. După ce te-ai decis ce păstrezi și ce nu este timpul să pui bucățile într-o oală cu apă rece și s-o dai pe aceasta la un foc domol. Având în vedere că vorbim despre o pasăre de țara, acesteia i-ar putea lua până la 3 ore ca să fiarbă. Așadar, înarmează-te cu răbdare. Ceea ce știu sigur este că nu vei regreta.

3. Dacă ai luat și ultimul strat de spumă pentru ca borșul tău, acum abia supă, să fie cât mai limpede ai putea strecura o dată zeama.

4. Testează carnea din când în când, iar când sesizezi că furculița ta începe să pătrundă tot mai ușor în aceasta înseamnă că poți să te apuci de legume, să le cureți curăța și să le speli, asta dacă nu mi-ai luat-o deja înainte :).

5. Morcovul, tăiat bastonașe sau cubulețe, ceapa tocată mărunt, țelina dată pe răzătoare sau tăiată cubulețe, ardeiul transformat în rondele mici sau cubulețe merg într-o tigaie și se amețesc în 2-3 linguri de ulei până când ceapa devine sticloasă. Atenție! Nu trebuie să prăjești legumele.

6. Toate acestea merg în oala în care carnea de găină încă fierbe. Tot acum poți pune și roșiile decojite și tăiate cubulețe. Dacă intenționezi să folosești bulion mai așteaptă vreo 10 minute până să-l adaugi și pe acesta.

7. Dacă ai verificat din nou carnea și aceasta-i fiartă bine, acum poți să o scoți pentru a o dezosa sau o poți servi așa cu tot cu os și pieliță.

8. Înainte să pui și borșul nu uita să-l fierbi înainte. Poți pune toată cantitatea menționată în lista de ingrediente sau poți pune mai mult ori mai puțin, totul ține de preferințe.

9. Și tăiețeii ar fi bine să-i fierbi pe jumătate înainte de ai pune în borșul de găină. Lasă-i să se scurgă bine și pune-i în oală.

10. Înainte să acoperi borșul de găină cu un capac și să mai dai timp tăiețeilor să se înmoaie așa cum trebuie, adaugă verdeața tocată și cimbrul. Probează și de sare și piper, asta dacă nu ai făcut-o până acum.

11. Borșul de găină trebuie să se odihnească vreo 5-10 minute înainte de a fi servit.

Știați că?
Borșul de găină este recomandat să se gătească într-un ceaun și nu într-o oală obișnuită?
Unul dintre secretele borșului de găină este leușteanul proaspăt?

Specific borș de găină:
Românesc

Tipul borșului de găină:
Borș cu carne

Caloriile borșului de găină:
Cu puține calorii

Timpul de preparare a borșului de găină:
peste 120 minute

Complexitate preparare borș de găină:
Medie

Borș de sărbătoare:
Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*