Borș de fasole

Borșul de fasole, cu afumătură sau nu, este una din ciorbele mele preferate. De fapt, cam tot ce înseamnă ciorbă, borș, supă sau supă cremă îmi place, la felul principal am mai mult de cârcotit. Cu toate acestea, borșul de fasole acrit după cum îi spune și numele cu borș îmi amintește de copilărie și, mai cu seamă, de cât de gustoase erau legumele pe vreme aceea.

Bors-de-fasole

INGREDIENTE Borș de fasole:

 • 300 g fasole uscată, albă sau colorată
 • jumătate de țelină mică
 • 2 cepe potrivite
 • 2 morcovi
 • 1 rădăcină de păstârnac
 • 2 ardei grași
 • 2 legături de verdeață proaspătă (leuștean și pătrunjel) – se poate folosi și verdeață congelată sau uscată
 • 200 ml suc de roșii
 • borș – în mod obișnuit se pun aproximativ 500 ml la 4 l de apă, însă cantitatea, în cele din urmă este ghidată de gust. Dacă vă place ciorba mai acră puteți pune mai mult decât cantitatea recomandată. Este valabil și pentru situația în care nu sunteți fanii înrăiți ai ciorbei foarte acre.
 • Sare și piper
 • cimbru
 • foi de dafin
 • ciolan afumat (opțional)

MOD DE PREPARARE Borș de fasole:

1. Secretul unui borș de fasole este să puneți fasolea la înmuiat cu o seară înainte de a o găti. Aceasta se pune în apă rece cu puțină sare. De asemenea, orice gospodină își va recomanda să schimbi apa de trei ori înainte de a pune legumele în borș. Așadar, fasolea înmuiată de cu seara se pune la fiert. Primi boloboci și schimbi apa. În cea de-a treia se va găti efectiv borșul de fasole.

2. Odată cu începerea fierberii numărul trei se poate pune și ciolanul afumat, asta dacă te-ai decis că nu-ți dorești un borș de fasole de post.

3. Până fasolea este aproape gata fiartă, curăță legumele. Ceapa trebuie tocată mărunt, morcovul fie îl dai pe răzătoare alături de țelină și păstârnac, fie îl tăi rondele sau bastonașe. Personal îmi place să văd legumele în zeamă și de cele mai multe ori, chiar dacă durează un pic mai mult prefer să tăi legumele. Ardeiul îl mărunțești și pe el în feliuțe.

4. După ce ai verificat fasolea și ai constat că este aproape fiartă poți pune albitura și o foaie, două de dafin.

5. Între timp, cât se înmoaie țelina, călește ușor ceapa, morcovul și ardeiul. Acum dacă morcovul este dat pe răzătoare își va lăsa mai ușor sucul, oferind o culoare roșiatică, ce se va vedea și în oală.

6. După ce ai adăugat și legumele călite, toarnă și sucul de roșii. Lasă să mai fiarbă vreo 5 minute până adaugi borșul fiert înainte. Între timp potrivește zeama de sare piper și adaugă și puțin cimbru.

7. Cu borșul adăugat, mâncarea este aproape gata, singurul lucru care-i mai lipsește este verdeața. Aceasta, tocată nu foarte mărunt, se presară deasupra, se lasă să mai dea borșul de fasole într-un clocot, după care se oprește aragazul și se acoperă oala cu un capac.

 

Știați că?

Borșul de fasole se poate acri de asemenea cu aguridă, prune sau corcodușe verzi?

O modalitate de a servi mai repede borșul de fasole este prin adăugarea unei linguri în primele două ape în care fasolea uscată fierbe?

În borșul de fasole poți pune și cârnați afumați sau costiță?

Specific borș de fasole:

Românesc

Tipul borșului de fasole:

Borș de legume
Borș cu carne

Caloriile borșului de fasole:

Cu puține calorii
Timpul de preparare a borșului de fasole:

60-90 minute

Complexitate preparare borș de fasole:

Medie

Borș de sărbătoare:

Rețetă pentru tot anul

Ai ceva de adăugat?...

*